Kandidatka Pozitivne slovenije za mandatarko Alenka Bratušek na večurni seji sveta stranke. Foto: BoBo
Kandidatka Pozitivne slovenije za mandatarko Alenka Bratušek na večurni seji sveta stranke. Foto: BoBo

Odstopil sem že na januarskem kongresu in ne bom ovira boljši politiki.

Zoran Janković
PS
Odstopna izjava Zorana Jankovića (klik za povečavo). Foto: Twitter/Roman Jakič

Janković je na seji sveta podal "bianco" odstopno izjavo, ki bo datum dobila tistega dne, ko bo izglasovana nova vlada "PS+SD+DL+DeSUS", kot jo je na družbenem omrežju Twitter orisal PS. "Podajam bianco odstopno izjavo, ki je datirana na datum imenovanja nove vlade z mandatarko Alenko Bratušek," je dejal Janković. "Mislim, da imamo izjemno kandidatko, čestitam Alenki za pogum. Ne iscite težav v PS, program je pripravljen ze eno leto," je stranka preko Twitterja prenesla besede "zamrznjenega" predsednika. Dejal je, da sta bili mogoči dve odločitvi: ali ga svet razreši ali pa ponudi odstop. "Bistvena razlika med Slovenijo in Ljubljano je, da država propada, mesto pa se razvija," pa Janković odgovarja na očitke, da ostaja na županski funkciji.
Hkrati je izpostavil, da ne bo pustil, da "zlorabljajo" Bratuškovo, ki jo PS uradno predlaga za mandatarko v smislu, da bi vložili konstruktivno nezaupnico, ne da bi vedeli, ali bodo sestavili novo vlado. Zato Janković predlaga, da se pogovori začnejo.
Prepis odstopne izjave Zorana Jakovića

"Odstopna izjava

Podpisani Zoran janković odstopam s funkcije predsednika PS z datumom imenovanja nove vlade pod vodstvom Alenke Bratušek.
Srečno Slovenija!
Lj, .....
Zoran Janković"

"Pozitivna Slovenija nasprotuje izigravanju ustave s tako imenovanim slamnatim mandatarjem," so bile prve besede kandidatke največje parlamentarne stranke za mandatarko. "PS ne bo pristala na nikakršna nadaljnja izsiljevanja. Tistim, ki jim je do napredka, se je sedaj čas za izgovore iztekel," pravi Bratuškova.
Kdaj bi utegnili vložiti nezaupnico, ni konkretno odgovorila, saj se bodo o tem in o drugih rokih pogovorili s poslanskimi skupinami. Po njenem mnenju je prav, da se vlada oblikuje za prehodno obdobje in da se stranke dogovorijo, kdaj bo šla po zaupnico v DZ. To bi bilo po njenih besedah stvar dogovora, ocenjuje pa, da bi bila vlada za maksimalno eno leto.

Svet stranke je tako danes sprejel sklep, da nasprotujejo vsakršnemu izigravanju ustave in zakonov v smislu t. i. slamnatega mandatarstva in si prizadevajo za izpeljavo nezaupnice v skladu z ustavo, torej z imenovanjem novega mandatarja in imenovanjem vlade.

Svet stranke tudi ugotavlja, da PS v skladu s strankino Temeljno listino Slovenija 20120 svojo politiko gradi na odprtosti, participaciji in argumentiranem dialogu, ki izključuje enostranska izsiljevanja in pogojevanja. "Samo tako je mogoče v Sloveniji zagotoviti prostor dejanskega sooblikovanja politik in ustvarjati kulturo argumentiranega dialoga, ki vključuje vnaprejšnje vključevanje vseh deležnikov," je dejala Bratuškova.

Za mandatarko je bila že pred tem neformalno predlagana začasna vodja PS-ja Alenka Bratušek, a potencialne partnerice zahtevajo Jankovićev popoln umik z vrha stranke. Na vprašanje, ali bo odstopil, je Janković ob prihodu na sejo sveta odvrnil z vprašanjem: "Boste počakali?"

DL, SD in DeSUS bi na seji DZ-ja v začetku marca lahko že izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, za kar imajo verjetno tudi dovolj glasov. A vstop v vlado vse potencialne partnerice pogojujejo z odstopom Jankovića z vrha stranke. Zdaj ima namreč status zamrznjenega predsednika.

Odstopil sem že na januarskem kongresu in ne bom ovira boljši politiki.

Zoran Janković
SD ponudil roko PS-ju
SD ponudil roko PS-ju