Slovenija
Srednje in višje šole ter fakultete so za dva dni na široko odprle svoja vrata prihodnjim dijakom in študentom. Na informativnih dneh jim bodo predstavile vsebino izobraževalnih programov, prostore, obšolske dejavnosti, možnosti za šolanje v tujini in tudi zaposlitvene priložnosti, da bodo laže sprejeli odločitev o nadaljnjem šolanju. Foto: BoBo

Prihodnji dijaki in študenti na informativnih dnevih

Srednje in višje šole ter fakultete na široko odpirajo svoja vrata
9. februar 2018 ob 08:07,
zadnji poseg: 9. februar 2018 ob 16:55
Ljubljana,Maribor,Koper,Nova Gorica - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Prihodnji dijaki in študentje so imeli v okviru informativnega dne priložnost seznanjanja s programi na srednjih šolah in fakultetah.

Bodoči dijaki in študentje so si tako lahko ogledali prostore ustanov, kamor se nameravajo vpisati, ter se seznanjali s programi, ki so jih poleg zaposlenih predstavljali tudi trenutni dijaki in študentje. Tako so se prihodnji dijaki in študentje lahko pozanimali o podrobnostih srednješolskih in študijskih programov, ki jih že zanimajo, ali pa odkrili kaj povsem novega.

Dobili so informacije o vpisnih pogojih, se seznanili s poklici oziroma z delom, ki ga izobraževanje omogoča, in z možnostmi nadaljevanja izobraževanja. Na srednjih šolah obljubljajo še podrobno predstavitev programov, ogled šole in predstavitev možnosti nadaljevanja šolanja. Fakultete letos razpisujejo 18.481 mest, srednje šole pa 23.644. Informativni dan bo potekal tudi jutri.

Nasvet neodločenim
Mateja Gornik Mrvar
s sektorja za srednje šole na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport tistim, ki danes še ne bodo mogli sprejeti odločitve, svetuje: "Če kandidati še niso sprejeli odločitve in morda kolebajo med posameznimi programi oziroma šolami, bo morda v pomoč obisk spletne strani mojaizbira.si, kjer bodo našli podatke o opisih poklicev, kje se lahko zaposli nekdo, ki zaključi določen program, katere šole in kje izvajajo določene programe, kakšne pripomočke uporablja pri delu, kakšno je njegovo delovno okolje ipd. Zanimiv pa je tudi projekt Zavoda RS za zaposlovanje z naslovom Kam in kako, v okviru katerega bodo devetošolci izvedeli, kateri poklic oziroma program bi bil morda lahko primeren zanje."

VIDEO
Veliko zanimanja za tehnične smeri
VIDEO
Informativni dnevi za dijake in študente
VIDEO
Informativni dnevi v Mariboru
VIDEO
Informativni dnevi na srednjih šolah in fakultetah
La. Da., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Ribiič
# 09.02.2018 ob 09:39
Na FDV-ju baje letos uvajajo nov predmet, ki bo bistveno pripomogel k zaposlitvi njihovih diplomantov: osnova strežbe v baru.
Resnica123
# 09.02.2018 ob 09:10
Na youtubu imata Slon in sadez dober komad: "Studentarija
smukač
# 09.02.2018 ob 13:32
Imam 2 otroka, ta mlajši končal študij lani, moj nasvet pred študijem je bil obakrat enak, študiraj nekaj kar te veseli a pazi, da boš po koncu študija to tudi lahko delal, imela sta par razmišljanj in se na koncu odločila, starejša za medicino in mlajši za strojništvo in oba sta dobila službi prej kot v mesecu dni, sedaj sta izjemno zadovoljna in punci ni žal, da ni šla na psihologijo ter sinu, da ni šel na pravo. to so usodni trenutki v življenju vsakega posameznika in velja premisliti.
FDVjevec
# 09.02.2018 ob 10:57
Če že kritizirate družboslovne fakse, ne izpostavljajte samo FDV. Enako slab, če ne še slabši, je filofaks.

Dejstvo je, da je na programih razpisanih preveč mest. Ni treba zapret programa, samo drastično zmanjšal število vpisanih.
johann
# 09.02.2018 ob 09:07
Najmanj polovico družboslovnih programov oziroma fakultet bi bilo treba zapreti, ker je že sedaj toliko nezaposlenega kadra, da bi zadoščal najmanj za par let....
.disputed
# 09.02.2018 ob 09:34
Ni važno na kater faks greste itak tist papir ni več veliko vreden ker ga ma pač že skor vsak. Važno je da greste v študentski dom študirat
tureavanture
# 09.02.2018 ob 10:59
Mladim je zgibanke razdelil tudi Zavod za zaposlovanje, kjer bodo bodoči študentje v tej naši državi kmalu prispeli.
rubin
# 09.02.2018 ob 22:08
Poglejte si lepo prosta delovna mesta... Tam se vidi kaj naše gospodarstvo rabi... Natakarje, fizikalce, cevarje, varilce, zidarje, šoferje, voznike težke gradbene mehanizacije, kuharje itd. Javnosektoraši so dedno na svojih stolčkih... Ena majhna iskrica inženirjev, na prste roke pravnikov in ekonomistov.. Uglavnem, trg rabi OŠ in mišice in spretne roke za minimalca
g1n3k
# 09.02.2018 ob 13:38
Ce gres studirat na kak tehnicni ali naravoslovni faks papirja na koncu niti ne rabis, razen ce bi rad delal magisterij ali doktorat..
.
Jaz vzamem raje takega s papirjem, ker je že s tem dokazal da lahko stisne zobe (požre tudi tisto kar je zanič) in izpelje eno stvar do konca. Med tistimi s papirjem pa se hitro vidi razliko kdo je hodil v šolo po znanje in kdo samo zaradi papirja. Slednji se ponavadi hočejo šlepat še v službi, ker ne znajo samostojno delat.
el CARTEL
# 09.02.2018 ob 13:21
Najmanj polovico družboslovnih programov oziroma fakultet bi bilo treba zapreti, ker je že sedaj toliko nezaposlenega kadra, da bi zadoščal najmanj za par let.

po drugi strani pa vam tudi lažejo, da je veliko pomanjkanje na tehničnih in naravoslovnih smereh.

ker če bi bilo pomanjkanje tako veliko, potem programeriji začetniki ne bi delali za 900€ in podobne slovenske nebuloze.

če bi bilo pomanjkanje veliko, potem bi bila začetna plača visoka in bi bila le še višja. pri nas inžinirji imajo plačo nemške čistilke.

je pa dobra izbira, če želiš v nemčijo.
tureavanture
# 09.02.2018 ob 11:03
Med študenti je najpogostejše vprašanje kateri faks bo prinesel delo v javnem sektorju in brezskrben preostanek življenja...
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 15:28
@ZvonkoBingl A mi lahko nekdo razloži kje se zaposlijo študentje, ki končajo Fakulteto za varnostne vede...

V tehnološkem parku, kot vratarji =P
ZvonkoBingl
# 09.02.2018 ob 14:46
A mi lahko nekdo razloži kje se zaposlijo študentje, ki končajo Fakulteto za varnostne vede...Samo bodoči kriminalisti brez delovnih izkušenj...Najbolj smešno je, ko nekateri pravijo, da študirajo kriminalistiko...Tega študija pri nas ni je pa eden od izpitov na tem dotičnem faksu..:-D
Eskel
# 09.02.2018 ob 13:03
Vsi bi delali, nobeden pa ne bi študiral.
agalloch
# 09.02.2018 ob 13:41
V Nemčiji je situacija obratno sorazmerna slovenski saj primanjkuje predvsem družboslovnih kadrov, drži pa, da se ne bodo branili kvalitetnih naravoslovcev, morda tudi zato, ker mase inženirjev, nevrokirurgov in jedrskih fizikov vendarle niso tako kompetentne.
Wolfy
# 09.02.2018 ob 10:19
@.disputed
Ce gres studirat na kak tehnicni ali naravoslovni faks papirja na koncu niti ne rabis, razen ce bi rad delal magisterij ali doktorat...
HULK008
# 10.02.2018 ob 05:22
Sola ubija kreativno in samostojno misljenje. Ni vse v soli. V soli predvsem ucijo kako postati poslusen in ubogljiv. Veliko uspesnih ni naredilo sole pa so razvili pomembne stvari in so se zapisali v zgodovino. Einstana so v soli oznacevali da je neumen vendar se je pokazalo kasneje kak genij je.
genniuuss
# 09.02.2018 ob 08:47
Ljubljana ima največ srednjih šol, fakultet, predstavništev........,
Jankovič pa zapira mesto za avtomobile, buse, zaračunava parkinge
in nonšalantno razlaga da se ne vozite z avtomobili,
ne vem kaj si predstavlja , da se bomo začel voziti z kočijami,
danes si brez avtomobila bos, to ni osemnajsto stoletje,
infrastrukturo naj naredi primerno času, ne pa samo lupiti ljudi.
Kazalo