Janša se bo udeležil ustanovne seje DZ-ja. Foto: BoBo
Janša se bo udeležil ustanovne seje DZ-ja. Foto: BoBo
V. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj
SDS je predstavil svoja stališča glede jutrišnje ustanovne seje DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO

Poslanski mandat Janše ni vprašljiv. Če ga v petek ne bi potrdili poslanci, bi nekaj dni pozneje to storilo ustavno sodišče.

Zvone Černač, SDS

Boris Štefanec
Predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec meni, da bi moral Janša sam s stališča etike in integritete presoditi, ali je lahko poslanec DZ-ja. Foto: BoBo

Ne spodobi se, da bi DZ kršil ustavo in odvzel funkcijo poslanca Janezu Janši, čigar kandidatura je, tako kot vseh drugih izvoljenih poslancev, prestala vse formalne preverbe. Zdaj je samo njegov mandat pod vprašajem. To ni v skladu z ustavo.

Jože Tanko, SDS

Ni prav, ni etično in integritetno, da lahko pri nas nekdo kandidira in je izvoljen v državni zbor z bremenom pravnomočne kazenske obsodbe.

Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije
SDS zavrnila povabilo SMC

Za upravo zavoda sploh ni bilo nobenega dvoma, ali naj se Janši omogoči udeležba na seji, je dejal vršilec dolžnosti direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Vprašanje je bilo le, na kakšen način.

SDS skrbi samopredlagateljstvo Alenke Bratušek za evropsko komisarko

Pred DZ-jem je namreč napovedan shod, kar pomeni, da je morala uprava le opraviti dodatno preverjanje mogočih varnostnih tveganj. Situacija je specifična, je zatrdil, in odstopa od vseh dozdajšnjih praks v zapornem sistemu. Ne zaradi obsojenca, je dodal.

Janša iz zapora sam
Iz zavoda bo tako Janša odšel sam z ustrezno dovolilnico, na kateri bo določena ura odhoda in predvidena ura prihoda, ki pa je zaradi narave dela ni nemogoče natančno predvideti. "Vedno se gre na neko rezervo. Lahko pride prej, skrajni termin pa je določen na dovolilnici," je poudaril. To je običajno tudi pri drugih zapornikih.

Janša je to službo dobil na volitvah
V. d. direktorja zavoda je pojasnil, da so jim pravniki pomagali pri tolmačenju 50. člena zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, po katerem po njihovem mnenju te specifične situacije sploh ni mogoče obravnavati. "V zakonu ne obstaja določba, ki bi udeležbe na sejah onemogočala," pravi Podržaj. Ta člen namreč govori o razporeditvi na delo s strani zavoda, tu pa ne gre za klasično razporeditev. "To službo je Janša dobil na volitvah, zato tukaj ta določba ne more biti uporabljena," pojasnjuje.

Za vsako sejo nov postopek
Podržaj je še izpostavil, da bodo v povezavi s prihodnjimi izhodi na seje počakali, ali mu bo mandatno-volilna komisija potrdila mandat. Če se bo to zgodilo, bo Janša vsakokrat moral znova izraziti namero za udeležbo na seji, da se tako sproži formalni postopek. Pred petino prestane kazni pa za Janšo obstajata še dve možnosti, bodisi da mu direktor zavoda na njegovo prošnjo začasno prekine kazen bodisi da sodišče na njegovo pobudo odloči o prestajanju kazni ob koncih tedna.

Štefanec: Biti poslanec zapornik ni etično
Oglasil se je tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, Boris Štefanec.Poudaril je, da mu je popolnoma vseeno, za katero sodbo gre in za koga gre. Trenutno je aktualen primer Janše, ki na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria, a je bil kljub temu izvoljen za poslanca. Ob tem je opozoril, da je za številna druga delovna mesta v državni upravi pogoj nekaznovanost.

Štefanec je spomnil tudi na eno izmed stališč prejšnjega senata KPK-ja, v katerem so opozorili na pomanjkljivost veljavne zakonodaje, ki ne zagotavlja prenehanja funkcije zaradi pravnomočne obsodbe. "Odpoklic z javne funkcije je sicer eden izmed ukrepov, ki jih je odhajajoča vlada zapisala v akcijski načrt, a posledica tega mora biti vidna v spremembi zakonodaje," pravi.

"Absolutno pa ni treba meriti te zadeve z nobenimi pravnimi merili, ampak je treba reči: z vidika morale, etike, integritete poslanca to ni prav," je še poudaril Štefanec.

Štefanec: Podlage za odvzem mandata ni
Pri vprašanju, ali državni zbor lahko odvzame mandat Janši, bi bil sam zelo previden. Zdi se mu celo, da za to nima prave pravne podlage, saj to nikjer v zakonu ne piše. Janša bi moral biti tisti, ki bi z vidika svoje integritete in etike "premislil in se odločil tako, kot večina javnosti od njega pričakuje".

Eliminacija Janše iz DZ-ja
Začasni vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na tiskovni konferenci odhajajočega vodjo zakonodajno-pravne službe DZ-ja obtožil "priprave pravnih podlag za odstranitev Janeza Janše iz DZ-ja". Te po njegovih besedah vsebujejo "retroaktivne učinke, s katerimi se bo skušalo odvzeti mandat nedolžnemu človeku, ki je krivično obsojen."

"Ne spodobi se, da bi DZ kršil ustavo in odvzel funkcijo poslanca Janezu Janši, čigar kandidatura je, tako kot vseh drugih izvoljenih poslancev, prestala vse formalne preverbe. Zdaj je samo njegov mandat pod vprašajem, a to ni v skladu z ustavo," je dejal Tanko.

Če ne poslanci, bo Janšo za poslanca potrdil US
Podpredsednik SDS-a Zvone Černač pa je ob tem dodal: "Poslanski mandat Janše ni vprašljiv. Če ga v petek ne bi potrdili poslanci, bi nekaj dni pozneje to storilo ustavno sodišče."

Odvzem mandata je nepopravljiva krivica
Ponovil je, da volitve niso bile legitimne in da nobeno sodišče ni opravilo svoje naloge, zato se zdaj po njegovem mnenju nove krivice selijo v DZ: "Odvzem mandata bi bila posledica, ki se je ne bi dalo popraviti."

Alenka Jeraj: Slovenija ni več normalna država
"Če vrhovno sodišče ne bi zavlačevalo, vprašanje podelitve ali nepodelitve mandata ne bi bilo vprašljivo," je pristavila podpredsednica SDS-a Alenka Jeraj, a po njeni oceni Slovenija ni več normalna država. Spomnila je, da je bil sredi kampanje predsednik SDS-a poslan v zapor, na podlagi sodbe, ki je pravno šibka in krivična. Jerajeva od vseh avtoritet v državi pričakuje, da bodo skupaj pozvale sodišča, da odločijo o sodbi v zadevi Patria. Vendar te molčijo. Vrhovno sodišče je pozvala, naj svoje delo opravi takoj.

Zakaj so volitve za SDS nelegitimne
Jože Tanko je ponovil, da je bila zaradi krivične sodbe Janši stranki SDS onemogočena enakopravna udeležba v kampanji. SDS po njegovih besedah ne bo predlagal ne članov za mandatno-volilno komisijo ne članov za izvedbo tajnih volitev. Že prej so se tudi odpovedali vodstvenim mestom v DZ-ju.
SDS: Za SMC nismo enakopraven sogovornik
Tiskovna konferenca SDS-a je potekala ob 9. uri, ob istem času, ko je Stranka Mira Cerarja povabil SDS na pogovore, a so v SDS-u vabilo SMC-ja doživeli kot nekorektno, ker ni bilo naslovljeno na političnega funkcionarja SDS-a, ni bilo podpisano, predvsem pa jih moti to, da jih SMC brez argumentov obtožuje rušenja pravne države in jih ima za neenakopravnega sogovornika.
"Ko nas bodo imeli za enakopravnega sogovornika, bodo pogovori stekli," je napovedal podpredsednik SDS-a Zvone Černač. Hkrati je pozval SMC, naj neha kršiti zakone in vsem 90 poslancem omogoči normalno opravljanje dela.

Proračun se ne izvršuje
Černač je spregovoril tudi o oblikovanju nove vlade: "Izvrševanje proračuna je praktično ustavljeno, ni razloga, da Slovenija ne bi mogla nove vlade dobiti do 1. septembra."

Skrbi jih tudi usmeritev SMC-ja, ki po mnenju vodstva SDS-a pomeni nadaljevanje zgrešene politike zadolževanja in povečevanja davkov, SMC nima nobenih gospodarskih ukrepov ali ukrepov za trajno gospodarsko rast, so bili kritični do po njihovem napačnih usmeritev programa SMC-ja, ki vodijo v dodatno zadolževanje in nove davke.










V. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj

Poslanski mandat Janše ni vprašljiv. Če ga v petek ne bi potrdili poslanci, bi nekaj dni pozneje to storilo ustavno sodišče.

Zvone Černač, SDS

Ne spodobi se, da bi DZ kršil ustavo in odvzel funkcijo poslanca Janezu Janši, čigar kandidatura je, tako kot vseh drugih izvoljenih poslancev, prestala vse formalne preverbe. Zdaj je samo njegov mandat pod vprašajem. To ni v skladu z ustavo.

Jože Tanko, SDS

Ni prav, ni etično in integritetno, da lahko pri nas nekdo kandidira in je izvoljen v državni zbor z bremenom pravnomočne kazenske obsodbe.

Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije
SDS zavrnila povabilo SMC