Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 35 glasov Ocenite to novico!
Drugi tir, Divača
Potencialna ustavna pobuda bi težko "napadla" zakon o drugem tiru. Foto: BoBo
       Pobudnik mora zlasti izkazati pravni interes, torej da zakon z neko določbo neposredno vpliva na njegov osebni pravni položaj, in mislim, da je to prva velika, morda celo nepremostljiva ovira, ki bi jo morali pobudniki premagati. Zgolj zavzemanje za drugačne politične poglede ne predstavlja pravnega interesa v tem smislu.       
 Rajko Pirnat
Ustavno sodišče
Pobudniki ustavne presoje morajo pred sodiščem izkazati pravni interes ter vsebinsko pokazati neskladnost z ustavo. Foto: BoBo

Dodaj v

Pravnika za MMC: Pobuda ustavne presoje bi težko "napadla" zakon o 2. tiru

Izkazati bi morali pravni interes in vsebinsko neskladje z ustavo
25. september 2017 ob 16:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pobudniki referenduma o drugem tiru bodo na ustavnem sodišču težko izkazali pravni interes, je prepričan pravnik Rajko Pirnat. Ustavni pravnik Igor Kaučič pa meni, da je napoved ustavne presoje "avtomatičen" odziv na referendumski poraz.

Spomnimo, da je pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič v nedeljo takoj po zaprtju volišč dejal, da zakon o drugem tiru ob pozitivnem izidu referenduma čakata pobuda za oceno ustavnosti in računsko sodišče. "Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali Računskemu sodišču," je dejal.

Sama vložitev pobude za ustavno presojo nima prav nobenih pravnih posledic - te bi nastopile šele z morebitno odločitvijo ustavnega sodišča za zadržanje izvajanja zakona - na končno odločitve sodišča, je za MMC pojasnil ustavni pravnik Rajko Pirnat in dodal, da je za zdaj težko kar koli komentirati, ker še ne vemo, kakšne argumente oz. razloge bo navajala napovedana pobuda.

"Včeraj zakon na referendumu ni bil zavrnjen, zato gre zdaj v objavo, potem pa bo začel teči vakacijski rok, preden se zakon uveljavi. V formalnem smislu zakon sploh še ne obstaja, na ustavno sodišče pa se lahko v presojo vloži le tiste zakone, ki že veljajo, tako da je vse skupaj preuranjeno," pa je za MMC dejal ustavni pravnik Igor Kaučič. Uradna uveljavitev zakona bo trajala minimalno 15 dni, tako da bi zakon lahko postal predmet oporekanja nekje v začetku oktobra, je še dodal.

Kateri del zakona bi lahko bil "napaden"?
Vsebinsko gledano je po Kaučičevih besedah povsem nejasno, kaj bi sploh lahko bil "napadeni" del zakona o drugem tiru, ki naj bi bil po mnenju pobudnika v neskladju z ustavo. "Mislim, da je to zgolj avtomatična prva negativna reakcija na poraz. Omenjal je tudi Računsko sodišče, ki seveda ni tisto, ki bi tu lahko kar koli presojalo," je še dodal Kaučič.
.


.
V pravnem smislu gre za finančni zakon
"To je čisto finančni zakon, torej zakon ne določa praktično ničesar od tistega, o čemer so se pogovarjali v predreferendumskih razpravah, pač pa izključno financiranje, pa še to ne v podrobnosti. Vmes so tudi čisto fakultativne določbe, kar se tiče financiranja s strani zalednih držav, najpogosteje se omenja Madžarska," je še navedel Kaučič in dodal, da bodo pobudniki težko kar koli argumentirali, saj ne ve, kaj bi tu lahko bilo neskladno z ustavo. "Govorili so o ekološki in geološki trasi, dvotirnosti in enotirnosti, tehnologiji itd., kar sploh ni predmet tega zakona," je opozoril.

Če bi se sodišče odločilo za zadržanje zakona, bi zadevo gotovo obravnavalo prednostno. "Zakon pravi, da se lahko zakon zadrži, če bi v nasprotnem primeru nastale nepopravljive posledice. Ta trenutek ne vidim nobenega razumnega argumenta za to," je pojasnil Pirnat, ki je sodeloval pri pripravi zakona in tako ne dvomi, da v njem ni nič ustavno spornega.

Pravni interes in neskladje z ustavo
Kaj je sploh potrebno za uspešno vložitev ustavne presoje? "Pobudnik mora zlasti izkazati pravni interes, torej da zakon z neko določbo neposredno vpliva na njegov osebni pravni položaj, in mislim, da je to prva velika, morda celo nepremostljiva ovira, ki bi jo morali pobudniki premagati. Zgolj zavzemanje za drugačne politične poglede ne predstavlja pravnega interesa v tem smislu," je pojasnil Pirnat, kako izredno malo verjetno je, da bi organizatorji referendumske kampanje lahko izkazali upravičen pravni interes in bi sodišče takšno pobudo posledično zavrglo.

Redni postopki po Pirnatovih besedah trajajo tudi do enega leta in več, pri prednostni obravnavi pa je zadeva sorazmerno hitrejša. Sodišče bi sicer o zadevi lahko presojalo tudi brez zadržanja zakona. "Osebno mislim, da je čisto neverjetno, da bi pobudniki lahko uspeli izkazati pravni interes, ki je prva ovira, potem pa imajo tu še drugi problem, in sicer vsebinsko pokazati v čem naj bi bil zakon neskladen z ustavo," je sklenil Pirnat.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
Tuemsi
# 25.09.2017 ob 12:35
Le kako uspe drugim državam graditi tire?
STANE
# 25.09.2017 ob 13:00
Tale Vili ve o ustavni presoji zakona toliko kot jaz,to je skoraj nič......
Zakaj se ljudje ne drže znanega Prešernovega verza Le čevlje sodi naj kopitar ?
Valuk_
# 25.09.2017 ob 12:58
Kovačič in SDS se bosta pač morala sprijaznit s porazom.

Nekateri ne razumejo, da je veličina tudi v tem, da znaš odnehat.
balrog
# 25.09.2017 ob 12:59
Vili Kovačič in Jožef Duhovnik sta predstavnika denacionalizacijskih lastnikov zemljišč. Njiju moti trasa, ne pa 2. tir, trasa ju pa moti, ker ni speljana po "pravih parcelah". Zadeva je sporna in zrela za kriminalistično obravnavo.
ti-ne
# 25.09.2017 ob 12:58
tureavanture

# 25.09.2017 ob 12:54
če je narodu vseeno za 3 milijarde, zakaj bi se sekiralo ustavno sodišče???

:::::::::::::::::::
Narod ima poln kufer takih dezinformacij, kot so 3 milijarde.
abi normal
# 25.09.2017 ob 13:00
Vili, predlagam ti da se obrneš na Evo Irgl in njeno pravično komisijo. Tam imajo baje vsi enake možnosti. Edin če nisi za SDS že zgodovina.
veza
# 25.09.2017 ob 13:07
abi normal
# 25.09.2017 ob 13:00

Edin če nisi za SDS že zgodovina.

cela SDS gre počasi v zgodovino, kaj češ, naravna pot je nepovratna...
felipesko
# 25.09.2017 ob 12:47
Imelo bi kakšen smisel,če bi na referendumu prevladala večina,ki zakona,ne podpira,tako pa je vse to enako,kot tuliti v luno.......
Ljudje smo že vsega naveličani,kar je voda na mlin vsem političnim bleferjem in bodo lomastili naprej...........
abi normal
# 25.09.2017 ob 13:16
veza

A veš, da imam Janšo malo na sumu, da se mu (po obnašanju sodeč) niti ne da biti več predsednik vlade. Lej, ima solidno plačo, gre v službo al pa ne, več je z družino, skoči na Triglav, je predsednik stranke ki je ena velika familija za piknike.........ne vem no, po moje ga skrbi da nebi slučajno zmagal in si nakopal nove težave.
slovenkaaaa
# 25.09.2017 ob 12:57
tureavanture, pa kaj ponavljate stalno isto? Zakaj bi bilo narodu vseeno? Vili in vaši pač ne prepričajo, ker preveč pavšalno govorijo. SDS boli le to, da ne bodo oni tega speljali. Čeprav so imeli priliko. Pa so raje po bankah razhajali...
šurda
# 25.09.2017 ob 15:48
Sklonjen
Mojster sprenevedanja iz SDS-a, KDO pa je predlagal referendum
in pogorel na celi črti ?? To je nihče drug kot Vili Kovačič ! Pa še pri
vas v SDS-u se ga po polomiji odrekate, kako predvidljivo !
oliva
# 25.09.2017 ob 12:54
@felipesko, mislim da je to predsvem posledica tega, da smo totalno siti zdrah, scen, dram, zaviranj in nagajanj.
Tako da v bistvu so dosegli kontra učinek od želenega.
Folk bi rad, da se končno kaj premakne, po mojem gre sam al predvsem za to.
izo
# 25.09.2017 ob 12:38
Pobudniki referenduma o drugem tiru bodo na ustavnem sodišču težko izkazali pravni interes je prepričan pravnik Rajko Pirnat.

ko bodo že ravno pri tem, prosim naj dajo preverit tudi nezakonit posel železnic z postavljanjem baznih gsm repetitorjev, ki so jih postavili brez ustreznih gradbenih dovoljenj ipd. Ampak, ker je ta posel, vreden cca 200 mio, šel preko sds frakcije, tega filme verjetno ne bomo gledali.
sigurno pa zadeva na ustavni presoji pade.
Vongobongo
# 25.09.2017 ob 13:25
abi normal

Mene je groza popadla , ko sem videl z cem se Duhovnikova firma ukvarja ( nism vedu da ima firmo ) in kdo bi po njegovem mogel delat ta projekt ( njegova firma ) ;)
aparat-čik
# 25.09.2017 ob 13:07
predlagam referendum, da se določeni stranki z nezmotljivim Vodjo prepove politično delovanje.
šurda
# 25.09.2017 ob 15:11
Le kaj od rumeno-modrega ustavnega sodišča pričakuje Vili
Kovačič ?? Želel je REFERENDUM in dobil ga je !
Tako lepo SAMOSTOJNO, da se ne šlepa na predsedniške
volitve, bolj demokratično enostavno ne gre !
sisoruen
# 25.09.2017 ob 13:19
Predlagam referendum, da prekopiramo Švicarski model civilne iniciative in referendumske zakonodaje!

Najprej boš moral naseliti v Slovenijio švicarje, potem boš lahko delal po švicarsko. :D
daco1
# 25.09.2017 ob 15:43
Če bi vsi tako mislili kot Vili,nebi danes imeli niti avtocest niti stadiona in dvorane v Stožicah.Verjamem,da ni vse narejeno po pravilih,vendar je narejeno in funkcionira.
Najlažje je nekaj nakladat pa nič naredit.
STANE
# 25.09.2017 ob 15:37
Ker je zakon podprlo tako malo ljudi (niti kvorum), bi le ta moral pasti, prav tako pa tudi vlada, ki ga je predlagala ... to bi moral biti izplen ustavne presoje!!!
sklonjen
Še eden,ki je neverjetno pravniško podkovan ! ZKON JE BIL SPREJET V DZ,referendum NI
zakona ovrgel !!!!
slovenkaaaa
# 25.09.2017 ob 13:15
Eh, tisti, ki ste proti 2. tiru, predlagam, da zahtevate ukinitev vse slovenske industrije, turizma itd. in da gremo vsi samo še v poljedelstvo. Zemlje, ki je neobdelana, je veliko. Bodimo poljedelci. Sedaj, ko drugi narodi gredo v digitalno gospodarstvo. Dajmo biti za časom, z zastarelo železnico... ki je itak monopol SDS-a, tam so sami SDS kadri, ki preprečujejo avstrijskim prevoznikom, da bi se vozili po naših tirih, sami pa ne znajo stvari popraviti. Seveda, če so politični kadri, ki so jih dobili pri raznih goljufijah in kazen je bila zaposlitev v SŽ.
oblaktom
# 25.09.2017 ob 16:47
Pa kaj ta g.Kovacic sploh hoce se.No saj vemo kar mu iz ozadja diktirajo iz SDSa in JJ.
Drugace pa referendum je bil.

Prvic ljudje so se odlocili,da so za 2.TIR
Drugic kljub vsem skupaj ni bilo dovolj % da bi bil referendum sploh veljaven.

Torej so izgubili dvakrat.

In naj vsaj enkrat priznajo poraz in sprejmejo voljo ljudstva.Saj nismo v S.Koreji.
zvrc
# 25.09.2017 ob 16:09
Zakaj pa zakona že pred referendumom niso dali na presojo ustavnemu sodišču, če so tako prepričani v neustavnost? Vidi se, da gre le volilno kampanjo pred volilno kampanjo!
dolfek1
# 25.09.2017 ob 15:40
Sedaj, ko so dokazano izgubili, je vse te pobudnike in iniciative treba kazensko in odškodninsko ovaditi, da poplačajo strošek referenduma in odškodnino za zamik gradnje!
Vongobongo
# 25.09.2017 ob 14:29
Vladislav Stres

A to da bi pa Duhovnik porinil v projekt svojo firmo pa te nemoti?
Vongobongo
# 25.09.2017 ob 13:39
abi normal

Men se zdi to prvi pokazitelj da bi Duhovnik mutil in kradel. To je tko k se dret naj zaprejo pekarno cez cesto , ker ima kao slab kruh in pol odpres ti svojo pekarno na istem mestu z istimi izdelki ;) korupcija ni kj ;)
jolz
# 25.09.2017 ob 13:32
Duhovnik govori o nagradi 3 miljone za člane volilne komisije!!! Kašna nagrada to je plačilo za opravljeno delo!!!!!!
STANE
# 25.09.2017 ob 13:24
oliva
Vedno pri vsakem takšnem projektu so eni veliko zaslužili,ker je država pač odkupovala njihovo zemljo.Spomni se kako je bilo pri gradnji avtocet. Nekateri,so vedeli ,kje bo tekla trasa,že leta prej pokupili poceni zemljo in jo nato drago prodali državi.Kakšni problemi so bili samo pri gradnji dolenjske avtoceste !
abi normal
# 25.09.2017 ob 13:18
oliva
Ja, tudi to se dolgo ni vedelo (je Leben pol le izustil), da ima Duhovnik firmo z konkretnimi apetiti po denarcih za ta posel.
oliva
# 25.09.2017 ob 12:58
Ustavno sodišče ni oseba ali stranka v postopku (se ne 'sekira'), je telo, ki presoja ustavnost.
Gepard007
# 25.09.2017 ob 16:57
A bo Vili plačal sedaj referendum? A ga ni on zahteval?
abi normal
# 25.09.2017 ob 14:31
Še je upanje za Slovenijo :

Zbral sem vse potrebne podpise, trdi Damjan Murko, ki se je pred dnevi sicer odpovedal predsedniški kandidaturi.

"Sedaj lahko še uradno potrdim, zbral sem vse potrebne podpise! Sedaj me pa lahko kušnete na rit!" je zapisal na Facebooku.


Mejduš, skupaj z Angelco imata strašljivo veliko podpisov.
veza
# 25.09.2017 ob 14:18
danimmc
# 25.09.2017 ob 14:16

Drugi tir, njegov zagon je predviden okoli leta 2026 – dve leti po zgraditvi obvoza preko Italije in Avstrije, Koper bo postal pristanišče, ki bo pokrivalo le slovensko gospodarstvo.

?

dajmo se še kregat enih deset let, potem pa lahko zapremo vse skupaj in gremo v Argentino!
felipesko
# 25.09.2017 ob 14:03
@oliva,
Zanimivo,kakšen čudaški narod smo.....Prerekamo se o himni,zastavi,zgodovini ......,praktično o vseh bedarijah,samo o pomembnih stvareh ne.....tukaj smo vsi apatični......
Zanimivo,da so avtorji teh zdrah in tudi teh referendumov ponavadi eni in isti "patrioti",ki pa imajo zase povsem druga merila zakonodaje......
Dokler se tega ne bomo "losali",bomo imeli štalo naprej..........
daco1
# 25.09.2017 ob 18:18
@danes
In stranka "Za otroke gre "je res strokovna javnost.
spero
# 25.09.2017 ob 16:40
Račun 3.3 mil.eur naj plača predlagatelj Vili!! Tolik mu gre za davkoplačevalski denar on pa zapravlja 3.3 mil.eur.Da mu j.......
Partizan Miha
# 25.09.2017 ob 14:52
Vongobongo
"A si prebral clanek? Tok so jezni da bi radi ukinili volilni molk ;)"

Ne verjamem. Včeraj, so ga cel dan veselo kršili na njihovem spletnem trobilu, tako da dvomim, da jih kakorkoli moti volilni molk. :)
abi normal
# 25.09.2017 ob 14:40
Čakam še predlog SDS-a za nižanje obvezne kvote.
abi normal
# 25.09.2017 ob 14:07
NOVA24TV :

Krščanski forum po referendumu: Vladna koalicija se je posluževala zelo umazanih načinov kampanje

http://nova24tv.si/slovenija/politika/kr
scanski-forum-po-referendumu-vladna-koalicija-se-je-posluzevala-zelo-umazanih-nacinov-kampanje/

Skratka, nič novega. Kje dobit nove volivce.........take....naše ?
Vongobongo
# 25.09.2017 ob 13:36
apache666

Mislis da bi SDS podpiral tak zakon? Pomoje ne, ker ce pridejo vsi volilci , bo SDS imel manj ljudi v parlamentu ;)
veza
# 25.09.2017 ob 13:29
abi normal
# 25.09.2017 ob 13:16

veza

A veš, da imam Janšo malo na sumu, da se mu (po obnašanju sodeč) niti ne da biti več predsednik vlad
e.

ha, včasih se mi zdi, da igra "fake" opozicijo, krilči in kriči, čeprav ve, da ga nihče ne posluša, a vseeno s vojim nastopom odganja morebitno resno opozicijo, le kdo bi zraven njega opozarjal na napake oblasti?
izo
# 25.09.2017 ob 12:52
velik pomislek jasno ostaja tudi glede lastništvom madžarov, oz tistega, ki se skriva za mdžarsko, to je seveda avtomobilske industrija..
ampak gelde tega smo pa itek že navajeni, da nimamo "pravo glasanja", če se spomnemo, kako so na razprodajo državnih deležev prepovedali referendume (če kaj, bi moralo to letet prvo na ustavno presojo in tukaj bi moral pa za lep čas nekdo na hladno). če že res živimo v demokraciji..
Partizan Miha
# 25.09.2017 ob 14:43
Z denarjem, ki smo ga dali za banke in zvonove bi lahko obnovili vso železniško infrastrukturo...ampak, to očitno nikogar ne moti. Vili, a greva skupaj nad banke in zvonove, če dobiva ves denar nazaj, bo denarja še preveč ? A greva, ZA Slovenijo ? :)
oliva
# 25.09.2017 ob 13:21
In a ustavni sodniki nimajo drugega dela?
Je čisto vse tole (sds iniciative) 'prednostno'?
Buldog
# 25.09.2017 ob 18:07
@danes
25.09.2017 ob 16:08

In ko strokovna in druga javnost opozori na to, da tako pa se vendar k nekemu projektu ne pristopa, doživi zgolj posmeh.

Del strokovne in druge javnosti bo vedno nasprotoval zaradi takšnih in drugačnih interesov. O političnih odločitvah nikoli ni bilo in ne bo poenotenja nikjer na svetu. Še pri strokovnih ga ni, kaj šele pri političnih.

Če vlada ne zna projekta pripraviti tako, da bo prestal javno preizkušnjo, potem naj raje neha.

In kaj drugega kot javna preizkušnja je referendum? Referendum je najbolj čista oblika javne preizkušnje, kjer lahko sodeluje popolnoma vsak.
Glede na rezultate referenduma je zakon prestal javno preizkušnjo.
Vongobongo
# 25.09.2017 ob 14:34
abi normal

A si prebral clanek? Tok so jezni da bi radi ukinili volilni molk ;)
veza
# 25.09.2017 ob 14:01
danimmc
# 25.09.2017 ob 13:57
"Glede na dejstvo, da so se tokovi že preusmerili z območja Slovenije in da gredo večinoma po Italiji in Avstriji, je vprašanje, ali bi z drugim tirom, kot je bil zamišljen, dejansko imeli dovolj prometa, da bi bil ekonomsko upravičen," je 2014 dejal Peter Gašperič - minister za infrastrukturo.

glej, vsako razmišljanje še ni dejanje ali nesmisel, tudi danes so ocene take in drugačne, a če železnice ne bomo imeli, bomo izviseli, ne samo do Divače, tudi do Šentilja, a začeti moramo, še tako smo pozni.
abi normal
# 25.09.2017 ob 13:35
veza

Ja, kot da mora (bolj pod prisilo ) odreagirati ampak brez pravega žara in zanosa. Kr nekj, bi lahko rekli.
oliva
# 25.09.2017 ob 13:22
"Najprej boš moral naseliti v Slovenijio švicarje, potem boš lahko delal po švicarsko. :D"

:))
sisoruen
# 25.09.2017 ob 13:17
Hja, se v osnovi strinjam, ampak ti zdraharji so se vendarle naučili par pravniških fint in v tem primeru se bojo glede pravnega interesa verjetno sklicevali na to, da so bili pobudniki referenduma in zakon napadli iz naslova neustavnosti v samem referendumskem postopku, torej postopku uveljavljanja zakona. Tu pa dejansko potem lahko imajo pravni interes, ampak zadeva bo pa itak padla v vsebisnkem smislu, ker dejansko nimajo argumentov. :D
veza
# 25.09.2017 ob 13:10
Predlagam referendum, da prekopiramo Švicarski model civilne iniciative in referendumske zakonodaje!
Kazalo