Kakšna je razlika med tistimi politiki in duhovniki, ki delajo drugače, kot govorijo?
Kakšna je razlika med tistimi politiki in duhovniki, ki delajo drugače, kot govorijo? "Vprašanje, če sploh kakšna," odgovarja pater. Foto: MMC RTV SLO/A. S.

Knavs je marca v Družini objavil javno pismo Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci in jo pozval, da naj poiščejo vse, ki so odgovorni za slabo finančno stanje, v katerem se je znašla nadškofija Maribor, in da odgovorne tudi umaknejo s položajev. Dodal je, da "sramežljive upokojitve in prestavitve ter menjava služb" to niso. Svoje predloge je strnil v štirih točkah, kjer je pozval tudi k poplačilu malih delničarjev, četudi na ceno lastnih žrtev.

"Če sami znotraj Cerkve in ustanov, ki jih je naša Cerkev osnovala ali pa postala njihova lastnica, nismo sposobni vzpostaviti osnovne socialne pravičnosti, potem bo oznanjevanje krščanskega socialnega nauka postalo novo smešenje lastne Cerkve," je zapisal.

Upa, da bo odziv k korist majhnega človeka
V MMC-jevi klepetalnici je po dveh tednih od poslanega pisma povedal, da ga je zapisal, ker tako čutil. "Poslušal sem ljudi naokoli, njihovo žalost in bolečino in zdelo se mi je potrebno, da se to naredi." Še vedno čaka na odgovor Komisije Pravičnost in mir. "Kako se bodo odzvali, žal ne vem. Upam, da bo v korist majhnega človeka." Ga je pa na pogovor povabil mariborski nadškof Marjan Turnšek.

Vsak dan dobi nekaj pošte podpore, njegov sobratje so se na pismo odzvali različno, se pa z njim strinjajo. "Je pa res, da sem dobil že tudi eno anonimno pismo, v katerem mi grozijo. Če pa je kdo kaznovan, ker pove resnico, je pa to, milo rečeno, čudno," še pravi pater.