Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko za nujno sejo odbora za obrambo predlaga dva sklepa - poleg seznanitve še poziv vladi, da prepreči zlorabo policije v politične namene. Foto: MMC RTV SLO
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko za nujno sejo odbora za obrambo predlaga dva sklepa - poleg seznanitve še poziv vladi, da prepreči zlorabo policije v politične namene. Foto: MMC RTV SLO
Ljubica Jelušič in Katarina Kresal
Na seji odbora si želijo tudi ministrici za obrambo in notranje zadeve. Foto: MMC RTV SLO

V zahtevi za sklic seje, ki jo je poslanska skupina SDS-a naslovila na predsednika odbora Jožefa Jerovška (sicer tudi poslanca SDS-a), vodja skupine Jože Tanko piše, da informacije in podatki, ki so se v zadnjih dneh pojavili v javnosti, kažejo na široko razširjeno uporabo posebnih metod in sredstev policije.

"Očitno je, da policija pokriva ravnanja in prisluškuje pogovorom ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, prepisi teh prisluhov pa so se potem pojavili v javnosti," navaja Tanko. Čeprav obseg prisluhov še ni znan, je po Tankovih besedah očitno, da "po tej poti v javnost uhajajo strogo varovani zaupni podatki s področja nacionalne varnosti".

Prisluhi - načrtna kompromitacija obrambnega resorja?
Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke še meni, da se javnost v tem času, "ko nekateri pozivajo k ukinitvi Slovenske vojske, upravičeno sprašuje, v kolikšni meri gre za načrtno kompromitacijo in slabitev obrambnega resorja pred domačo in tujo javnostjo". Ker se je v preteklosti policijski protizakonit nadzor obrambnega resorja že dogajal, je po Tankovih besedah nujno potrebno, da se odbor za obrambo podrobno seznani z metodami in obsegom poseganja policije v ta resor.

Skupina poslancev predlaga dva sklepa - poleg seznanitve še poziv vladi, "da prepreči zlorabo policije v politične namene, ker močno škoduje varnosti in ugledu države ter ruši institucije države". Na odboru pa si želijo tudi navzočnost obrambne ministrice Ljubice Jelušič in notranje ministrice Katarine Kresal.

Prisluhi prišli v javnost
V torek so v javnost prišli podatki, da je policija, ko je prisluškovala prvaku SNS-a Zmagu Jelinčiču, v prisluhe ujela tudi ministrico za obrambo. Mediji so objavili zaupen policijski dokument, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je policija 5. marca okoli 10.00 začela prisluškovati telefonskemu pogovoru med Jelušičevo in Jelinčičem o šotorih, pod katere bi začasno shranili letala za letalski muzej. Kresalova se je na to temo že sešla s premierjem Borutom Pahorjem. Prakso odtekanja podatkov in dokumentov iz predkazenskih postopkov sta označila za nedopustno.

Ministrica je predsedniku vlade še zagotovila, da policija v sodelovanju s pravosodjem in z informacijsko pooblaščenko že pripravlja ukrepe, ki bodo tovrstno prakso ustrezno sankcionirali.