Slovenija

Poudarki

  • Bratuškova Hrvatom (skoraj) zagotovila raztifikacijo
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek je prva slovenska mandatarka za sestavo nove vlade. Foto: BoBo
VIDEO
Bratuškova že začela sest...
VIDEO
Po izvolitvi mandatarke t...
VIDEO
Prisega Alenke Bratušek

Dodaj v

Optimizem po prvih pogovorih pri Bratuškovi

DZ je potrdil nezaupnico Janševi vladi
28. februar 2013 ob 07:49,
zadnji poseg: 28. februar 2013 ob 20:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vodje PS-ja, SD-ja, DeSUS-a in DL-ja so se za dve uri sestali za zaprtimi vrati in se dogovarjali o poteku in dinamiki pogajanj za sestavo nove vlade. Sestanek so zapustili optimistični, a brez komentarjev. Pogajanja se bodo nadaljevala danes.

Mandatarka Alenka Bratušek je dejala, da je bil današnji pogovor zelo konstruktiven in da je potekal v prijateljskem vzdušju. "Vsi prisotni smo se zavedali, da bomo morali stopiti korak nazaj, govorim o vseh, in predlagati kompromise. Verjamem, da smo te kompromise sposobni tudi najti."

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po sestanku povedal, da so se dogovorili o poteku pogajanj glede koalicijske pogodbe in tudi glede zasedb ministrskih mest v vladi. Erjavec pričakuje, da bodo do konca prihodnjega tedna lahko dorekli tako koalicijsko pogodbo kot tudi ministrska mesta.

A jasno je, da sestava vlade ne bo lahka naloga, na kar so v razpravi opozorili tudi nekateri poslanci, saj bodo morale koalicijske partnerice uskladiti za zdaj povsem različna stališča glede sanacije bank, upravljanja državnega premoženja in javnih financ.

Stališča DL-ja precej drugačna
Zlasti Državljanska lista ima na področju gospodarstva precej drugačne poglede od drugih omenjenih strank. Predsednik Gregor Virant je v sredo poudaril, da podpora konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše še "ni nobeno jamstvo", da bo DL vstopil tudi v novo vlado.

Novoizvoljeni predsednik DZ-ja in dozdajšnji vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber predvideva, da bodo našli skupni jezik. Če bi se izkazalo, da ukrepi nove vlade ne bi bili dovolj učinkoviti, pa bi bilo najbolj smiselno vendarle priti po zaupnico v parlament, je dejal v sredo.

Najprej rebalans proračuna
Bratuškova je sicer v svojem nagovoru na izredni seji med cilji vlade izpostavila normalizacijo razmer in prekinitev vzdušja strahu v državi. Zagotovila je, da "v Sloveniji ne bo grškega scenarija". Po podpisu programske zaveze in sestavi ministrske ekipe med drugim napoveduje rebalans proračuna, ki bo realno pokazal javnofinančno stanje, konsolidacijo javnih financ in s socialnimi partnerji usklajeno znižanje mase za plače ter najverjetnejši začasni dvig "kakšnega davka".

Če bodo Bratuškovi uspela koalicijska usklajevanja in oblikovanje vlade, bo vodila 11. slovensko vlado po osamosvojitvi. Bratuškova mora listo ministrov predložiti v 15 dneh. V nasprotnem primeru ji lahko DZ določi rok, v katerem mora tak predlog predložiti. Če tudi po izteku tega roka premier ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, pa DZ ugotovi, da je premierju prenehala funkcija.

Janković: Izvrstna rešitev
Na izvolitev Bratuškove se je danes v Bruslju, na srečanju evropskih županov, odzval tudi Zoran Janković. Po njegovem mnenju je Bratuškova je "izvrstna rešitev". Ob tem je zatrdil, da sam v novi vladi ne bo igral nobene vloge, saj ni nikoli deloval iz ozadja in ker izjemno uživa na županskem položaju. "Alenka Bratušek je samostojna osebnost, kompetentna in bo vodila vlado. Drugače se ne da delati," je dejal Janković.

Bratuškova Hrvatom (skoraj) zagotovila ratifikacijo
"Prepričana sem, da ne bo nobenih problemov z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem, ko bomo uredili spor o Ljubljanski banki," je izjavila mandatarka za Večernji list. Ponovila je, da ratifikacija ni le hrvaški, temveč tudi slovenski strateški interes. "Ratifikacijo lahko opravimo takoj po srečanju ministrov in premierjev," je dejala.

Pojasnila je, da se morata najprej srečati zunanja ministra Hrvaške in Slovenije, potem pa tudi premierja. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa ni napovedala, ker so jo "šele izvolili na položaj". Pogajanja bi nadaljevala na podlagi dogovora na Otočcu. Ocenila je še, da so odnosi med državama dobri, in zavrnila trditve, da Slovenija izsiljuje Hrvaško. "Problem LB-ja je treba rešiti in zdaj je prišel čas za to," je pogovor za Večernji list sklenila Bratuškova.

T. K. B., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
kuruc
# 28.02.2013 ob 08:01
Po tem kar govorijo predsedniki strank ta vlada ne more biti nikoli sestavljena. Stališča do določenih zadev so si diametralno nasprotna.
xavi
# 28.02.2013 ob 08:08
Prej som bil popolnoma miren. Sedaj ko Bratoškova govori o višanju davkov in rebalansu proračuna me pa res postaja strah. Nove vlade še niti ni, pa se že ustvarja v državi vzdušje strahu z zlohotnimi napovedmi višanja davkov in vračanjem starih privilegijev izbranim skupinam "zaslužnih" iz prejšnjih časov. A je to smisel borbe za oblast?. Da bomo državljani še slabše živeli kot živimo sedaj? Višanje davkov nam ne bo prinaslo boljšega življenja. Kvečemo še manj kruha si bomo lahko kupili.
krosnjar
# 28.02.2013 ob 08:20
Kakšno krasno jutro!
Nič več me ni strah, končno svobodno zadiham po letu diktatorske tiranije. V zraku se čuti pozitiva, korupcija ni več problem, še otroci so končno vsi dobili zajtrk, NLB bo k sreči ostala naša, se kakih 10 milijardic bo sicer šlo, a tudi Ciper potrebuje pomoč. . .in jim bomo pač malo poslali, a le 75%.
Končno so svobodni tudi novinarji in lahko pišejo po svoji vesti.
Alenčiča in kralj Matjaž, ki je sicer še zmrznjen v mestni hiši nas bosta popeljala po poti svobode v lepši, svoboden, neskorumpiran jutri.
STANE
# 28.02.2013 ob 08:16
Dejstvo je,da tako slabega parlamenta še nismo imeli. 1/2 je starih mačkov, desetina prevarantov in ostalo novinci,ki komaj kaj spregovore...
Tudi zato so potrebne nove volitve......
long island
# 28.02.2013 ob 08:20
Zakaj pred Bratuškovo?!?!
Pa sej smo imeli vlado.
To je izziv za Slovenijo in ne kaže dobro - od kod se je sploh vzela???

Jaz nisem volil za njo!

Tisti ki ste volili Jankovića - kje je on sedaj ?

Kaj je s tem Virantom?
krosnjar
# 28.02.2013 ob 08:20
Kakšno krasno jutro!
Nič več me ni strah, končno svobodno zadiham po letu diktatorske tiranije. V zraku se čuti pozitiva, korupcija ni več problem, še otroci so končno vsi dobili zajtrk, NLB bo k sreči ostala naša, se kakih 10 milijardic bo sicer šlo, a tudi Ciper potrebuje pomoč. . .in jim bomo pač malo poslali, a le 75%.
Končno so svobodni tudi novinarji in lahko pišejo po svoji vesti.
Alenčiča in kralj Matjaž, ki je sicer še zmrznjen v mestni hiši nas bosta popeljala po poti svobode v lepši, svoboden, neskorumpiran jutri.
if
# 28.02.2013 ob 08:10
Sladica je mimo, sledi realnost trpkosti.
Trpkost, ki jo diktirajo dejavniki, na katere slovenski mafijski svet nima vpliva.
Danger_Mouse
# 28.02.2013 ob 08:22
Kaj, ko je za vodenje države bolj kot lep nasmešek in všečno javno nastopanje potrebno vse kaj drugega...
pamet.v.roke
# 28.02.2013 ob 08:24
Bog (ali katerakoli druga višja sila) nam pomagaj, če ne bo predčasnih volitev!
Breathe
# 28.02.2013 ob 08:30
Vsak pameten politk, ki bi prišel na oblast v takih časih, bi imel vsaj nekoliko zaskrbljen obraz.

Ti potuhnjeni nasmehi pa kažejo, da se: ali ne zavedajo dela, ki jih čaka ali pa so nastavljeni z drugimi nameni.
kokimagic
# 28.02.2013 ob 08:12
@xavi

Popolnoma res, izgleda, da bo obveljal star srbski rek: "Ode mast u propast"!
Danger_Mouse
# 28.02.2013 ob 08:34
@STANE

...
Lenka počiva,
igla ji šiva.
...


Tudi sam se sprašujem, kako lahko nekdo s tekstilno izobrazbo dobi zaposlitev na Ministrstvu za finance...
kokimagic
# 28.02.2013 ob 08:15
@pravaresnica123

Tebi pa očitno tudi "osnove" niso jasne ( znane ). Naj zapre Janšo in spremeni volilni sistem? Drugič raje dvakrat premisli, preden napišeš takšno neumnost.In na koncu bo "ljudstvo" sestavilo vlado? O, madona!
Saturn
# 28.02.2013 ob 08:50
Kaj naj rečem, v povprečni firmi vsak ne more biti direktor, predsednik vlade države, k je v krizi pa je lahko kdorkoli. Ampak pustimo to, še bolj pomembno je nekaj drugega... NAČELNOST! Kam se je izgubila? Virant, Lukšič? Dogovrjata se za novo koalicijo s stranko, ki nikoli ni obsodila svojega člana zaradi navedb v poročilu KPK! Še več, brez glasovanja so ga podprli! Nikoli niso zahtevali odstopa TJ z mesta župana! Nikoli niso zahtevali izstopa iz stranke v primeru neodstopa z mesta župana! Nekaj poslancev PS sedi tako v parlamentu kot ljubljanskem mestnem mestnem svetu.So tam sprožili vprašanje poročila KPK? Vodja psolanske slupine PS je celo vpleten v primer, ki je bil na sodišu pravnomočno zaključen in ZJ mora plačati kazen! PS bi lahko, če Jankovič ne odstopi kot župan le-tega izključila iz stranke in ga na mestnem nivoju popolnoma onemogočila in prisilila v odstop, saj ima ogromno večino! NIČ od tega niso storili, ZJ se je zamrznil, iz ozadja razlagal kaka koalicija je lahko in kaka ne, dal neko zamrznjeno odstopno izjavo in z njo pogojeval sestavo vlade pod vodstvom Bratuškove ob tem ko se on kot ne vmešuje v državno politiko! Hkrati pa se širijo govorice, da prav on v ozadju s strici iz ozadja sestavlja vlado. In kaj se bo zgodilo, če bo vlada dejasnko sestavljena? Bodo šli naprej primeri supa korupcije, ki jih obravnava NPU? Kaj bodo naredili tožilci pod novo oblastjo, se ZJ res obeta imuniteta?
Virant je Janšo rušil zaradi KPK, vse našteto zgoraj ga pa ne moti. A je to načelnost? enako velja za Lukšiča. Razlaga, ki jo imam je samo ena. Vse kaže na to, da je pač Janšo bilo treba zrušiti. Tako ali drugače. In kako naj potem verjamem v verodostojnost poročila KPK?

Prav zamnima me kako bo izgledala naslednja "spontana vseslovenska vstaja". Kdo bo na plakatih saj Janša ni več in.
prosveta
# 28.02.2013 ob 08:38
dobro jutro propala Slovenija.Pripravite si zalogo hrane ker bomo stradali.Komunisti so prišli v vas in tako kot ponavadi bodo vse vzel
Danger_Mouse
# 28.02.2013 ob 08:28
@xavi

# 28.02.2013 ob 08:08
Prej som bil popolnoma miren. Sedaj ko Bratoškova govori o višanju davkov in rebalansu proračuna me pa res postaja strah. Nove vlade še niti ni, pa se že ustvarja v državi vzdušje strahu z zlohotnimi napovedmi višanja davkov in vračanjem starih privilegijev izbranim skupinam "zaslužnih" iz prejšnjih časov. A je to smisel borbe za oblast?. Da bomo državljani še slabše živeli kot živimo sedaj? Višanje davkov nam ne bo prinaslo boljšega življenja. Kvečemo še manj kruha si bomo lahko kupili.


Rebalans bo seveda nagrada za prispevek šolnikov, kulturnikov in ostalih javnih uslužbencev k predčasnemu koncu desnosredinske vlade. Tistih 5% plačne mase bomo z višjimi davki seveda plačali mi davkoplačevalci. Med in mleko...
Lupo
# 28.02.2013 ob 08:25
Izziv je sestavit vlado?!
Kdo se pa sekira za socialno in ekonomsko situacijo?
goldhorn
# 28.02.2013 ob 08:13
Maratonci tečejo častni krog.

Prevod: Sveta trojica ima že spakirane kovčke.
STANE
# 28.02.2013 ob 08:32
Takole malo za hec s staro znano otroško pesmico :
Lenka se šeta,
metla pometa.
Lenka počiva,
igla ji šiva.
Lenka pred duri,
peč se zakuri
a kokotiček,skoči v lončiček,
leže v ponvico,
dvigne glavico:
Lenčica,Lenka,sem že pečenka,
jest se mudi !!!!
goldhorn
# 28.02.2013 ob 08:50
AM
Rešitev: Večja obdavčitev bogatih.

-------------
V Franciji se to ni obneslo. Imelo je ravno nasproten učinek. Beg kapitala iz države. Pa vemo kdo je tam na oblasti in kdo ga je opeval?
simon04
# 28.02.2013 ob 08:46
bratuškova sešteva nekako takole:

112+98=200

Da ne razmišljamo še o odštevanju, množenju, deljenju...
kuruc
# 28.02.2013 ob 08:43
Mogoče bo pa našla 60 milijonov za MOL. Tiste, ki jih je Janše v prvem mandatu "ukradu Jankoviču. "
polzaliva
# 28.02.2013 ob 08:40
Pred Bratuškovo velik izziv: sestava nove vlade

Bedarija. Sestavljala jo bo kot jo je Pahor. V nekem krepavniku.
Danger_Mouse
# 28.02.2013 ob 08:24
@pravaresnica123

# 28.02.2013 ob 08:08
Najprej naj uredi, da bodo zaprli Janšo in spremeni volilni sistem, pol bo ljudstvo doseglo sestavo vlade. Upam, da se 9. marca vidimo pred parlamentom, ker, za ljudstvo verjetno ni sprejemljivo samo nov mandatar oz. mandatarka. Kaj pa ji to pomaga, če se bodo pa ti lumpi zdaj pasli po parlamentu in delali zgago in škodo še naprej?


Izvršna veja oblasti se ja ne sme vpletati v delo sodne veje. A ste rdeči že po enem dnevu obrnili ploščo?
krumpek
# 28.02.2013 ob 08:44
Programa DL-ja in PS-ja sta približno tako podobna kot igra Milana in Barcelone.
sonne
# 28.02.2013 ob 08:54
Sestava nove vlade s strankami.. ki eno govorijo drugo pa delajo.
Kam smo zares prišli v tej državi?
prosveta
# 28.02.2013 ob 08:43
kaj smo naj.... Spet rabalans na rebalans kot v Pahorjevi vladi. Pa malo dvig DDV-ja, pa malo povečat policijske kazni....
Amsel
# 28.02.2013 ob 08:36
Po dveh tednih bo usoda povsem jasna! Usodo imajo ta trenutek resnično v svojih rokah! Bomo videli ali bo pamet zmagala, včeraj je bilo namreč le preštevanje glasov!
slovenec5
# 28.02.2013 ob 16:38
Gotovi smo.......
slovenec5
# 28.02.2013 ob 16:27
Povejmo pošteno... Alenka nima pojma kaj dela. Tak predsednik vlade je lahko praktično vsak od nas povprečnih Slovencev. Gre za to, da je bila izbrana ker je bilo treba sesut JJ, z nekom (saj ni važno kom) zdaj pa lepo pridno Alenka beležko v roke in piši karti bomo narekovali.....

Mediji imate pa nalogo še naprej pljuvat po JJ in SDS .... Zgodovina bo o vas povedala svoje. Slovenci lahko pričakujemo še drastičnejše uvajanje dvojnih meril saj je ta oblast izrasla iz njih.... in zmedo na vseh koncih, ker bodo vsi ki so zaslužni za sesuvanje JJ pristavili svoj lonček.

Janša spočij se rabili te bomo....
ksena
# 28.02.2013 ob 20:37
Če tale sestavi vlado grem pa tudi jaz na VSTAJO.
ezat_anim
# 28.02.2013 ob 09:08
največji luzerji so itak uni iz SD-ja. Gladko zmago na volitvah, bodo zamenjali za "kleči plazi" pod trojko (Kučan, Golobič, Jankovič), Kakšni luzerji !
janezdolzan
# 28.02.2013 ob 16:48
Gotovi smo!
Ramus
# 28.02.2013 ob 09:39
"Pred Bratuškovo velik izziv: sestava nove vlade"

Slovenci, živimo v strankarski diktaturi! Kdo vas je izvolil ga. Bratuše?! To je čista tajkunizacija in kriminalizacija Slovenije. Potrebna je popolna in celotna politična lustracija vseh političnih strank in mogotcev.
kazam123
# 28.02.2013 ob 09:15
Jankovičeva lutka.
kokimagic
# 28.02.2013 ob 09:01
"Slovenijo bom popeljala naprej"??? Ja, BACK TO THE FUTURE!!!
MIRNČAN
# 28.02.2013 ob 08:44
slaba banka in holding ostajata, se strinjam z Nikec. Drugače denarja ne bo. Me zanima kdo bo finančni minister
Bivši uporabnik
# 28.02.2013 ob 16:38
In za mandatrko smo dobili šiviljo, ki je svoje znanje nadgradila s tečajem FDV.
Dare40
# 28.02.2013 ob 15:47
Pa je uspel načrt stricev iz ozadja. Zaenkrat je ob podpori Viranta, Erjavca in Žerjava zmagala trojka Kučan - Janković - Golobič, vsi mi pa smo izgubili....sploh na dolgi rok....žal. To je v bistvu predhodnica evropske trojke, ki nas bo reševala ob bankrotu.....Seveda se smeji Jankoviću. Navidez je globoko zamrznjen, še naprej bo lahko vlekel vse niti, predvsem pa bo imel odprto pot do finančne pipice....Elegantno je Zoki prelisičil Viranta in Lukšiča....naivneža prve vrste!
Bratuškova je dejala, da se po deželi plazi strah in da je to treba spremeniti....Mene pa je strah sedaj, ko je dobila mandat, kajti že ob prvi napovedi je dejala, da bodo naredili rebalans proračuna, zadolževanje se bo povečalo, zavzemala se bo za ukinitev obeh zakonov (Holding in Banke).....Verjetno se boste strinjali, da bi si v času debelih krav lahko privoščili, da bi za premierko dobili inženirko tekstila, ampka v teh kriznih časih pa zagotovo ne....Zato pa pravijo Damjan, Lahovnik, Šušteršič, Kovač, itd...., da smo ob taki politiki na poti v bankrot. Največjo odgovornost za to pa nosi "izdajalec" oziroma politični prostitut Virant kot je dejal njegov nekdanji poslanec Vogrin. Lep govor je imel včeraj in nalil čistega vina Virantu!
olen
# 28.02.2013 ob 11:32
V tujini se že delajo norca

Der Standard: Kupiš Bratuškovo, dobiš Jankovića
davids
# 28.02.2013 ob 11:04
Zdej smo ga šele naje***. Pripravte se na dvig DDV-ja za 3% in ostale tri ki jih poznajo pri PS (na srečo jih ni veliko).
Banke bojo še bolj v kur**, z njimi pa celo gospodarstvo.

Ne glede na vse sumljive izjave in dejanja JJ-a, je on edini ki bi lahko Slovenijo vsaj približno izpeljal iz krize. Zdaj bomo šli pa še za 10 lez nazaj. On je pripeljal nazaj zaupanje finančnih trgov in močno zmanjšal ceno zadolževanja. Že samo zaradi tega ker je nastal nova politična kriza in je odšel iz vlade se je vse skupaj spet poslabšalo.

V novi vladi sta seveda še izdajalca in prevaranta Erjavec in Virant ki nista za nč druzga kot drek mešat.
Lukšiča pa itak toliko v levo zanaša da nebo nikoli speljal od tam.
igorflkg
# 28.02.2013 ob 09:02
Spet imamo v vladi strukture, ki so nam vladale 3/4 časa od osamosvojitve Slovenije - neuspešno. Spet smo poslušali visoko leteče besede, kako se bo vse izboljšalo.

Na koncu pa nič od tega. Spet bomo slišali izgovore, kako so za vse krivi nekateri, ki so dejansko bili vladajoči samo četrtino časa.

Zgodovina se ponavlja.

Mogoče pa se motim, upam. Za dobro vseh nas si želim, da bodo tokrat presegli vzorce obnašanja iz preteklosti in dejansko delovali vzorno.
vojnaslo91
# 28.02.2013 ob 08:58
pacifist71 # 28.02.2013 ob 08:56

pomirite se no
---------------------------------------------
Treba umiriti? (:

Problemi ostanejo isti. Le nekatere ni več strah zaradi svojih privilegijev (duda).
Janez___
# 28.02.2013 ob 08:55
Pošteno povem, desni niso ne vem kaj, levi pa so bili do sedaj navadna sprega mafije in slepih vernikov v Tita, ki skrbi za ohranjanje privilegijev iz Juge.

Sedaj smo brez dnarja, tako da, gospe mandatarki želim vse najboljše pri delu in upam da je z obljubami mislila resno.
MIRNČAN
# 28.02.2013 ob 08:50
kakšno nabijanje levega dela spet. kaj sploh dajete take linke.
MIRNČAN
# 28.02.2013 ob 23:15
Kako je tekstilna inženirka prišla do takega položaja mi ne bo nikoli jasno. Ni bila nikakršen ekonomski strokovnjak pa je vodila agencijo za proračun, čisto brez izkušenj. S Šušteršičem je prišla v spor med Janševo vlado zaradi nestrinjanja glede porabe proračuna. Šušteršič je kot direktor UMARJA zagovarjal varčevanje v času debelih krav ona pa ne. Vse skupaj je malce smešno resnično.
Hephaestus
# 28.02.2013 ob 21:44
Šušteršič je jasno povedal, da bo letos Slovenija potrebovala nov kredit v višini 4 milijarde €. No, ob tem ni pripomnil, da NIHČE ne bo dal kredita državi, ki jo vodi Ciprska MAFIJA.

Drugače povedano, čez par mesecev javni sektor ostane brez plač.
NaprejSlovenija
# 28.02.2013 ob 17:01
Pa kaj mislite, da bodo res ljudje gledali kako se ZOKI smehlja...malo brem forume.. kmalu bo užgalo ampak in to zelo....udarili bodo navadni ljudje, ko nimajo od česa živet in ne bodo več premašali tega smehljanja in kot das je sedaj vse vredu....v Sloveniji bo zelo počilo.. sedaj ne bo več JJ sedaj bodo vsi nastradali, levi desni, upokojenci tajkuni, bančniki....

Kdo pa bo še naprej gledal ZOKITA, VIRANTA, ERJAVCA, MODERNDORFERJA, itd....
ki se smehljajo in norca delajo iz državljanov...

V Sloveniji bo počilo in to kmalu
sonne
# 28.02.2013 ob 16:29
Alenke Bratušek ni izbralo ljudstvo... upam da se tega zaveda.
Zahtevalo pa je da se iz vsega umakne ZJ in to se ni zgodilo..
samo JJ je moral iti.. dvojna merila.
sac
# 28.02.2013 ob 15:07
Svež veter z Bratuškovo, pa ja.... zanimivo da Pahor nič dobrega o njej....kako to . Seveda pozna njene karakteristike, ki pa so pod nivojem sposobnosti predsednika vlade. Janković si je okoli sebe zbral same ,,naše,,
Kazalo