Da bi bile počitnice res počitnice, pred odhodom zberite informacije o kraju, kamor se odpravljate. Foto: EPA
Da bi bile počitnice res počitnice, pred odhodom zberite informacije o kraju, kamor se odpravljate. Foto: EPA
Na Goriškem so se precej namnožili tigrasti komarji, ki lahko prenašajo virus chikungunya, ki povzroči vročično obolenje. Pikajo predvsem podnevi. Obolelih v SLoveniji še ni bilo. Foto: EPA

Po dosedanjih podatkih komarji, vključno s tigrastim komarjem, v Sloveniji ne prenašajo nalezljivih bolezni.

Nadja Koren, Inštitut za varovanje zdravja
Voda v Sloveniji velja za pitno, so povedali na IVZ-ju. Kljub temu je treba spremljati morebitna opozorila in v primeru onesnažnenja ravnati po navodilih. Foto: MMC RTV SLO
Pred odhodi v tropske in subtropske predele sveta obiščite ambulanto za potnike in se pozanimajte o cepljenju, priporočajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Foto: EPA

Glede morebitnih nevarnosti, ki lahko ogrožajo dopustnike, ki so na počitnicah v Sloveniji, je MMC odgovore poiskal na Zavodu za zdravstveno varstvo. Ondina Jordan Markočič, predstojnica epidemiologije na ZZV-ju Ljubljana, je za MMC povedala, da glede tega posebnih opozoril ni. V Sloveniji obstaja nevarnost okužbe z boreliozo in klopnim meningitisom, ki ju prenašajo klopi, redko pa se pojavijo tudi nalezljiva črevesna obolenja, ki so običajno posledica nepravilne priprave hrane in pijač. Tudi voda v Sloveniji velja za pitno, treba pa je biti pozoren na morebitna obvestila o onesnaženosti vode in se držati navodil, je dejala Jordanova.

Kako zmanjšamo nevarnost ugriza klopa:
- Oblečemo oblačila iz gladkega materiala, kar klopom otežuje oprijemanje.
- Odkrite dele telesa večkrat premažemo s snovmi, ki odvračajo mrčes.
- Kljub vsem ukrepom takoj po vrnitvi domov opravimo temeljit pregled telesa.
- Če opazimo klopa na telesu, ga moramo čim prej odstraniti, saj je možnost obolenja večja, čim dlje je klop prisesan. Za odstranjevanje klopov je najbolj priporočljivo uporabiti posebno pinceto, namenjeno odstranjevanju klopov, ki jo lahko kupite v lekarnah.
Vir: ZZV

Komarji v Sloveniji ne prenašajo nalezljivih bolezni
Nekaj preplaha je v javnosti povzročil tudi tigrasti komar, ki se že nekaj let pojavlja v Goriški regiji. ˝Po dosedanjih podatkih komarji, vključno s tigrastim komarjem, v Sloveniji ne prenašajo nalezljivih bolezni," je za MMC povedala Nadja Koren z Inštituta za varovanje zdravja. IVZ kljub temu priporoča zaščito z repelenti, oblačili in ukrepanje v smislu zmanjševanja površin, v katerih se komarji razmnožujejo.

Cepljenje v ambulantah za potnike
IVZ
popotnikom svetuje, da pred odhodom na počitnice v tujino obiščejo eno izmed ambulant za potnike, ki delujejo v okviru regionalnih Zavodov za zdravstveno varstvo. V ambulanti se lahko posvetujejoi z zdravnikom – epidemiologom, ki je seznanjen z najnovejšimi dogodki na področju nalezljivih bolezni v svetu. Potniki lahko v ambulanti dobijo nasvet glede na potovanje, ki ga načrtujejo. Zdravnik jim bo svetoval glede cepljenja, morebitne zaščite proti malariji in preventivne uporabe zdravil, pri tem pa upošteval dolžino, izvedbo in kraj potovanja, letni čas in splošno zdravstveno stanje potnika. Med obiskom se lahko potnik dogovori tudi za cepljenje. V ljubljanski ambulanti za potnike opravijo letno okoli 3.000 cepljenj, in sicer zoper rumeno mrzlico, hepatitis, hepatitis A, hepatitis B, trebušni tifus in meningokokni meningitis.

Na pot najprej preko spleta
Natančnejše informacije o izbruhih nalezljivih bolezni v svetu lahko najdete na spletnih straneh IVZ-ja in Svetovne zdravstvene organizacije, trenutno pa velja opozorilo zaradi nevarnosti okužbe z rumeno mrzlico pri potovanju v nekatere dele Brazilije, Paragvaja in Argentine ter druga tropska in subtropska območja. Pred potovanjem v te kraje se je zato obvezno cepiti. V veljavi so tudi opozorila zaradi nevarnosti okužbe z boleznijo denga, proti kateri cepiva še niso razvili. Dengo prenašajo komarji, zato je priporočljiva uporaba repelentov, zaščitnih oblačil in mrež proti komarjem. V primeru obiska Ugande se potnikom odsvetuje obiskovanje jam, kjer so netopirji, saj se je v eni izmed tistih, ki jih turisti pogosto obiskujejo, nedavno z virusom marburg okužila Nizozemka.

Marburg v Ugandi
Tuji mediji so nedavno pisali o primeru nizozemske turistke, ki je po obisku Ugande na Nizozemskem umrla zaradi nevarnega nalezljivega virusa marburg. Na IVZ-ju so za MMC povedali, da so bili o primeru obveščeni prek sistema hitrega obveščanja in zgodnjega zaznavanja Evropskega centra za spremljanje nalezljivih bolezni (ECDC). Dodali so: "Vse potrebne zaščitne ukrepe za preprečevanje prenosa bolezni so v omenjenem primeru nizozemske zdravstvene oblasti izvedle takoj po ugotovitvi suma; vključno z iskanjem vseh oseb, s katerimi je bila omenjena preminula v stiku. ECDC je objavil tudi oceno tveganja, da nevarnosti za okužbo v Evropi za ljudi, ki s preminulo niso imeli kontakta, ni. Ker je bilo vse zaščitne ukrepe mogoče izvesti znotraj Nizozemske in ker kontaktov z Nizozemko slovenski državljani niso imeli, se za posebne ukrepe oziroma obveščanje v Sloveniji nismo odločili. Po dostopnih podatkih do današnjega dne tudi nobena od oseb, ki jih na Nizozemskem spremljajo kot kontakte preminule in torej potencialno okužene, ni razvila bolezni."

Aleksandra K. Kovač

Po dosedanjih podatkih komarji, vključno s tigrastim komarjem, v Sloveniji ne prenašajo nalezljivih bolezni.

Nadja Koren, Inštitut za varovanje zdravja