Slovenija
(8)

Poudarki

  • En postopek v povezavi z ničnostjo pogodbe že odprt
  • "Pogodba je nična ali veljavna"
Rajko Pirnat
Pogodbe po besedah pravnika Rajka Pirnata ni mogoče reprogramirati, če se vlada postavi na stališče, da je nična. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Pirnat o zadevi Patria: Nične pogodbe ni mogoče reprogramirati

Vlada (za zdaj) ne bo vložila tožbe na ničnost pogodbe
15. april 2011 ob 14:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Če je vlada zadolžila Mors, naj gre v reprogramiranje pogodbe o nakupu oklepnikov Patria, potem "ni na stališču, da je pogodba nična", saj nične pogodbe ni mogoče reprogramirati, je pojasnil Pirnat.

Vlada je na četrtkovi seji sklenila, da vsaj za zdaj ne bo vložila tožbe na ničnost pogodbe z Rotisom o nakupu oklepnikov Patria. Je pa vlada pooblastila ministrstvo za obrambo, da v času trajanja odprtih sodnih postopkov poskuša doseči prenovo pogodbe.


Če vlada namerava uveljavljati ničnost pogodbe v nekem drugem sodnem postopku, je po besedah pravnika Rajka Pirnata "sama s seboj v nasprotju".

En postopek v povezavi z ničnostjo pogodbe že odprt
Pravosodni minister Aleš Zalar je namreč po seji vlade povedal, da je eden sodnih postopkov, ki se ukvarja z ničnostjo iste pogodbe, že odprt. Šlo naj bi za tožbo Sistemske tehnike proti državi. "Tožeča stranka tam to zatrjuje in to uveljavlja v tako imenovanem podrejenem tožbenem zahtevku," je v četrtek pojasnil Zalar.

Ob tem je opozoril, da je odprt sodni postopek v zvezi z zatrjevano ničnostjo po oceni pravobranilstva lahko procesna ovira za vložitev še ene tožbe v isti stvari - torej o ničnosti iste pogodbe. V takih primerih lahko sodišče tožbo zavrže, je opozoril Zalar.

"Pogodba je nična ali veljavna"
Pravnik Pirnat je še povedal, da vlada sicer lahko ugovor ničnosti uporabi v neki drugi pravdi. Vendar pa pogodbe po besedah Pirnata ni mogoče reprogramirati, če se vlada postavi na stališče, da je nična.

"To pa je popolnoma v neskladju. Pogodba je ali nična ali pa je veljavna in si bo vlada prizadevala, da bo prišlo do njene spremembe. Kajti reprogramiranje pogodbe ne pomeni nič drugega kot njena sprememba," je poudaril.

Če je vlada torej zadolžila ministrstvo za obrambo, naj gre v reprogramiranje pogodbe o nakupu oklepnikov patria, potem "ni na stališču, da je pogodba nična". Če pa nameravajo v vladi ničnost uveljavljati v nekem drugem sodnem postopku, potem so po besedah Pirnata "sami s seboj v nasprotju".

K. P.
Prijavi napako
Komentarji
polzaliva
# 15.04.2011 ob 14:26
Logiko so v šolah pri nas po 2. svetovni vojni ukinili.
franzz
# 15.04.2011 ob 14:29
Pirnat o zadevi Patria: Nične pogodbe ni mogoče reprogramirati

Lopov Pavček, s svojo kompanijo, pa v jok.
nikhrast
# 15.04.2011 ob 15:23
Najcenejše je da se vlada usede za mizo s Patrio in se dogovori o reprogramiranju, če pa gre na sodišče se bo pa vleklo leta in leta, zaslužili bodo pa največ odvetniki.
gula
# 16.04.2011 ob 05:57
Ja kaj je problem ? Banda komunistična hoče na vsak način pred volitvami še enkrat potencirat Patrio, obenem pa pogodbo skenslat in posel dodelit uglednemu članu LSD .
Je pa finta ker jim vsak poskus spodleti tako da je že kar tragikomično kako nesposobni so.....
Bolek
# 16.04.2011 ob 07:27
Tu se vidi, kaksni idioti sedijo v vladi. Enako je pri TES6, kjer pa edini Borut Pahor podpira projekt, Radicka in Golobic, ter ostali kekci pa povzrocajo ogromno skodo, ko zavlacujejo z izdajanjem garancije.

Radicko in Golobica bi bilo potrebno obtoziti za povzrocanje skode drzavi, ju obsoditi, pobrati vse privatno premozenje in ju vtakniti v zapor.,
redplanet
# 15.04.2011 ob 15:37
krneki.
Tudi če bi se ugotovilo ničnost pogodbe to še ne pomeni, da je potem vsega konec in gremo vsi domov.
trocki
# 15.04.2011 ob 14:31
Ne vem, no. Ali gospod Pirnat ni pomislil na to, da bi vlada morda skušala pokriti obe možnosti že vnaprej?
Res je sicer, da pri Janši niso nikoli tako delali.
pancho
# 15.04.2011 ob 14:39
Kje se je Pirnat šolal
Kazalo