Spopad za PS: kandidaturo sta potrdila predsednica vlade Alenka Bratušek in ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Spopad za PS: kandidaturo sta potrdila predsednica vlade Alenka Bratušek in ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo

Mi se nismo vtikali, kdo je pri njih koga dajal v vlado, oni pa bodo jutri postavili že tajnika PS-ja. Če sami nimajo odgovornosti, naj sami prevzamejo to vlogo.

Zoran Janković o napovedih koalicijskih strank, da bodo zapustile vlado, če bo na kongresu PS-ja zmagal Janković
Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković ne ve, ali ga nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je nedavno obiskal predsednico vlade, še vedno podpira. Foto: BoBo
Zoran Janković ali Alenka Bratušek?
PS: Janković v boj z Bratuškovo
Kdo bo predsednik Pozitivne Slovenije?

"To ni tekma z Alenko Bratušek, to je vrnitev h koreninam, ki smo jih soglasno sprejeli na januarskem kongresu PS-ja 2013," je svojo odločitev o kandidaturi pojasnil Janković.

"Če hoče stranka obstati, mora izvajati program, ki bo omogočil gospodarsko rast in nova delovna mesta, mora poskrbeti, da bo Sloveniji bolje," je dejal Janković.

Z zaupnico bo, kot kaže, počakala
Čeprav je premierka Alenka Bratušek julija lani zagotavljala, da z Jankovićem ne bo šla v boj za prvaka stranke, zdaj meni, da so rezultati te vlade dobri in da bi bilo "neresno" od nje, da bi kar tako dvignila roke.

Težko pa si predstavlja, da bi vodila vlado brez strankine podpore, zato bo tudi z napovedano zaupnico, kot kaže, počakala. Ob robu današnjega obiska PS-ja v občini Kočevje je predsednica največje vladne stranke namreč na vprašanje o zaupnici dejala, da je kongres 25. aprila blizu in takrat bo videla, kaj ji je storiti in ali je glasovanje o njeni zaupnici sploh še potrebno. "Težko pa si predstavljam, da bi vodila vlado, če me lastna stranka pri tem ne podpira," je dodala.

Postavljajo že tajnika v PS-ju
Janković pa je na vprašanje, ali se zaveda odgovornosti, da njegova zmaga na kongresu pomeni padec vlade, odgovoril, da to ni njegova odgovornost, ampak odgovornost tistih, ki ves čas "koga dajejo v vlado in iz nje" ter se vtikajo v delo PS-ja. "Mi se nismo vtikali, kdo je pri njih koga dajal v vlado, oni pa bodo jutri postavili že tajnika PS-ja. Če sami nimajo odgovornosti, naj sami prevzamejo to vlogo. Odločajo le članice in člani kongresa," je dejal Janković, misleč na koalicijske partnerje PS-ja.

"Ne upajo si me zapreti"
"Le če me priprejo, česar pa si ne upajo, ne pridem na kongres," je Janković odgovoril na vprašanje, ali bo soglasje h kandidaturi umaknil na kongresu PS-ja 25. aprila. Na vprašanje MMC-ja, ali ni v navadi, da vlado vodi predsednik največje koalicijske stranke, je odvrnil: "So izjeme. Zadnje leto mora biti vlada predvsem strokovna. To, kar se je zgodilo z zamenjavo ministrskih položajev, je neresno. Mi žrtvujemo svojo ministrico, ki je bila izjemno dobra, Tino Komel, da dobimo težko ministrstvo, težko je dobiti človeka, ki bo dobro opravil to nalogo." Napovedal je tudi, da ne bo hodil po terenu, ampak bo članom poslal pismo.

PS ima lahko oboje
"Lahko bi imeli predsednico vlade in župana glavnega mesta," je odgovoril na vprašanje, kako je z njegovo kandidaturo za lokalne volitve. Vlada lahko obstane pod vodstvom Alenke Bratušek, je dejal.

Janković ne ve, ali ga Kučan še podpira
Ponovil je, da ni sugeriral vladi prav pri nobenem vprašanju, razen ko je bil vprašan glede dviga DDV-ja. "Eno leto sem bil namerno pri miru," je spomnil. "Kaj je narobe, če je Milan Kučan obiskal predsednico vlade," je komentiral nedavni obisk nekdanjega predsednika Milana Kučana na Gregorčičevi, a na naše vprašanje, ali je Kučan še vedno med njegovimi podporniki, dejal: "Ne vem, njega vprašajte."

Kandidata Bratuškova in Janković
Da sta kandidata za predsednika Pozitivne Slovenije Zoran Janković in Alenka Bratušek, je PS sporočil prek Twitterja. "Svoje soglasje sta v predvidenem roku, danes do 12. ure, potrdila mag. Alenka Bratušek in Zoran Janković," so sporočili iz PS-ja in potrdili, da sta za volitve predsednice oziroma predsednika stranke evidentirana dva kandidata. Izvršni odbor PS-ja bo v skladu s tem tudi določil kandidatno listo.

Kongres stranke Pozitivna Slovenija bo 25. aprila v Kongresnem centru Brdo, začel pa se bo ob 17.30.


Pozvali kandidata, naj potrdita kandidaturo
IO PS-ja v skladu z 18. členom statuta PS-ja vodi postopke volitev in vse drugo za izvedbo kongresa. Glede na časovno oddaljenost končanja postopka evidentiranja za funkcijo predsednika stranke je IO na zadnji seji oba evidentirana kandidata pozval, naj v treh dneh sporočita, ali še vedno soglašata s kandidaturo, so spomnili.

Lukšič: Ne bomo odšli prvi
Glede morebitne zmage Zorana Jankovića na kongresu PS-ja je pred kolegijem koalicije predsednik SD-ja Igor Lukšič poudaril, da vlada razpade takrat, ko gredo stran prvi koalicijski partnerji. "In mi ne bomo tisti," je pristavil.

Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec se boji, da prihajamo v čas politične nestabilnosti. Pričakuje Jankovićevo zmago in ne verjame, da bo Alenka Bratušek privolila v to, da bo lutka v Jankovićevih rokah. To pa bo zapletlo politične razmere, sploh glede na to, da vsi vemo, kako je ta vlada nastala, je Erjavec spomnil za razloge za prihod Alenke Bratušek na čelo stranke.

Koalicijski partnerji so ob prvi najavi kongresa PS-ja lani jeseni zatrjevali, da bi morebitna Jankovićeva zmaga v tekmi za predsednika PS-ja najverjetneje pomenila konec zdajšnje vlade.

Potočnik: Želimo si stabilno vlado
Evropski komisar za okolje Janez Potočnik pa je dogajanje za STA pospremil z besedami, da "gre za notranjepolitično vprašanje v okviru ene od strank, ki pa je seveda pomembno, ker gre za najmočnejšo stranko v koaliciji, kar pomeni, da je pomembno tudi za stabilnost delovanja vlade in Slovenije na splošno".

V Evropski komisiji si po njegovih besedah želijo stabilno in učinkovito slovensko vlado. "Ne smemo pozabiti, da je Evropska komisija Slovenijo pred kratkim ponovno uvrstila med države, za katere je bilo ugotovljeno, da imajo presežno makroekonomsko neravnovesje, skupaj s Hrvaško in Italijo, ter da smo država, ki je dobila tudi priporočila, da nadaljuje in poglobi delo pri odpravljanju fiskalnih neravnovesij," je še spomnil.

Mi se nismo vtikali, kdo je pri njih koga dajal v vlado, oni pa bodo jutri postavili že tajnika PS-ja. Če sami nimajo odgovornosti, naj sami prevzamejo to vlogo.

Zoran Janković o napovedih koalicijskih strank, da bodo zapustile vlado, če bo na kongresu PS-ja zmagal Janković
Zoran Janković ali Alenka Bratušek?
PS: Janković v boj z Bratuškovo
Kdo bo predsednik Pozitivne Slovenije?