Velički ne bo na položaju niti eno leto. Foto: BoBo
Velički ne bo na položaju niti eno leto. Foto: BoBo
Napovedana menjava na vrhu policije


Simon Velički je bil na položaj kot vršilec dolžnosti imenovan na predlog tedanje ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar januarja letos. Zamenjal je Marjana Fanka, ki je odšel v pokoj. Polna pooblastila je dobil aprila letos.
Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da bo zdajšnji notranji minister Boštjan Poklukar predlagal zamenjavo Veličkega.
Nekateri mediji so sicer poročali, da naj bi vlada zamenjavo že opravila na četrtkovi seji, na njegovo mesto naj bi začasno imenovala dosedanjo namestnico generalnega direktorja Tatjano Bobnar. V kabinetu predsednika vlade so za STA pojasnili, da uradnega predloga od ministra še niso prejeli, če ga bodo, pa ga bodo uvrstili na četrtkovo sejo vlade. Neuradno pa je pričakovati, da bo vlada sledila predlogu Poklukarja.

Pravna podlaga za zamenjavo Veličkega je lahko zakon o javnih uslužbencih, ki omogoča pristojnemu ministru oz. vladi, da v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja ne glede na razloge. Poklukar je na zaslišanju kot kandidat za ministra sicer napovedal, da se bo z Veličkim najprej sestal in potem preveril, koliko sta usklajena v viziji in načinu dela, in se nato odločil, ali ga zamenjati ali ne. Uradno sicer ni znano, kakšni naj bi bili razlogi za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je slišati, da gre za nekompatibilnost med Veličkim in Poklukarjem.

Velički je sicer za svojega namestnika pred dnevi imenoval še direktorja Policijske uprave Celje Jožeta Senico. Vodenje policijske uprave Celje pa je s ponedeljkom začasno prevzel Niko Kolar.

Pred imenovanjem novega generalnega direktorja policije s polnim mandatom bo moralo ministrstvo objaviti tudi javni natečaj.

Razrešitev ne vpliva na stavko
Morebitna razrešitev generalnega direktorja policije Simona Veličkega po oceni predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča na pogajanja in na potek stavke ne more vplivati. Kot je dodal, tudi Tatjana Bobnar, ki naj bi ga kot v. d. direktorice nasledila na čelu policije, pozna potek socialnega dialoga znotraj policije.

Napovedana menjava na vrhu policije