Alenka Bratušek bo nova mandatarka za sestavo vlade. Foto: BoBo
Alenka Bratušek bo nova mandatarka za sestavo vlade. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Igor Lukšič je za MMC sprva izjavil, da vztrajajo pri odstopu Jankovića pred glasovanjem o vladi, čez dobro uro pa je na tiskovni konferenci zatrdil, da Jankovićeva odstopna biankoizjava zadošča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Karl Erjavec
Po odhodu Državljanske liste Janševo vlado zapušča tudi DeSUS. Foto: BoBo
Odstopna izjava
Odstopna izjava Zorana Jankovića. Foto: Twitter

Stranka DeSUS ni tista, ki je načela to vladno barko. V zadnjih dneh večkrat poslušamo predsednika vlade Janeza Janšo, da so stranke, ki zapuščajo vlado, navrtale to vlado. V stranki DeSUS menimo, da je krivda, da je vlada padla, izključno v predsedniku vlade Janezu Janši, ki ni odstopil, potem ko smo se soočili s poročilom Komisije za preprečevanje korupcije. DeSUS ni pripravljen delati v vladi, kjer je njen predsednik osumljen določenih korupcijskih tveganj. Zaradi tega smo odšli iz vlade in ne prevzemamo nobene odgovornosti, saj je ta izključno na predsedniku vlade.

Karel Erjavec, Desus

Konstruktivna nezaupnica je institut, s katerim lahko DZ na predlog najmanj 10 poslancev s 46 glasovi poslancev izvoli novega predsednika vlade. Predlog za izvolitev novega predsednika vlade poslanci predložijo predsedniku državnega zbora. Ta z njim takoj seznani predsednika vlade in poslance. Pred volitvami novega predsednika vlade ima aktualni premier pravico, odgovoriti na zahtevo za nezaupnico in obrazložiti svoje poglede na dotedanje delo vlade. Volitve novega predsednika vlade se opravijo najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi predloga za izvolitev. DZ lahko sicer na predlog najmanj 10 poslancev ali predsednika državnega zbora z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev odloči, da se volitve opravijo v drugačnem času, kar velja tudi, če je država v vojnem ali izrednem stanju. Če je nezaupnica vladi izglasovana, torej če je za novega predsednika vlade glasovalo najmanj 46 poslancev, mora dotedanja vlada opravljati tekoče posle do prisege nove vlade.

Kdo je Alenka Bratušek
Janševa vlada pred predčasnim sklepom mandata
PS vložil konstruktivno nezaupnico

Poslanci PS-ja, ki so vložili konstruktivno nazaupnico in v njej za mandatarko predlagali začasno predsednico Pozitivne Slovenije, predlagajo, da bi o tem DZ odločal v sredo ob 10. uri na izredni seji. "Naj povem in poudarim, da je bistvo tega, da ne bomo vložili konstruktivne nezaupnice zgolj in samo zato, da dobimo slamnatega predsednika vlade, ampak zato, da dobimo vlado, ki bo tudi potegnila Slovenijo iz te politične krize ter presekala in končala agonijo Janeza Janše in te vlade, ki nas je spravila v situacijo, da smo po eni strani blokirani tako na finančnem področju kot na vseh ostalih področjih družbenega življenja, ko se sprašujemo, kako naprej," je dejal vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer.

Ob tem je Möderndorfer povedal še, da bo čez natanko eno leto Bratuškova svojo podporo v parlamentu preverila z zaupnico. "Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek bo v svojem začetku tudi zelo jasno poudarila - in predlagala je tudi vsem političnim strankam -, da trajanje te vlade pomeni, da se v roku enega leta vrne v DZ po zaupnico," je dejal Möderndorfer.

Na izredni seji prihodnjo sredo naj bi tudi izglasovali predsednika DZ-ja. Kot je dejal Möderndorfer, so mu iz SD-ja sporočili, da bo predsednik DZ-ja vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber. To mesto namreč načeloma pripade predstavniku druge največje koalicijske stranke.

Po DeSUS-u in SD-ju še DL
Tudi Državljanska lista se je danes odločila, da bo podprla kandidatko za mandatarko Alenko Bratušek, je novinarjem dejal predsednik DL-ja Gregor Virant. Obenem pozdravlja tudi napoved odstopa Zorana Jankovića. "Bil je skrajni čas, da se to zgodi," je dejal in napovedal podporo stranke konstruktivni nezaupnici. O dokončni potrditvi vlade Alenke Bratušek pa bo ponovno odločal svet stranke, je pojasnil Virant.

DL korektiv levo-sredinske koalicije
Dodal je, da se bodo pogovori o njeni vladi dejansko začeli ob imenovanju mandatarke. "Naša pogajanja bodo trda, bomo zahtevni pogajalci, kakor smo bili do zdaj. Na koncu bo Svet stranke odločil, ali vstopimo v koalicijo ali ne." Napovedal je, da bo DL prav gotovo v morebitni levo-sredinski koaliciji pomemben korektiv na javnofinančnem in ekonomskem področju. "Ne bomo dovolili zadolževanja, dvigovanja deficita," pravi Virant.

DL za nadaljevanje slabe banke in SDH-ja
Prvak DL-ja meni, da je projekta slabe banke in SDH-ja treba nadaljevati. "Če se bomo dogovorili o kakšnih dopolnitvah ali popravkih, ne bo noben problem. Nekaj sta se dogovorila že minister Šušteršič z Alenko Bratušek, in tu se bo dalo najti kompromise," predvideva.

Biankoodstop prepričal Lukšiča, potem ko je videl izjavo
Predsednika SD-ja Igorja Lukšiča je prepričala odstopna izjava Zorana Jankovića, potem ko so mu jo pokazali med sestankom z Alenko Bratušek na sedežu PS-ja. "Mislim, da je to dovolj dobra popotnica za vlado, da gre brez bremena, ki je po poročilu KPK-ja bremenilo njega in PS-ja," je Lukšič dejal novinarjem po sestanku z začasno predsednico PS-ja in kandidatko za mandatarko.

Ustavitev razprodaje, sprememba zakonov o slabi banki in holdingu ...
Dogovorila sta se, da bo Bratuškova pripravila program, ki bo program njene vlade, govorila sta tudi o morebitnih spremembah resorjev. Za PS in SD je pomembno, da bo kultura dobila nazaj samostojno ministrstvo in da tožilstvo ni v pristojnosti notranjega ministrstva, a so stvari še odprte. Pogovarjala sta se tudi o "ustavitvi razprodaje in spremembah zakona o holdingu in slabi banki".

"Bratuškova ima mandat, da skupaj z drugimi partnerji ugotovi, za koliko dolgo bo lahko dobila soglasje in glede katerih zadev. Pomembno je, da gremo v postopek čim prej in da poskušamo izvoliti tudi predsednika državnega zbora," je dejal Lukšič in dodal: "Predčasne volitve so še vedno opcija, tisto, kar je pomembno in čemur sledimo, da Slovenija dobi čim prej močno in trdo vlado, ki bo Slovenijo peljala iz te agonije. Prva možnost na dnevnem redu je konstruktivna nezaupnica."

SD in PS sorazmerno usklajena
Z morebitno mandatarko imamo stvari sorazmerno dobro usklajene, kakšnega velikega pogoja SD ne bo postavljal. "Vztrajali bomo pri generalni zgodbi: ta nova vlada bo morala obrniti trend v Sloveniji, imeti bo morala vizijo, kako pridobiti sredstva, da bo Slovenija šla naprej, in kako ta sredstva pravično razdeliti predvsem za vnovični zagon gospodarstva."

Predvsem mora zdaj ona kot mandatarka sestaviti program. "Od trenutka, ko je mandatarka za vlado, ona sestavlja program, ona sestavlja vlado, mi pa bomo pri tem pomagali. Sestavljamo vlado Republike Slovenije. Ne more biti 50 sestavljavcev, to je njena odgovornost. Ona gre s svojim imenom v ta projekt. Naredili bomo vse, da bo ta projekt šel v smer, ki je za Slovenijo pomembna. Ona mora oceniti, kaj se da in v kolikšnem času narediti. Oceniti mora, kako so drugi partnerji pripravljeni sodelovati. Za nas je primarno, da pridemo do močne in trdne vlade."

DeSUS ne skriva, da bi imel mandat do konca, je omenil Lukšič. "Če uspe Bratuškovi sestaviti vlado, ki bo trdna in močna, ki bo imela jasna zagotovila, jasen program, da obrne trende v Sloveniji, smo zraven tudi pri taki vladi. To mora ona oceniti, tudi vsi partnerji in moramo oceniti vsebino, za katero smo pripravljeni dati svoje glasove."

Dejal je, da resorji še niso na dnevnem redu, pogoja za trdno vlado sta jasen program mandatarke in jasna vizija o kadrovski strukturi, ki jo mora predložiti mandatarka. Napovedal je, da bi bila lahko konstruktivna nezaupnica že prihodnji teden, saj širši organ SD-ja - konferenca - odloča le vstopu v koalicijo.

DeSUS bo podprl Bratuškovo
Začasna predsednica PS-ja Alenka Bratušek je pogovore o podpori svoji mandatarski kandidaturi začela s poslanci DeSUS-a. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po srečanju napovedal, da bo DeSUS kandidatko podprl. Bratuškova je pogovore nadaljevala v poslanski skupini DL, vendar pogovorov ni komentirala.

Erjavec: DeSUS ni potopil vlade
"Stranka DeSUS-a ni tista, ki je načela to vladno barko. V zadnjih dnevih večkrat poslušamo predsednika vlade Janeza Janšo, da so stranke, ki zapuščajo vlado, navrtale to vlado. V stranki DeSUS menimo, da je krivda, da je vlada padla, izključno v predsedniku vlade Janezu Janši, ki ni odstopil, potem ko smo se soočili s poročilom Komisije za preprečevanje korupcije. DeSUS ni pripravljen delati v vladi, kjer je njen predsednik osumljen določenih korupcijskih tveganj. Zaradi tega smo odšli iz vlade in ne prevzemamo nobene odgovornosti, saj je ta izključno na predsedniku vlade," je na tiskovni konferenci, kjer so ministri in državni sekretarji DeSUS-a pokazali svoje odstopne izjave, povedal predsednik DeSUS-a Karel Erjavec in opozoril, da javnost včasih pozablja, zakaj je vlada Janeza Janše začela razpadati.

Predsednik DeSUS-a je tudi razložil, da se bo v ponedeljek sestal odbor stranke, kjer bodo sprejeli podporo najverjetnejši mandatarki Alenki Bratušek. "Prav je, da PS kot največja politična stranka v parlamentu poda predlog za mandatarja," je dejal Erjavec in dodal, da po neformalnih pogovorih s člani stranke pričakuje podporo Bratuškovi. Hkrati pričakuje, da bo že prihodnji teden izglasovana konstruktivna nezaupnica vladi Janeza Janše in da bomo kmalu dobili novo vlado, ki bo imela podporo v DZ-ju in se bo lahko kosala s težavami, s katerimi se spopada Slovenija.

Glede odstopa predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Janković in njegove odstopne "biankoizjave" je Erjavec povedal, da so s tem odprta vrata za oblikovanje nove vlade in da pričakuje Jankovićev dokončni odstop, potem ko bomo dobili novo mandatarko. Ali bo v novi vladi ostal zunanji minister, Erjavec ni želel odgovoriti. Na vprašanje, ali ne bo morda Bratuškova ostala precej odvisna od Jankovića, pa je Erjavec dejal, da je to vprašanje zanjo. "Upam, da bo neodvisna od Janeza Janše," je pripomnil predsednik DeSUS-a in dodal, da pričakovanje, da bomo prihodnji teden dobili novo mandatarko, temelji tudi na njegovi "zelo dobro razviti politični intuiciji".

Bratuškova kandidatka za mandatarko
PS je Bratuškovo za mandatarko predlagal v četrtek pozno zvečer, potem ko je Zoran Janković na seji sveta stranke PS ponudil t. i. odstopno biankoizjavo. Dejansko naj bi odstopil z dnem, ko bo sestavljena nova vlada. Ali bo to vse potencialne koalicijske partnerje zadovoljilo, bo najverjetneje znano že po današnjih pogovorih Bratuškove s poslanskimi skupinami.

V ponedeljek bo odšel še SLS
Kot zadnja stranka bo Janševo vlado v ponedeljek zapustil tudi SLS, ko bosta kot ministra odstopila Radovan Žerjav in Franc Bogovič. SLS pa pri oblikovanju nove vlade ne bo sodeloval, saj vztrajajo pri stališču, da bi morala tako Janša kot Janković po poročilu Komisije za preprečevanje korupcije odstopiti z vseh javnih funkcij, a po mnenju Bogoviča, "nič ne kaže na to, da bi se to zgodilo".

Stranka DeSUS ni tista, ki je načela to vladno barko. V zadnjih dneh večkrat poslušamo predsednika vlade Janeza Janšo, da so stranke, ki zapuščajo vlado, navrtale to vlado. V stranki DeSUS menimo, da je krivda, da je vlada padla, izključno v predsedniku vlade Janezu Janši, ki ni odstopil, potem ko smo se soočili s poročilom Komisije za preprečevanje korupcije. DeSUS ni pripravljen delati v vladi, kjer je njen predsednik osumljen določenih korupcijskih tveganj. Zaradi tega smo odšli iz vlade in ne prevzemamo nobene odgovornosti, saj je ta izključno na predsedniku vlade.

Karel Erjavec, Desus

Konstruktivna nezaupnica je institut, s katerim lahko DZ na predlog najmanj 10 poslancev s 46 glasovi poslancev izvoli novega predsednika vlade. Predlog za izvolitev novega predsednika vlade poslanci predložijo predsedniku državnega zbora. Ta z njim takoj seznani predsednika vlade in poslance. Pred volitvami novega predsednika vlade ima aktualni premier pravico, odgovoriti na zahtevo za nezaupnico in obrazložiti svoje poglede na dotedanje delo vlade. Volitve novega predsednika vlade se opravijo najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi predloga za izvolitev. DZ lahko sicer na predlog najmanj 10 poslancev ali predsednika državnega zbora z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev odloči, da se volitve opravijo v drugačnem času, kar velja tudi, če je država v vojnem ali izrednem stanju. Če je nezaupnica vladi izglasovana, torej če je za novega predsednika vlade glasovalo najmanj 46 poslancev, mora dotedanja vlada opravljati tekoče posle do prisege nove vlade.

Kdo je Alenka Bratušek
Janševa vlada pred predčasnim sklepom mandata
PS vložil konstruktivno nezaupnico