Na tiskovni konferenci po seji vlade je Pahor dejal, da so dosegli enoodstotno gospodarsko rast , zmanjšali so brezposelnost, če bo potrebno, pa bodo z rebalansom krčili javno porabo, da bodo nižali primanjkljaj. Foto: MMC RTV SLO
Na tiskovni konferenci po seji vlade je Pahor dejal, da so dosegli enoodstotno gospodarsko rast , zmanjšali so brezposelnost, če bo potrebno, pa bodo z rebalansom krčili javno porabo, da bodo nižali primanjkljaj. Foto: MMC RTV SLO
LDS
Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da bo storil vse, da bi LDS ostal v koaliciji. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Brezigar in Aleš Zalar
Pahor Zalarja pri želji po odstavitvi Barbare Brezigar ne podpira. Foto: MMC RTV SLO
Traktor
Pahor pri iskanju kmetijskega ministra nima sreče. Danes je ponudbo zavrnil še en kandidat. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija
Pahor pravi, da bo stoil vse, da Slovenija ne bo zašla v politično krizo. Foto: MMC RTV SLO
Kameli
Libijski voditelj Moamer Gadafi je slovenskemu predsedniku vlade Borutu Pahorju podaril dve kameli, ki pa sta še vedno v Libiji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Koalicijskega vrha ni bilo

"Magnetogram bo javen, na seji vlade sem podprl poročilo, o katerem me sprašujejo v LDS-u, absolutno bom podprl ministra, da gremo v reformo na tožilstvo," je dejal v pojasnilu, da se mu LDS-ovi predlogi ne zdijo nič posebnega.
Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da bo storil vse, da bi LDS ostal v koaliciji, zato bo izpolnil vse "razloge", da se to ne bi zgodilo. Dejal je, da "ni nobenih zadržkov, da ne bi izpolnil pričakovanj ene izmed naših koalicijskih strank", in dodal, da bo naredil vse, da Slovenija ne bi zašla v politično krizo. Razložil je, da ko se vodi vlado, se ne sme biti malenkosten.

Koalicijski vrh bo v torek
Koalicijski vrh, ki ga je predlagal Gregor Golobič (Zares), bo v torek, je dejal premier, saj ga danes zaradi odsotnosti notranje ministrice Katarine Kresal in DeSUS-ovega Karla Erjavca na seji vlade in njegovega popoldanskega odhoda v Prago ni bilo mogoče izvesti.

Novinarje je na tiskovni konferenci po seji vlade zanimalo, ali drži, da je Pahorja razjezilo, ker se seje nista udeležila oba LDS-ova ministra, torej Katarina Kresal in Aleš Zalar. Pahor je odgovoril, da je vsem ministrom že včeraj rekel, naj se seje vlade udeležijo, a da sta tako Zalar kot Kresalova očitno presodila, da sta posveta, ki sta se ju udeležila, pomembnejša. Poudaril je, da razume, da je Zalar želel biti s tožilci in Kresalova na Brdu pri Kranju, kjer pripravlja posvet, a dodal, da bi tudi sam želel biti drugje, denimo v Pragi na srečanju z 11 voditelji iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki se ga udeležujeta tudi ruski in ameriški predsednik, vendar morajo biti stvari najprej urejene doma.

KAMELI ŠE VEDNO V LIBIJI
Kameli, ki ju je libijski voditelj Moamer Gadafi
podaril premieru Borutu Pahorju, sta še vedno v Libiji, zato predsednik vlade meni, da bi to utegnilo ogroziti odnose med državama. Če bi se Slovenija odrekla poklonu, bi za Libijce bilo nekaj nedopustnega, je dejal, saj, kot meni, je to največ, kar arabski svet lahko da v znak spoštovanja. A težava ostajajo strogi evropski predpisi, je poudaril.

Hkrati Pahor upa, da bo predsednik libijske vlade Bagdadi al Mahmud v drugi polovici aprila z najvišjo politično in gospodarsko delegacijo obiskal Slovenijo. Omenil je tudi gospodarske načrte. V dveh letih bi blagovno menjavo radi povečali za desetkrat. Namignil je, da so v igri več stomilijonske pogodbe, med katerimi so nekatere že podpisane.


Glede tožilstva je Pahor dejal, da podpira reformo in ga z Zalarjem namerava obiskati, a njegove podpore pri odstavljanju generalne državne tožilke Barbare Brezigar nima. "Če želi Zalar sprožiti postopek razrešitve Brezigarjeve, naj to stori, ampak moje podpore nima. Če bo na glasovanju dobil zadostno podporo ministrov, bo šel predlog v državni zbor. To se mi zdi pošteno," je bil jasen.

Kresalova ostra do Pahorja
O poročilu ministra Zalarja glede tožilstva pa je predsednica LDS-a Kresalova že dopoldne dejala, da Pahor, s tem, ko pravi, da ne verjame vsebini poročila, tiho dopušča nezakonito ravnanje na vrhovnem državnem tožilstvu. Poudarila je, da je v poročilu zelo jasno zapisano, da tožilstvo pri pregonu gospodarskega kriminala ni učinkovito.

Po njenih besedah je v poročilu zapisano, da je delo generalne državne tožilke nezakonito. Spomnila je, da so se skupaj odločili za sprejetje reform na tožilstvu, ta Pahorjeva odločitev "pa pomeni, da teh reform ne bomo mogli speljati". "Potem pa ne vemo, zakaj še bomo v vladi."

Hribar zavrnil kandidaturo, Pahor bo spet poskusil z Vojticem
Pahor je govoril tudi o iskanju novega kmetijskega ministra, ki ne poteka najbolje, saj je Janez Hribar, prodekan na biotehniški fakuleteti, danes tudi uradno zavrnil kandidaturo. Pahor bo tako spet poskušal iz Igorjem Vojticem, ki je ponudbo zavrnil že prejšnji teden.

Je pa poudaril dve zadevi, ki bi jih lahko kdo videl kot težavo, čeprav jih sam ne. Vojtic je namreč zet Mirana Potrča, poslanca Pahorjevega SD-ja. Potrč bi tako lahko bil deležen očitkov o nepotizmu, zato je premier dejal: "Miran Potrč je moj prijatelj, z menoj je, ko je hudo in ko je lepo, zato mu tega ne privoščim. On je velik gospod slovenske politike, zadnji, ki bi zase kaj naredil". Poleg tega je Pahor omenil še, da je Vojtic rojen na Hrvaškem hrvaškim staršem. Njemu se to zdi nepomembno, a po izkušnjah z imenovanjem Roka Žarnića meni, da bi to za koga utegnila biti težava. Pahor si zato želi, da bi slovenska javnost bila tako zrela, da v teh dejstvih ne bi videla težav.

"Slovenija dobro rešuje probleme"
Pahor je na tiskovni konferenci po seji vlade še dejal, da Slovenija dobro rešuje težave in da je optimist, da se bo leto končalo še bolje.


Pojasnil je, da so dosegli enoodstotno gospodarsko rast, zmanjšali so brezposelnost, če bo potrebno, pa bodo z rebalansom krčili javno porabo, da bodo nižali primanjkljaj. Zaradi krize je že pred časom dejal, da je treba varčevati - v dveh letih naj bi tako privarčevali okoli milijardo evrov. A prav tako pravi, da bi lahko v javnem sektorju privarčevali še več.

Generalni sekretar v odhajanju Milan M. Cvikl je pojasnil izvedbo varčevalnih ukrepov, po katerem so morali spremeniti proračun, pripravljen leta 2007. Nato se je zgodila kriza.

Spreminjali so tudi poslovnik, po katerem bo vlada ob pripravi zakona sprejela tudi podzakonske akte, prav tako pa bo morala upoštevati tudi splošno javnost.

Manj zaposlenih - višje plače
S sindikati javnega sektorja so se zmenili, da lahko znižajo število zaposlenih, tistim ključnim pa povišajo plače. Gre namreč za to, da pridobijo kakovosten kader, ki sicer za višjo plačo dela drugje.

Kot del razvojne strategije so sprejeli popravke zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi plačilne nesposobnosti in prisilnem prenehanju. Prvič se je predstavil tudi novi zdravstveni minister Dorjan Marušič.

Koalicijskega vrha ni bilo