Slovenija

Poudarki

  • Tretjina delovno aktivnih žensk dela krajši delovni čas, moških devet odstotkov
Delavke
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
32 sindikatov, pokojninska reforma, beneficirani poklici
Pred leti so nekateri poklici v Sloveniji protestirali proti pokojninski reformi. Opozarjali so na neskladje med starostjo in zahtevami določenega dela. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
32 sindikatov, pokojninska reforma, beneficirani poklici
Na to so opozarjali tudi policisti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Polovica žensk v Sloveniji: Ne moremo delati do 60. leta

Podatki Eurostata in Eurofunda
31. oktober 2017 ob 12:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po raziskavi o delovnih razmerah fundacije Eurofound približno polovica zaposlenih žensk v Sloveniji ocenjuje, da trenutne službe ne bodo mogle opravljati do 60. leta, med moškimi je ta delež 35 odstotkov.

Dve evropski instituciji, Eurostat (statistični urad) in Eurofound (agencija za raziskave na področjih z delom povezanih politik) sta izdali vsaka svojo raziskavo, povezano s spoloma v državah Evropske unije.

Polni ali krajši delovni čas
Eurostat v okviru digitalne publikacije Življenje žensk in moških v Evropi primerja spola v vsakdanjem življenju. Tokrat se je osredinil na delovni čas v letu 2016. Ugotovil je, da se krajšega delovnega časa v Evropi poslužuje 32 odstotkov žensk in devet odstotkov moških. Deleži pa se med državami članicami EU-ja precej razlikujejo.

Deleži ljudi, ki delajo z delovnim časom, krajšim od polnega, so za ženske najvišji na Nizozemskem (77 odstotkov) in v Avstriji (47 odstotkov), za moške pa prav tako na Nizozemskem (26 odstotkov) in Danskem (17 odstotkov). Za oba spola sta deleža najnižja v Bolgariji, in sicer dva odstotka.

V Sloveniji se krajšega delovnega časa poslužuje 13 odstotkov žensk in šest odstotkov moških.

Brezposelnost in spol
Leta 2016 je v EU-ju stopnja brezposelnosti znašala za ženske nekaj manj kot devet odstotkov, za moške pa dobrih osem odstotkov. V 14 državah članicah je bila stopnja brezposelnosti višja za ženske, v 13 pa za moške, le na Madžarskem sta bili stopnji enaki. Razlika v stopnjah brezposelnosti je bila največja v Grčiji in Španiji (21 odstotkov in pol žensk in 18 odstotkov moških).

V Sloveniji je bilo brezposelnih dobrih osem in pol odstotka žensk in sedem in pol odstotka moških.

Eurofound in delovna doba
Eurofound je izvedel anketno raziskavo o delovnih razmerah v letu 2015. Anketirane so med drugim vprašali, koliko časa bodo po lastni oceni še vztrajali na trenutnem delovnem mestu. Povprečje na ravni Evropske unije kaže, da 26 odstotkov moških delavcev službe ne bi moglo opravljati do 60. leta starosti, isto je odgovorilo 30 odstotkov žensk.

V Sloveniji je ta delež višji, 52-odstotni delež slovenskih delavk je bil v raziskavi celo najvišji izmerjeni delež.

Najnižje deleže pa so dobili na Portugalskem, kjer je tako odgovorilo 14 odstotkov moških in med 15 ter 20 odstotki žensk.

Do kdaj pa bi si želeli delati
Na vprašanje, do katere starosti si želijo delati, je v povprečju v EU-ju okoli petina zaposlenih spontano odgovorila, da si želijo delati čim dlje, kolikor bo mogoče. Takšen odgovor je bil v povprečju pogostejši pri samozaposlenih (tako je odgovorilo 28 odstotkov samozaposlenih in 17 odstotkov zaposlenih).

Odgovori se sicer med državami precej razlikujejo. Da bi želeli delati čim dlje, kolikor bo mogoče, je odgovorilo tri odstotke žensk in pet odstotkov moških na Malti ter več kot 40 odstotkov moških v Estoniji in Latviji. V Sloveniji je tak odgovor podalo med 10 in 15 odstotkov moških in žensk.

Odgovori tistih, ki so navajali konkretno starost, do katere želijo delati, so se po državah gibali od povprečnih 57 let v Sloveniji in na Cipru do 63 let na Švedskem, 64 na Danskem in 65 na Norveškem. Primerjava teh odgovorov z uzakonjeno starostno mejo za upokojitev v posameznih državah pa pokaže, da želijo v povprečju posamezniki delati manj, kot to določa upokojitvena shema v posamezni državi, so še ugotovili v raziskavi.

V njej so med drugim zapisali tudi, da je ekonomska kriza, ki se je začela pred desetletjem, spodbudila reforme pokojninskega sistema in iskanje rešitev, kako financirati pokojnine. Te so poudarjale predvsem potrebo po daljši delovni aktivnosti, reforme pa so med drugim vključevale zviševanje starosti ob upokojitvi, uvajanje fleksibilnih upokojitvenih shem, zaostrovanje kriterijev za pridobitev polne pokojnine in zmanjšanje možnosti predčasne upokojitve.

Ob tem je potreben tudi razmislek, kakšne učinke ima lahko podaljšanje delovne aktivnosti na posameznike in na družbo, pri čemer je ključno tudi vprašanje zdravja in počutja zaposlenih, so še navedli.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
darkwader
# 31.10.2017 ob 12:35
Čakaj te malo a moški pa lahko?? In to kljub krajši življenjski dobi?? Kaj se zgodilo z enakopravnostjo med spoloma??
the law1
# 31.10.2017 ob 13:08
Odgovori tistih, ki so navajali konkretno starost, do katere želijo delati, so se po državah gibali od povprečnih 57 let v Sloveniji in na Cipru do 63 let na Švedskem, 64 na Danskem in 65 na Norveškem.

No, tudi to pove vse.
trpotec
# 31.10.2017 ob 13:33
Lahko se upokojujemo tudi pri 40, samo potem naj najmanj do določene starosti, pri kateri se začne državna pokojnina, vsak živi od svojih prihrankov in zraven plačuje ustrezne prispevke. Matematika je tu enostavna, se pa sprašujem, koliko ljudi se tega zaveda ...
Roky89
# 31.10.2017 ob 13:04
Ja, pa kaj še. Najbolje, da delamo samo do 50. leta... Kdo bo pa polnil pokojninsko blagajno?
Sej vse lepo in prav, to so mnenja ljudi, ki z realnostjo nimajo veze. Vseeno pa nakazujejo na nek zgrešen mindset. Je razlog, da so nordijske države najbolj produktivne, kljub temu, da imajo ene najdaljših delovnih dob na svetu. Tam ljudje delajo radi. Ne zato ker morejo.
garmond
# 31.10.2017 ob 14:26
Je razlika. Na Švedskem, Norveškem in na Danskem delavci ne delajo kot sužnji, za razliko od Slovenije, kjer je kar veliko število delavcev v sužnjelastninskem odnosu. In sužnji se prej izčrpajo, zbolijo že zelo zgodaj za raznimi kroničnimi boleznimi, telo se jim prej postara, življenjska doba je pri njih krajša kot pri drugih.
Skippy
# 31.10.2017 ob 15:00
Tako kot človek danes živi, ni živel tisočletja.

Seveda ni. Prej so se popolnoma vsaki dan in celi dan ukvarjali s tem, kaj jesti.
aktivist
# 31.10.2017 ob 14:49
Torej uradno priznavajo, da niso enakopravne moskim?
aktivist
# 31.10.2017 ob 14:04
Moski tud ne mormo
antiani
# 31.10.2017 ob 14:05
Seveda lahko delajo, saj že vsa leta trobijo feministke , kako zahtevajo enakopravnost na vseh področjih z moškim delom populacije ... Plačane bi bile enako kot moški, delale pa ne bi ali kako ? Malo morgen, kot bi rekli severni sosedje.
Bloodline
# 31.10.2017 ob 13:31
Seveda lahko. Enakopravnost med spoloma pa to.
Sklonjen
# 31.10.2017 ob 13:57
Kar naenkrat pa ne bi bile enake z moškimi. ..pomenljivo!
the law1
# 31.10.2017 ob 13:07
No, tudi pri teh odgovorih se vidi razvajenost v Sloveniji, ker glede na ostale države pa sigurno nimamo tako različnih delovnih mest da tako odstopamo.
Binder Dandet
# 31.10.2017 ob 12:55
Raziskava je ugotovila, da je kriza spodbudila reforme pokojninskih sistemov. Zakaj ne tudi v sloveniji? Mi smo 2011 reformo zavrnili na referendumu. Pa se tisto je bil poizkus zagotavljanja vzdrznosti na kratek rok, ne zagotavljanja na dolgi rok.
samogledam
# 31.10.2017 ob 16:18
Po moji dolgoletni statistiki v gradbenistvu na terenu, moski po 60 letu starosti postanejo invalidi, delovni invalidi...morda edino arhitekti docakajo redno penzijo, gradbinci na terenu ne, ce pa ze ima sreco in docaka pokojnino jo prejema kratek cas. Ne poznam zidarja, bagerista, geometra ki bi docakal visoko starost.
windmaster
# 31.10.2017 ob 16:18
Naj mi nekdo razloži, ker smo očitno vsi neumni. Delati bomo morali do 65 leta, zato da bodo mladi do 30 leta lahko na zavodu? in
ElTorro
# 31.10.2017 ob 13:49
@trpotec
V bistvu imamo to možnost že sedaj. Odpreš s.p., plačuješ prispevke od minimalne plače, živiš od prihrankov, dokler se ti ne nabere dovolj delovne dobe+starosti za upokojitev.
lumpacius
# 31.10.2017 ob 16:24
Ker živim na Norveškem že nekaj let, lahko malo pojasnim, kako je tukaj. "Predčasno" se lahko upokojiš pri 62 letih, "normalno" pri 67. A če se upokojiš pri 62, je pokojnina nižja. Kako je s tistimi, ki ne delajo poln delovni čas, mi še ni uspelo izvedeti. Ker v razpisih je veliko delovnih mest razpisanih za manj kot poln delovni čas, vse od 12% naprej.
Praznikov morda nimajo toliko kot v Sloveniji, imajo pa najdaljše velikonočne praznike v Evropi. Začnejo se v sredo in trajajo do ponedeljka. Seveda, vključno s ponedeljkom. Šole imajo prosto cel teden.
neviden
# 31.10.2017 ob 15:47
Lahko je po petdesetem letu delat v bankah , zavarovalnicah , pisarnah in sploh v upravah podjetij ali občin in itd. Vprašanje kako je , če cel šiht stojiš in še delaš zraven , če si zdrav je problem , kaj šele če si bolan. Da ne govorimo kako pa je po šestdesetem letu...........................
HOR
# 31.10.2017 ob 15:19
Produktivnost dela je zadnjih 30 let zelo napredovala, realna kupna moč plač pa manj, če sploh.
Razlika je seveda dovolj za penzije pred 60 letom, le sistem jo sproti krade in preliva v žepe privilegiranih, katerih premoženje nesorazmerno raste...
pepar
# 31.10.2017 ob 15:15
Zdrav človek lahko dan danes dela tudi do 70. leta. to je dejstvo in ni kaj razpravljati.
TODA nikakor ne v takih pogojih in ob takih pritiskih na zaposlene,kot jih izvajajo delodajalci danes v naši državi !!!!!
Če ti uspe zdržati fizično,te pa psihično tako dotolčejo,da se nimaš kam dat in razmišljaš le še o tem,kako čimprej v penzijo.
Prav gnusno je da se razmišlja o podaljšanju delovne dobe pri takih pogojih za delo kot jih imamo sedaj in ljudje se moramo upret temu z vsemi silami.
Tu mislim bolj na trpinčenje delavcev,kot na podalšanje delovne dobe.
nemesis999
# 31.10.2017 ob 14:49
lukos
očitno je,da ti nisi bil nikoli dlje v skandinaviji,kot na dopustu!manj praznikov že,potem pa še povej koliko prostih delovnih dni imajo v zvezi s prazniki v primerjavi s slovenijo.kar se pa bolniškega sistema tiče,pa očitno tudi pojma nimaš kako je tam gor!
ali si delal gor,ali si živel gor......glede na poznavanje situacije nisi.
brehme
# 31.10.2017 ob 14:39
Enakopravnost!
Doi 60. ne morejo delat, lahko pa pri 61 hodijo na aerobiko, v hribe....kar naenkrat se telo okrepi ko prideš v penzijo.
Ori
# 31.10.2017 ob 19:20
Kje naj pa drugače dobimo denar za socialno podporo Afričanov in Arabcev, ki jih bomo sprejeli in v veliki večini ne bodo nikoli delali.
slovannn
# 31.10.2017 ob 18:58
Ženska, mora imeti popopolno enakopravnost v družbi. To gonijo feministke, popolnoma jih podpiram. Tudi njihovi zahtevi po pet let daljši delovni dobi za upokojitev žensk je potrebno prisluhniti, saj v povprečju živijo sedem let več. In ženske sedaj niso enakopravne.
ElTorro
# 31.10.2017 ob 17:58
Je razlika. Na Švedskem, Norveškem in na Danskem delavci ne delajo kot sužnji, za razliko od Slovenije

Ma daj, nabijate s temi sužnji na podlagi izrazite manjšine, ki je dejansko izkoriščana. Skoraj polovica ljudi je zaposlenih v javnem in kvazi-javnem sektorju. Tam se, roko na srce, nihče pretirano ne pretegne. Tudi v gospodarstvu na podlagi izjem ne gre kar povprek postavljati pravila, da vsi garajo kot črna živina. Delam na področju poslovne programske opreme in sem v zadnjih desetih letih dodobra spoznal kar nekaj slovenskih podjetij.
Po mojih izkušnjah lahko recimo za vsako dvajseto podjetje rečem, da so delavci dejansko garali kot čnci za drobiž. Nekaj več je takšnih, kjer se dosti dela in plače niso slabe.....ali pa so plače slabe in se temu ustrezno tudi dela. Enako redka so izrazito velikodušna podjetja, kjer se malo dela in dobro zasluži. Velika večina podjetij pa vendarle dela korektno, v skladu s predpisi.

Iz medijev seveda izvemo le za "gazde", trafikante in podobne zgodbe....ker pač ni zanimivo objaviti prispevka o tem, kako recimo v podjetju XY delavcem redno izplačujejo plače in vse nadure izplačajo v skladu s predpisi. Ampak takšnih podjetij je ogromno - vsekakor veliko več kot črnih ovac.

In pokojninskega sistema ne moremo temeljiti na tistih nekaj odstotkov izkoriščanih.

Veš kaj imajo naštete države česar mi nimamo? Fleksibilen trg delovne sile, ki je zelo učinkovit proti izkoriščanju delavcev.
janroz
# 31.10.2017 ob 15:42
Statistika .. bla, bla. Statistika ne zajema in ne more zajeti tega, kar se dogaja v Sloveniji. Pozablja se, da je se v Sloveniji služba konča ob 3. ali 4. popoldan delovni dan pa pozno v noč. Slovenija ne pozna sobot in nedelj, ko se ne dela, v Sloveniji je še vedno zakoreninjena tradicija, da je treba dela, delat .. skratka ob takem tempu res ni moč zdržati tako dolgo, tako vsaj mislijo ljudje. Ko pa ogledati, kaj delajo ti ljudje, ko gredo v penzion, ne boste verjeli, sedaj niso več v službi torej lahko delajo ves dan. Vzrokov za to je veliko, med drugim tudi to, da se ne moremo znebiti spon preteklosti, ko je bila služba čas, ki ga je bilo treba prebiti na delovnem mestu za socialo, penzion, delalo se je pa potem doma. Ko se miselnost in s tem motivacija spremenila in ko bodo delodajalci dojeli pomen delavca, ko se bomo nehali pehati za minimalno plačo ampak bomo začeli razmišljati o minimalni urni postavki, ja potem verjetno ne bo težko delati tudi kako leto več. In še to, ko bomo dojeli, kaj je produktivnost bo mnogo lažje, predvsem to velja za delodajalce, menedžment.
dude
# 31.10.2017 ob 15:33
Nauciti se bomo morali, da se v sluzbo ne hodi garat, ampak produktivno delat. Potem bomo lahko tudi dolgo delali - kar si vecina ljudi verjetno tudi zeli, ce so zdravi.
cene vols
# 31.10.2017 ob 15:08
Pogoj za upokojitev ne bi smela bit starost ampak delovna doba. Zakaj bi nekdo silil zgodaj delat, če pa bo v penziji istočasno kot nekdo, ki dela od vedno?
garmond
# 31.10.2017 ob 14:38
@Lukos
Si eden izmed teh, ki poseduješ takšne delavce o katerih sem pisal in sem ti stopil na žulj?
Franc Pijanc
# 31.10.2017 ob 13:44
Kje je sploh problem? Enostavno zapišemo v USTAVO da smo upravičeni do pokojnine pri 35. letu in 10ih letih delovne dobe. Tako bomo lahko v miru do smrti prejemali vsak po nekaj deset evrov na mesec....

Juhej.
mmeeddoo
# 31.10.2017 ob 12:56
Kaj pa je tako težkega delati v klimatizirani pisarni in biti efektiven dve uri na dan, ko razporejaš zadolžitve oz. pri podrejenih vzbujaš občutke krivde in nesposobnosti? Ene se do 60-tega šele dobro vpeljejo in so tako "uspešne" lahko tudi na večih položajih še več let. Mislim ...
RUS
# 31.10.2017 ob 15:25
Tako kot pepar pravi, ni problem do kdaj bi kdo lahko delal, problem je ker imamo pogoje dela povečini tako slabe in navite, da marsikdo sigurno ne bo mogel dočakati na svojem delovnem mestu 40 let delovne dobe. Delo v pisarni ali recimo učitelja je lahko stresno, fizično pa ne tako obremnjujoče kot recimo delo nekoga v težki industriji, gradbeništvu ali recimo gasilca...
Pa mi povejte če lahko gasilec pri 63 letih tako hitro in sigurno rešuje 80 kg težkega ponesečenca ali pa pleza po lestvi kot recimo profesor predava...
Ni vse za v isti koš, je pa res, da pri takih delodajalcih kot jih je trenutno večina v Slo, kjer se izkorišča na polno plačuje pa polovično, kmalu nihče več ne bo želel delat, bodo vsi bežali v "udobni" javni sektor.
kapljač
# 31.10.2017 ob 14:36
Če hočete biti enakopravne!!!!!!!!!!!!!!!!!! Konec jamranja -
Wolfy
# 31.10.2017 ob 13:51
Delat do 50 pa zivet do 100...
ElTorro
# 31.10.2017 ob 22:17
@tore
No, mi imamo obratno....če želiš na takšno delovno mesto zaposliti 55-letnika osebo, te država nagradi s tem, da mu moraš plačati več kot 30-letniku, da mu moraš dati več dopusta, in da ga bo čez 3 leta nemogoče odpustiti, tudi če ga ne boš več potreboval.

Potem pa se čudijo, zakaj nihče ne zaposluje starejših......vse lepo in prav za tiste, ki te privilegije uživajo....tistim brezposelnim pa učinkovito onemogočajo iskanje zaposlitve.
ciracara
# 31.10.2017 ob 16:10
Nauciti se bomo morali, da se v sluzbo ne hodi garat, ampak produktivno delat.

Kako pa naj bo človek produktive v tako ne zrelem sistemu kot je naš?
aktivist
# 31.10.2017 ob 14:48
Ukint kvote v parlamentu, ce ne morejo delat.
fah-q
# 31.10.2017 ob 14:12
Human Capital Index za leto 2017 pokaže da smo po kvaliteti 9 najboljši-najbolj kvalitetni delavci...torej, glede na to, kolko je ostalih 8 pred nami plačanih več in kolko majo višje pokojnine je edino pravično, da gremo 15 let prej v penzijo!
presenečen
# 31.10.2017 ob 13:39
Tako kot človek danes živi, ni živel tisočletja. Živimo kot roboti brez duhovne dimenzije. Hitro, hitreje, še več, še močneje, dokler balon ne popusti. Takrat bo hudo.
galoper
# 31.10.2017 ob 18:26
Izborile so si enakopravnost, zdaj hočejo posebni status.
juventina10
# 31.10.2017 ob 16:36
meja bi morala bit 40'-'60,kdor želi več ,pa naj izvoli.eno je delati v pisarni, drugo pa s pacienti,komitenti, strankami,šoferji itd.
Surikate
# 31.10.2017 ob 16:32
Vsak naj dela dokler želi ali lahko. Denarja je dovolj za univerzalni temeljni dohodek. Pri trenutnem sistemu pa gre večina denarja za peščico izbrancev.
realist65
# 31.10.2017 ob 15:10
Točno tako, penzijo ima načeloma tisti dolgo, ki je delal do cca 57. leta, pa naj si bo M ali Ž spola.

Naši starši so imeli "težko" otroštvo pa lepo in hitro penzijo. Današnji pa prav obratno, če bodo sploh imeli penzijo ? Do 60 leta v penzijo povsod ali 40 let delovne dobe. Zato bi se morali boriti ljudje vendar so rajši apatični za "borbo" jaz pa sem "prestar".
piarija
# 31.10.2017 ob 14:06
a moški bi mogl al kaj...
pero-perica
# 31.10.2017 ob 18:50
v js jioh morjo zbrcat ,da grejo v penzijo v realnem je pa to mal drugač,delejte 40 let na normo .delavcem nihče ne prizanaša .na blagajni v neki štarcuni je delala gospa z vrečko na črevesju,ni milosti
pero-perica
# 31.10.2017 ob 18:34
sem enmu fajmaštru reku,da stare ljudi spoštujem pa me vprašal zakaj.rekel se mu glej ,če ne zboliš,če te avto ne povoz,će te žena ali kdo drug ne fenta etc.odgovoru mi je kaj tazga mi še ni nihče povedal ali z drugimi besedami ,če boste dočakal 60 let se vsak dan bogu zahvalte,da vam je poklonu še en dan
21.12.2012
# 31.10.2017 ob 14:50
aha, če bi imeli v slo manj praznikov in neplačan čas malice itd. bi šle plače gor, folk bi lahko šel prej v penzijo, 13. plača bi bila v žepu ... haha
heristalski166
# 31.10.2017 ob 14:01
je treba pokrit pokojnine (se jim bolj priljubljeno reče denarna socialna pomoči) za mlajše od 30 in mlajše od 40
Bivši uporabnik
# 01.11.2017 ob 10:32
Sramota! Kakšen mačehovski odnos do žensk ima država!
Družba ki ne zaščiti žensk, nima prihodnosti!
grafikon
# 01.11.2017 ob 04:24
Mar nismo sedaj enakovredni?
Kazalo