Sporna depeša je razkrivala nepravilnosti v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Sporna depeša je razkrivala nepravilnosti v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Privšek se vrača na staro delovno mesto

Nekdanji notranji minister Dragutin Mate je namreč izjavil, da je je vrnitev Hinka Privška na na čelo Interpola še en dokaz o skonstruiranosti in politični motiviranosti afere Patria. Komisija za preprečevanje korupcije je te navedbe označila kot cenen poskus odvračanja pozornosti od zaukazane nesposobnosti policije med Matejevim ministrovanjem.

"Depeše založene namerno"
Mate je v odzivu na Privškovo vrnitev še dejal, so bile depeše založene namerno. Zadeva se mu namreč zdi skrajno nenavadna, iz nadzora pa, tako trdi Mate, se da jasno videti, da so bile depeše označene kot nepomembne.

2. odstavek 128. člena zakona o javnih uslužbencih:
Uvedba disciplinskega postopka za težjo disciplinsko kršitev zastara v treh mesecih od dneva, ko se je izvedelo za težjo disciplinsko kršitev in storilca, oziroma v šestih mesecih od dneva, ko je bila disciplinska kršitev storjena.

O tem, da so depeše nepomembne, je presojal vodja Interpola, medtem ko je podrejeni policist samo sledil navodilu nadrejenega, je pojasnil Mate. "In sedaj je ta podrejeni policist ostal brez službe, tistemu, ki je odrejal takšne naloge, pa se ni zgodilo nič - še več - vrača se ga na področje dela Interpola," je opozoril Mate, ki meni, da je vodja Interpola to počel namerno. Nekdanji notranji minsiter je spomnil še, da se je najprej njemu očitalo naročilo o založitvi depeš.

"Če ima Mate podatke, naj jih sporoči"
So pa iz protikorpucijske komisije na to dejali, da bi bilo normalno, če nekdanji notranji minister razpolaga s kakršnimi koli podatki, ki bi lahko pripomogli k razjasnitvi zadeve Patria, da te sporoči najbližji policijski enoti ali državnemu tožilstvu.

Postopek ja zastaral
Kot je znano, so iz uprave kriminalistične policije v zvezi z zapletom zaradi založenih depeš v zadevi Patria dejali, da je disciplinski postopek zoper vpletenega policista zastaral.

Na vprašanje, za koga gre, je pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Pavel Jamnik odvrnil, da so bila imena že javno objavljena. Kot smo poročali včeraj, gre za Hinka Privška iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje, ki se s Policijske uprave Postojna, kamor je bil premeščen, vrača na delovno mesto na Interpolu. Privšek naj bi bil s sodelavcem odgovoren za to, da je depeša avstrijskega Interpola iz leta 2007, v kateri ta opozarja na finančne nepravilnosti, več kot leto dni ostala brez odgovora.

Drugi vpleteni ostal brez dela
Kot je povedal Jamnik, je bil 10. septembra lani zoper dva delavca iz omenjenega sektorja uveden disciplinski postopek zaradi ugotovljenih nepravilnosti. Zoper enega izmed njiju je bil disciplinski postopek ustavljen zaradi začetka postopka izredne odpovedi delovnega razmerja, ki je začel veljati 7. januarja letos.

Zoper drugega je bila po Jamnikovih besedah 30. oktobra lani sklicana disciplinska obravnava, ki se je zaposleni ni udeležil. Na obravnavi je bilo ugotovljeno, da je po 2. odstavku 128. člena zakona o javnih uslužbencih zapadel rok oziroma je zadeva zastarala, zato je bil 7. novembra izdan sklep o ustavitvi disciplinskega postopka.

Privšek se vrača na staro delovno mesto