Shod v podporo Janezu Janši in Tonetu Krkoviču. Foto: BoBo
Shod v podporo Janezu Janši in Tonetu Krkoviču. Foto: BoBo
Shod v podporo Janši

Udeleženci vseh generacij so se zbrali na Kongresnem trgu in se nato podali na Prešernov trg pred frančiškansko cerkev, kjer jih je pozdravila tudi Janševa žena Urška Bačovnik Janša. Shod, ki ga je pripravil Odbor 2014, so tam odprli s slovensko in evropsko himno, nato pa jih je nagovorilo več vidnih Janševih podpornikov.
Za svobodo Janši so se zavzeli tudi na transparentih, na katerih so opozorili "Danes Janša, jutri ti", pozivali so ljudi, naj se zbudijo, saj jim vladajo postkomunisti, predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši pa so sporočali, da jim je dovolj "tepihovanja".
Več govornikov Janši izrazilo podporo
Damir Črnčec iz Društva Evropska Slovenija je kot prvi govornik sporočil zahteve udeležencev. "Zahtevali bomo, da se prekine zaporna kazen za Janeza Janšo, da se odpravi neustavna in krivična sodba v zadevi Patria in da Slovenija postane država vladavine prava, država, v kateri se spoštujejo človekove pravice," je med drugim poudaril.

David Tasić, ki je bil z Janšo skupaj aretiran v aferi JBTZ, je ponovil svoje prepričanje, da je Janša v zaporu zaradi svojega prepričanja in ne zaradi dejanja, ki mu ga očitajo. Podpredsednik SDS-a in evropski poslanec Milan Zver pa je dejal: "Zoran Janković in Alenka Bratušek mogoče še ne vesta, da sta odpisana, da prihaja nov obraz, Miro Cerar. Lahko celo, da je nov obraz, a največ do naslednjih predčasnih volitev, potem pa bo republika Murgle znova našla nov obraz - tako to gre pri nas."

Do drugih političnih strank je bila kritična tudi Mojca Kucler Dolinar iz NSi-ja. Podpredsednik NSi-ja Aleš Hojs pa je bil kritičen do sodstva. Janši so v pismu, ki so ga prebrali na shodu, podporo izrazili tudi svojci padlih v vojni za Slovenijo ter Gorazd Pučnik, sin pokojnega Jožeta Pučnika.

Dogajanje lahko spremljate prek prenosa s SDS-jeve spletne strani.

Shod v podporo Janši