Minister v odstopu do imenovanja naslednika opravlja tekoče posle. Foto: MMC RTV SLO
Minister v odstopu do imenovanja naslednika opravlja tekoče posle. Foto: MMC RTV SLO

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik v odstopu je na izredni seji državnega zbora poslancem in poslankam pojasnil, da z ministrskega položaja nepreklicno odstopil iz načelnih razlogov. Za to se je odločil po številnih očitkih v zvezi z afero okrog bulmastifov in po policijskem pridržanju pretekli teden.

Zaradi tega je Pogačnik namreč mnenja, da je nemogoče, da še naprej uspešno opravlja nalogo ministra, ne glede na krivdo. "Mislim, da bi bilo predvsem oteženo nadaljevanje zastavljenega dela ministrstva in verjemite mi - kmetijsko ministrstvo je zelo pomembno za Slovenijo in na to prevečkrat pozabljamo," je povedal Pogačnik.

Ob tem je zanikal, da bi v čemer koli ravnal nepravilno ali celo koruptivno. "Upam, da bom to dokazal z dejstvi, ki so razvidna iz dokumentov, ki se nanašajo na sporne očitke," je dejal Pogačnik.

Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je po obrazložitvi pojasnil, da je Pogačnik po prenehanju ministrske funkcije dolžan do imenovanja novega ministra voditi tekoče posle. Kot najresnejšega kandidata za novega ministra se sicer omenja poslanca SD-ja in kočevskega župana Janka Vebra.
Žerjav: Načelen odstop podprt s konkretnimi razlogi
Prvi so se na Pogačnikov govor odzvali v opozicijskem SLS-u. Pogačnik lahko trdi, da se je za odstop odločil iz načelnih razlogov, a jasno je, da je bilo konkretnih več kot dovolj, je dejal strankin predsednik Radovan Žerjav.

V SLS-u pozdravljajo odstop Pogačnika s funkcije ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa čeprav odstopa precej pozneje, kot bi po mnenju ne le SLS-a, pač pa tudi javnosti, moral. »A glede na to, da smo v SLS-u proti bivšemu ministru za kmetijstvo dr. Pogačniku vložili interpelacijo o njegovem delu in odgovornosti predvsem s ciljem dobiti odgovore na vsa vprašanja, ki so se pojavljala od lanskega poletja v zvezi s spornim postopkom vrnitve dveh bulmastifov lastniku, pričakujemo, da bodo kljub njegovemu odstopu ta tudi razjasnjena,« opozarja Žerjav. V SLS-u poudarjajo, da javnost še vedno nima jasnih odgovorov na nobeno izmed vprašanj – ne zakaj je bilo tako veliko postopkovnih napak v postopku vrnitve bulmastifov, ne kdo je za njih odgovoren, ne kdo bo za to odgovarjal, še manj pa, zakaj je bil v celoti poteptan javni interes – in pričakujejo, da bo predsednik vlade Borut Pahor izpolnil svojo obljubo v najkrajšem mogočem času in postregel z vsemi jasnimi in nedvoumnimi odgovori, brez skrivalnic in metanja peska v oči, so še zapisali v sporočilu za javnost.