Ustavno sodišče ni zadržalo izvajanja samo izpodbijanih določb, ampak vseh, ki urejajo plače funkcionarjev. Foto: www.us-rs.si
Ustavno sodišče ni zadržalo izvajanja samo izpodbijanih določb, ampak vseh, ki urejajo plače funkcionarjev. Foto: www.us-rs.si

Pobudnik zadržanja izvajanja plačne reforme Aleš Zalar je obžaloval vladni poseg v sodniško neodvisnost. Ustavne sodnike pa je zanimalo predvsem, zakaj so plače urejene v odloku in ne z zakonom ter ali bi se po novem plače sodnikov res zmanjšale. Na ustavnem sodišču omenjene člene izpodbuja kar 135 pobudnikov.

Minister Gregor Virant je zatrdil, da predvidena ureditev ni protiustavna, vlada pa od enotnega plačnega sistema in nagrajevanja delovne uspešnosti ne namerava odstopiti. Vodja pravne službe DZ-ja Miroslav Mozetič meni, da odlok o plačah javnih funkcionarjev ne presega zakonskih pooblastil.

Kako je plačno reformo v spletni klepetalnici komentiral pravosodni minister Lovro Šturm? Lahko pa si preberete tudi klepet z ljubljansko okrožno sodnico Darjo Novak Krajšek.

Izpodbijani členi, ki se ne izvajajo na pobudo sodnika Aleša Zalarja, po mnenju pritožnikov kršijo ustavna načela neodvisnosti sodnikov, enakosti pred zakonom in delitve oblasti, saj naj bi zniževali osebne dohodke v zakonih opredeljenih javnih uslužbencev.