DeSUS je predlagal dva mogoča naslednika Karla Erjavca. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS je predlagal dva mogoča naslednika Karla Erjavca. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci
Ko bo premier Pahor predlog tudi uradno vložil v DZ, se bo moral kandidat najprej v treh dneh in najpozneje v sedmih predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, v tem primeru odboru za okolje in prostor. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Karl Erjavec bo razrešen še danes. Foto: MMC RTV SLO
Roko Žarnić kandidat za okoljskega ministra

Na tiskovni konferenci, na kateri je sporočil svojo odločitev, je predsednik vlade poudaril, da je ministrstvo za okolje in prostor zahteven resor, ki je v javnosti velikokrat podcenjen, in da prav zato od novega ministra pričakuje, da bo v korist novi službi izkoristil vse svoje znanje in izkušnje. Odhajajoči minister za okolje Karl Erjavec je ob tem izrazil upanje, da bo Žarnić končal lepše, kot je sam. Erjavec je pred tem dejal, da je premier izbral dobrega kandidata, za katerega upa, da bo še ta mesec začel delo.

Žarnić pa je dejal, da bo imenovanje zanj predstavljalo vrhunec kariere, saj se s tem področjem ukvarja že 35 let. Petino svojega delovnega časa bo še vedno preživel na univerzi, kjer se bo posvečal projektom, ki jih vodi. Kot prednostne naloge je izpostavil dokončanje projektov, ki na ministrstvu za okolje že tečejo. Predlog bo po posvetu s koalicijskim vrhom Pahor poslal v DZ.

Poslanci čakajo na predtavitev v DZ-ju
Med koalicijskimi poslanci Žarnić uživa načelno podporo. Vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič zaupa tako v dobro in tehtno presojo koalicijskega partnerja kot tudi v dobro presojo predsednika vlade, čeprav se poslanci največje koalicijske stranke o kandidatu še niso odločali. Tudi v LDS-u bodo počakali na Žarnićevo predstavitev na matičnem delovnem telesu. Pričakujejo pa, da je bil predlagan strokoven in kompetenten kandidat, je povedal Borut Sajovic. Medtem pa v Zaresu predlog predsednika vlade podpirajo in se jim zdi primeren. Upajo tudi, pravi vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem, da bo novi minister temeljito 'stresel' ministrstvo za okolje in prostor.

O kandidatu za ministra se bodo dobro pozanimali v poslanski skupini SDS-a. Pomembno se jim zdi predvsem zaslišanje kandidata na matičnem delovnem telesu, tako da bo njihova odločitev znana takrat, je pojasnil vodje poslanske skupine Jože Tanko. Tudi poslanci SLS-a se bodo po besedah Jakoba Presečnika o podpori kandidatu odločili, ko bo v DZ-ju predstavil svoj pogled na delovanje ministrstva, kjer je delo zelo zahtevno in raznoliko.

V SNS-u ne bo podpore
Odločeni so le poslanci SNS-a, ki kandidata za novega okolijskega ministra ne bodo podprli, saj "dajejo podporo slovenskim kandidatom, Žarnić pa je Hrvat". Po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča njegovi poslanci Hrvatov ne bodo podpirali, še posebej "če se hočejo infiltrirati v slovensko vlado".

Pahor se je srečal z obema kandidatoma
Spomnimo. Izvršni odbor DeSUS-a je v ponedeljek premierju Pahorju predlagal dva kandidata za naslednika Erjavca na čelu ministrstva za okolje in prostor, in sicer profesorja na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Žarnića ter načelnika oddelka za urbanizem na Mestni občini Ljubljana Mirana Gajška.

Pahor se je z obema kandidatoma srečal že v petek in dejal, da se je sam že odločil, vendar svoje odločitve ni želel razkriti. Da je premier bolj naklonjen Žarniću, se je šušljalo že v petek.

Predlog v DZ do konca prihodnjega tedna
Pahor ima za posredovanje imena kandidata v DZ deset dni časa, torej do konca prihodnjega tedna (predlog kandidata za Erjavčevega naslednika mora v parlament poslati v desetih dneh po seznanitvi DZ-ja z odstopom dozdajšnjega okolijskega ministra Karla Erjavca), saj se bodo poslanke in poslanci danes tudi uradno seznanili z odstopom Erjavca, s čimer bo tudi uradno prenehala njegova funkcija ministra za okolje.

Kot je znano, je Erjavec odstopil 26. januarja na seji DZ-ja, ko so poslanke in poslanci razpravljali o njegovi razrešitvi. Predlog za razrešitev je podal premier Pahor na podlagi poziva Računskega sodišča zaradi nezadovoljivo izvedenih ukrepov na področju ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki. Erjavec je še pred glasovanjem o razrešitvi odstopil sam in poudaril, da so razlogi za njegovo razrešitev politične narave.

Roko Žarnić kandidat za okoljskega ministra