Igor Lukšič vstop v koalicijo s PS-jem najprej pogojuje z odstopom Zorana Jankovića. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Igor Lukšič vstop v koalicijo s PS-jem najprej pogojuje z odstopom Zorana Jankovića. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Alenka Bratušek
Janko Veber pričakuje, da bo Alenka Bratušek tudi uradno predlagana za mandatarko. Foto: BoBo
SD ponudil roko PS-ju
DL za konstruktivno nezaupnico


"Od te točke smo pripravljeni za pogajanja o programu nove vlade in za čas trajanja te vlade," je dejal. Člani predsedstva SD-ja so sprejeli sklep, da vlada Janeza Janše ni dobra rešitev in da "je treba narediti vse, da čim prej gre".

Glede oblikovanja nove vlade je Lukšič pred začetkom seje predsedstva dejal, da nameravajo iti v vlado "na polno", tudi če bo prehodna, saj je korektno, da se ji pridružijo tudi programsko. SD pa bo med drugim vztrajal pri tem, da se "razprodaja Slovenije ustavi, da se ustavi delo na holdingu in da se ustavi projekt slabe banke".
V SD-ju še vedno čakajo mandatarja ali mandatarko in njegov ali njen program. Po njegovih besedah je večina v parlamentu tako zelo krhka, da bi težko vzdržala kaj več kot do volitev, ki naj bi se zgodile čim prej.
Po Lukšičevih besedah od PS-ja tako pričakujejo kandidata za novega mandatarja in datum predčasnih volitev. Še predtem pa mora odstopiti tudi Zoran Janković z mesta predsednika stranke. Navedbe nekaterih SD-jevih poslancev o podpori Alenki Bratušek pa je označil kot prehiter skok v vodo. Po njegovem mnenju je nerodno, da se podpora spet prej išče v javnosti, preden zberejo pogum in odločijo o kandidatu.
Odhod vlade že na začetku marca?
Da je začasna predsednica PS-ja neformalna kandidatka za mandatarko, sta potrdila vodji poslanskih skupin SD-ja in DeSUS-a, Janko Veber in Franc Jurša. Veber ob tem pričakuje, da bodo to ime tudi uradno dobili v presojo. Če pa se bo Bratuškova za to odločila, pričakuje, da se bo prišla v poslansko skupino predstavit.

Tako se nadaljujejo pogovori o oblikovanju nove vlade. Morebitne partnerice želijo namreč že na začetku marca izglasovati konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše. Veber je pojasnil, da so vodje poslanskih skupin morebitnih partneric nove koalicije danes neformalno razpravljali o tem, da bi bila mandatarka morebitne nove vlade začasna vodja PS-ja Alenka Bratušek.
Ovira Šušteršič odstranjena s poti
Vodstvo SD-ja sicer še nima mandata za pogajanje o vstopu v novo vlado. Začetek postopkov o dogovarjanju za oblikovanje nove koalicije oziroma iskanje novega mandatarja ji lahko dodeli predsedstvo. Lukšič sicer meni, da mora novega mandatarja predlagati največja parlamentarna stranka, torej PS.

Ena izmed ovir na poti do nove koalicije pa je že odpravljena. Nekdanji finančni minister in podpredsednik DL-ja Janez Šušteršič, zagovornik slabe banke in državnega holdinga, ne bo kandidat za finančnega ministra v morebitni novi vladi, kar je bil pogoj SD-ja. Šušteršič, ki sicer ostaja v stranki, je dejal, da ne želi biti v breme stranki pri pogajanjih.
O banki in holdingu pa v SD-ju pričakujejo intenzivne pogovore. Lukšič je sicer ocenil, da v DZ-ju ni potrebnih 46 glasov za konstruktivno nezaupnico, češ da v več strankah glasujejo s figo v žepu.

DL bo podprl konstruktivno nezaupnico
V sredo je zasedal tudi svet DL-ja. Razprava je trajala pet ur in pol, minila pa je v znamenju različnih stališč, poroča za Radio Slovenija Nataša Mulec. Državljanska lista bo sicer podprla konstruktivno nezaupnico, ne glede na to, kdo bo mandatar, ni pa nujno, da bo tudi sodelovala v morebitni novi vladi. Šušteršič je bil sicer drugačnega mnenja. "Jaz sem danes sicer zagovarjal drugačno stališče. Rekel sem, da bi se morali najprej dogovoriti glede programa in potem glasovati o novem mandatarju," je dejal.

Predsednik stranke Gregor Virant je sicer dejal, da bodo v morebitni levosredinski koaliciji korektiv pri ekonomskih vprašanjih. "Ker ne bomo dovolili zadolževanja, ker ne bomo dovolili, da se povečuje proračunski primanjkljaj," je dejal Virant.

Tako v DL-ju kot SD-ju pa vstop v novo vlado pogojujejo s popolnim umikom Zorana Jankovića z vrha PS-ja in iz državne politike.

SD ponudil roko PS-ju
DL za konstruktivno nezaupnico