Slovenija

Poudarki

  • Levica bo pogoje za podporo manjšinski vladi poslala do konca tedna
  • Janša: Brez panike, ne bo trajalo
Predstavniki sodelujočih strank v tej različici hipotetične manjšinske vlade. Foto: BoBo
       SMC in SAB jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. Predlagam 1+5. LMŠ sama v koaliciji z močno podporo od zunaj. Septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo.       
 Šarec na Twitterju
Levica bo v nekaj dneh sporočila svoje pogoje za projektno sodelovanje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Alenka Bratušek Levici očita, da je stisnila rep med noge. Foto: BoBo
       Krog in pol 'sredinskih' poskusov je za nami, teče še polovica t. i. kroga obupanih, ko se skuša dobiti podaljšek oblasti za vsako ceno. Ni rečeno, da to ne bo uspelo, saj so silnice, ki vlečejo v to smer, močne. Zagotovo pa to ne bo dolgo trajalo, tako da nobene panike.       
 Predsednik SDS-a Janez Janša
VIDEO
Kako stabilna in učinkovi...
VIDEO
SMC in SAB imata pomislek...

Dodaj v

SAB v manjšinsko vlado ne bi dal ministrov, pomisleke imajo v SMC-ju

Iskanje koalicije 2018
2. avgust 2018 ob 16:18,
zadnji poseg: 2. avgust 2018 ob 21:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pomisleke do manjšinske vlade izražajo v SMC-ju, a bodo Šarca vseeno podprli. Bolj nezadovoljni naj bi bili v SAB-u, saj v manjšinsko vlado ne bi dali svojih ministrov.

Prvak SMC-ja Miro Cerar je v pismu članom sveta stranke vnovič izrazil pomislek o tem, ali je mogoče sestaviti učinkovito vlado le s podporo šeste stranke od zunaj, kar predlaga Levica. S pismom je člane sveta stranke po pogovorih v sredo seznanil z odločitvijo Levice, in v pismu navedel, da med vsemi šestimi strankami še vedno ostaja aktualna podpora Marjanu Šarcu za mandatarja. "Se pa ob tem odpira vprašanje, ali bo na ta način mogoče oblikovati učinkovito vlado. V tem primeru bi namreč imeli manjšinsko vlado s projektno podporo Levice," je poudaril in dodal, da je do tega modela vlade "absolutni pridržek že izrazila Stranka Alenke Bratušek (SAB), ki je napovedala, da v primeru manjšinske vlade tudi oni v njej ne bi sodelovali z ministri (bi jo pa podprli na glasovanju v državnem zboru)".

Cerar je člane sveta ob tem seznanil, da je pridržek izrazil tudi sam: "Prvič, ker o tem ne morem odločati sam, temveč svet naše stranke, in drugič, ker se mi zdi neprimerno kot osnovo za delovanje morebitne nove vlade sprejeti celotni kompromisni sporazum, dosežen z Levico, če le-ta v vladi sploh ne namerava sodelovati."

Podpora SMC-ja Šarcu ni vprašljiva
Kot so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili v stranki, v pismu ni objavljenega nič pomembno novega ali presenetljivega. "Pomisleki, ki jih je vzbudila odločitev Levice o ne vstopu v koalicijo, so razumljivi in logični, vendar pa vsaj, ko govorimo o SMC-ju, ne pomenijo dvoma o odločitvah, ki sta za stranko v kontekstu pogajanj za oblikovanje prihodnje koalicije najpomembnejši: 1. da si v SMC-ju prizadevamo za oblikovanje levosredinske koalicije in 2. da gredo glasovi SMC-ja v podporo Marjanu Šarcu za mandatarja prihodnje vlade. Vsakršno drugačno sklepanje na osnovi predsednikovega pisma je zmotno ali namerno zavajajoče," so v stranki pospremili poročanje enega od medijev.

Cerar je sicer že v sredo po pogovorih v izjavi novinarjem dejal, da manjšinska vlada ni najboljša rešitev. "Prihajamo v fazo pogajanj, ko je situacija za državo vedno bolj resna, kajti Slovenija nujno potrebuje stabilno vlado," je tedaj dejal Cerar.

Cerar je v pismu članom sveta dodal tudi, da zdajšnji osnutek koalicijskega sporazuma še vedno ni ovrednoten s finančnega vidika. "Šele ko bo jasna njegova javnofinančna vzdržnost, bo mogoče oblikovati dokončno besedilo koalicijskega sporazuma, se o njem na ustreznih ravneh odločati in uskladiti tudi način sodelovanja v koalicijo vključenih strank ter kadrovski razrez," je zapisal. Pričakovati je, da se bodo o tem in tudi že o predlogu sporazuma o sodelovanju, ki ga bo do konca tedna pripravila Levica, pogovarjali na torkovi seji sveta stranke.

Šarec: Ohladitev bo morda koristila
Šarec je v sredo po pogovorih šesterice strank zatrdil, da v nobeni od drugih strank, s katerimi se pogajajo o vladni koaliciji, niso dejali, da bi v primeru manjšinske vlade in projektnega sodelovanja Levice tudi sami z vlado le projektno sodelovali. Danes pa je na Twitterju zapisal, da "SMC in SAB jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. Predlagam 1+5. LMŠ sama v koaliciji z močno podporo od zunaj". Ob tem je opozoril tudi na alternativno možnost novih volitev, ko je dodal, da "septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo".

Bratuškova: Levica stisnila rep med noge
V SAB-u dogajanja na pogovorih, ki so potekali za zaprtimi vrati, ne želijo dodatno komentirati, tako Cerarjevih besed o absolutnem pridržku Bratuškove niso ne potrdili ne zanikali. So pa tudi oni ponovili, da ima Šarec na glasovanju za mandatarja zagotovljene njihove glasove. O vstopu SAB v koalicijo pa se bo moral dokončno odločiti svet stranke, ki pa še ni sklican.

Predsednica stranke Alenka Bratušek je že v sredo ostro nastopila proti odločitvi Levice, ki da je stisnila rep med noge. Dodala je še, da se bo po Šarčevi izvolitvi za mandatarja zgodba oblikovanja vlade začela na novo, in pozvala stranke, "ki jim je do tega, da Slovenija dobi vlado ter da Slovenija in vlada nekaj naredita za ljudi in državo", da "pridejo zraven, in to v polni obliki, ne le s podporo od zunaj".

Pogoji za projektno sodelovanje
Svet stranke Levica je v torek zavrnil vstop v vladno koalicijo, ki jo skuša oblikovati Šarec, menijo pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, dobra podlaga za to, da Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju.

Po sestanku predstavnikov Levice s predstavniki LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a v sredo so tako sporočili, da se bodo v prihodnje usklajevali o projektnem sodelovanju. Po mnenju predsednika LMŠ-ja in pretendenta za mandatarja Šarca je manjšinska vlada s podporo Levice mogoča, če bo omenjena stranka ponudila sodelovanje, ki bo vzdržno.

Kot so v Levici danes navedli za Slovensko tiskovno agencijo, bodo predlog sporazuma o projektnem partnerstvu za podporo manjšinski vladi omenjeni peterici strank poslali do konca tedna, na začetku naslednjega tedna pa bodo nadaljevali pogovore, da bi uskladili sporazum. V sredo po srečanju je Šarec pojasnil, da bo temelj za projektno sodelovanje osnutek koalicijske pogodbe, o katerem so se usklajevali v preteklih dneh.

V Levici so pojasnili tudi, da bo sporazum začel veljati ob pozitivni odločitvi članstva na referendumu, ki mora torej torkovo odločitev sveta stranke še potrditi.

Notranji referendum, o katerem so člane obvestili v soboto, poteka v obliki tajnega elektronskega glasovanja. Glasovanje bo trajalo sedem dni in se končalo prihodnji teden v sredo opolnoči, izidi pa bodo na voljo najpozneje v petek, 10. avgusta, so napovedali v stranki.

Na ta dan, 10. avgusta, se bo tudi končal drugi krog iskanja mandatarskega kandidata, v katerem lahko kandidata poleg predsednika republike Boruta Pahorja predlagajo tudi poslanci.

Janša: Brez panike, ne bo trajalo
Cilj SDS-a je sestaviti stabilno vlado, če to ni mogoče, je boljše, da gremo na volitve, je v pogovoru za Radio Ognjišče ponovil prvak stranke Janez Janša. Po njegovih besedah trenutno teče druga polovica "t. i. kroga obupanih". Janša je sicer pogajanja peterice strank pod okriljem Marjana Šarca z Levico v pogovoru, ki so ga posneli med taborom SDS-a v Bovcu, ocenil kot farso, saj da je popolnoma jasno, da neke stvari ne gredo skupaj, saj je Slovenija v EU-ju in Natu. "Krog in pol 'sredinskih' poskusov je za nami, teče še polovica t. i. kroga obupanih, ko se skuša dobiti podaljšek oblasti za vsako ceno. Ni rečeno, da to ne bo uspelo, saj so silnice, ki vlečejo v to smer, močne. Zagotovo pa to ne bo dolgo trajalo, tako da nobene panike," je dejal predsednik SDS-a, ki je na nedavnih volitvah zmagal, a so parlamentarne stranke, razen SNS-a in NSi-a vabilo na koalicijske pogovore zavrnile.


Janša je spomnil, da je po pogovoru pri predsedniku države Borutu Pahorju ocenil, da "nima smisla igrati igro zapravljanja časa", ker je v teku poskus sestavljanja de facto nestabilne, šibke vlade. Spomnil je tudi na svoje besede, da bo mogoče priložnost za stabilno vlado, ki bi delala v dobro Slovenije, nastopila šele takrat, ko oz. če bodo propadli vsi poskusi, da se vzpostavi šibka vlada, ki bi služila zgolj za kuliso tistim, ki dejansko upravljajo Slovenijo. Stranski učinek politike izključevanja SDS-a pa je po njegovih besedah, da imajo sedaj "na svojem gnojišču kup malih petelinčkov, ki kikirikajo vsak v svojo smer in jih zgolj od daleč ni možno vedno pravočasno in učinkovito usmerjati".


Po njegovih besedah je globoka država zainteresirana za točno tak scenarij, kot pride zdaj - oblikovanje vlade, ki da je "dvakrat privezana" - prvič z vplivom, ki ga ima "zaledje, ozadje, kakor koli temu rečemo, skratka tisti, ki niso nastopili na volitvah", dodatno pa z nujno podporo formalno opozicijske "fanatične Levice". Takšna vlada sicer po Janševih ocenah ne bo mogla narediti nič, zato je prišlo tudi do poskusa, "da se NSi uporabi kot figov list", da se sestavi vlada, ki bi navzven kazala znake uravnoteženosti in reformni potencial. "NSi je ta trik pravočasno spregledala in se pravočasno umaknila, ni pa rečeno, da ne bo prišlo še do kakšnega poskusa v tretjem krogu, če bo do njega prišlo," je dejal Janša, saj bo takrat po njegovih besedah možnosti zmanjkovalo in se bo obup povečeval, v to smer bo pa delal tudi individualni strah tistih, ki so bili prvič izvoljeni.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
rudes
# 02.08.2018 ob 16:24
Če bodo pošiljali pogoje za projektno partnerstvo, ne razumem ravno, od kje Levici ideja, da bomo imeli stabilno manjšinsko vlado.
BAD
# 02.08.2018 ob 16:34
Lepo prosim naj mi nekdo odgovori na sledeče :

Vlada bo sprejemala proračun za 2 leti 2019 in 2020 v katerem bo xy € za nakup orožja. Levica tega ne bo podprla in proračun ne bo sprejet. Kaj se potem zgodi ??

#SamoVprašam
alberta
# 02.08.2018 ob 16:36
Ha, ha, ali lahko pričakuješ kaj drugega kot komedijo, če imaš komedijanta na čelu ansambla?
Applecore
# 02.08.2018 ob 16:34
Sedaj še Bratuškova in Cerar izražata pomisleke o manjšinski vladi. Bratuškoca bi sedaj enako kot Levica samo od zunaj podpirala tako vlado (po formuli 4 + 2).
slovenec5
# 02.08.2018 ob 16:25
Tile 5+1 vse zadnji trenutek zvedo... Jaz npr ta scenarij poznam že od dneva volitev dalje.... da se pa četudi vsi pocrkamo…. so mi strici povedali!
Bivši uporabnik
# 02.08.2018 ob 16:34
Lms, sd, smc in desus bodo naredili vse samo da ostanejo na oblasti.
Najbolj podlo pa je tisto od cerarja ko govori o stabilnosti in da je treba postaviti drzavne interese pred strankarske istocasno bo pa sel v manjsinsko vlado ki ni ne stabilna ne dobra za slovenijo
Ampak narod pac znova nasede, predlagam da jih cez 4leta ponovno volite
alkum
# 02.08.2018 ob 16:46
Rdeča zvezda???
Zame še vedno simbol agresorske vojske na svobodno mlado državo Slovenijo!!
igorto
# 02.08.2018 ob 16:38
SMC, DeSUS in SD so volivci na junijskih volitvah poslali na smetiščne zgodovine.
Sedaj pa bi bili zopet radi pri "koritu" za vsako ceno. Gospodje ali nimate res nobenega spoštovanja do sebe ?
OMNIC
# 02.08.2018 ob 16:39
"Notranji referendum, o katerem so člane obvestili v soboto, poteka v obliki tajnega elektronskega glasovanja. Glasovanje bo trajalo sedem dni in se bo zaključilo prihodnji teden v sredo opolnoči, rezultati pa bodo na voljo najpozneje v petek, 10. avgusta, so napovedali v stranki".
Saj so mi punce in fantje oz levice simpatični, ampak v digitalni eri so gornji roki nedopustni. Sedem dni samo za glasovanje? Ali mogoče zaradi dopustov? Pa saj ne letujejo v sibirski tajgi?! Potem pa še dva dni za preštevanje - saj ne bodo na roke preštevali, ali kaj?
Godfather11
# 02.08.2018 ob 17:41
Nekdo je lepo zapisal, Levica bi se ljubila, ne bi pa izgubila nedolžnosti. Ne razumem tudi Cerarja, ker je SMC ravno zato zapistila vlado, ker se s koalicijskimi partnerji ni dalo delat in sedaj gre Cerar z istimi ljudmi v vlado, pri vsaki odločitvi pa bo odvisen od Levice, ki ima diametralno nasprotna stališča.
frakl
# 02.08.2018 ob 16:46
Veste kaj, Janša je zakon, pa čeprav mu nekateri očitate nekakšne finančne malverzacije. Samo poglejte si dobro znanega župana z 20 mio evrov denarja. Od kod? Ampak župan je naslednik in zaščitnik kontinuitete, zato mu je vse dovoljeno, nekdo, ki bi pa rad te tajkune obrzdal je pa zato kriminalec
The Matrix
# 02.08.2018 ob 18:48
Manjšinska vlada postaja vedno bolj ..... manjšinska
jahbulon
# 02.08.2018 ob 17:39
A je leve snežinke Marjan res prepričal, da je material za PV, ker njegove izjave zadnje tedne kažejo na presenetljivo visoko stopnjo vsebinske praznosti, nobenega intelekta ni slutiti zadaj, nobene širine duha, njegove izjave so ena z drugo bizarne analogije, kot da ni sposoben analize kompleksnih situacij in strateškega razmisleka več kot eno potezo vnaprej. In očitno je taka tudi ekipa okoli njega, ker sicer se ne bi blamirali najprej s tistim programom in potem še osnutkom “koalicijske pogodbe”.

Razumem, da so mediji ljudem vcepili iracionalno sovraštvo do Janše, ampak ej, saj Janša je že bil PV in je vlado vodil odlično, to mu priznavajo tudi politični nasprotniki, in bil edini PV, ki je k sodelovanju povabil vse stranke, celo pri imenovanju članov nadzornih svetov je sodelovala opozicija, levi PV nikoli niso bili tako korektni. Kaj tako groznega bi pa Janša sploh lahko naredil, v programu SDS ni nič takega, česar ne zagovarjajo druge stranke v EU, nič nedemokratičnega, poleg tega bi ga omejevali koalicijski partnerji, brez večine tudi on ne more, na koncu pa še ustava, ki je vedno temeljna varovalka, če so jo seveda spoštuje, ker leve stranke je ne, ko npr. nočejo spoštovati odločbe Ustavnega sodišča o enakopravnem financiranju zasebnega šolstva.
slovenc1
# 02.08.2018 ob 16:49
Bravo Cerar!
On in Bratuškova zaenkrat edina razumnika,vsaj kot kaže. Šarec pa naj premisli ali si želi manjšinske vlade z Ejavcem in Židanom,ki bi jo podpirale 3 stranke. To je popoln nesmisel.
slovenc1
# 02.08.2018 ob 17:54
In potem Šarec SAB in SMC odgovori,da jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. Kako pa naj ga jemljeta? Malo za hec?
tomtom
# 02.08.2018 ob 17:09
Slovenska Levica je veliko bolj ekstremna kot grška Siriza. Cipras nikoli ni dajal Venezuele za vzgled, kot to počne Levica pri nas.
pace
# 02.08.2018 ob 16:43
https://siol.net/novice/volitve-2018/pismo-cerar-dvomi-v-ucinkovitost-manjsinske-vlade-474334

Cerar dvomi v učinkovitost manjšinske vlade in prav ima.
Naj se raje dogovorijo SMC, SDS, NSi, SAB in še kdo in dajo v vlado in za ministre svoje najboljše razpoložljive kadre. Gre vendar za Slovenijo, za vse nas. Naj mislijo kot dobri gospodarji, stvarno, dejstveno in prenehajo s temi levo desnimi natezalnici, ki nikomur ne koristijo. Še najboljša bi pa tako bila vlada narodne enotnosti.
gorenc007
# 02.08.2018 ob 18:00
kam se bodo vsi poskrili, ko bo ljudem prekipelo, pa še admina nej sabo vzamejo...........
Zaza
# 02.08.2018 ob 17:37
OMNIC

Poglej na to povezavo, pa povej če nam ni dajala Venezuele za svetilnik.
https://www.domovina.je/violeta-tomic-v-nagovoru-venezuelcem-vztrajajte-na-zacrtani-poti-vi-ste-nasa-luc-video/
Applecore
# 02.08.2018 ob 16:31
Glede na to, da Levica ni želela v vlado, ne vem, zakaj bi petorček sploh sklepal kakršen koli sporazum z njo. V tretjem krogu iskanja mandatarja tako ali tako zadošča že navadna večina - več glasov za kot proti, pri čemer vzdržani ne štejejo. Predvidevam, da bi se v primeru glasovanja vsaj nekaj poslancev najmanj vzdržalo (Levica, SNS, mogoče Ljudmila ali kdo od manjšincev) in bi tako dobili manjšinsko vlado.

Morebiten sporazum z Levico pa bi tej manjšinski vladi zvezal roke za bolj liberalne ukrepe, medtem ko bi lahko brez takšnega sporazuma pri določenih ukrepih lahko računali na podporo NSi.

Tako da - če je petorček sploh pripravljen oblikovati manjšinsko vlado, je to smiselno šele v tretjem krogu.
Applecore
# 02.08.2018 ob 19:23
Vsi govorite, kako bi Novakova šla v Šarčevo vlado, hlrati pa pozabljate, da je tudi ona kot članica izvršilnega odbora NSi podprla sklep, da ne gredo v Šarčevo koalicijo v prvem krogu pogajanj. Tonin je pa Janšev pudelj samo zato, ker NSi ni šla v to nestabilno koalicijo? Ker zaenkrat kaže, da se pomisleki NSi potrjujejo: ta koalicija razpada še preden je sploh izvoljen predsednik vlade!
Insider No. 1
# 02.08.2018 ob 19:18
SamoRes

Kot, da člane in volilce NSija zanima kaj si ti misliš kot volilec Levice o prihodnosti stranke. Hahaha. Še bolj smešno je, da daješ kao občutek, da bi ob pravi smeri volil za njih. Da ne umrem od smeha.
Bivši uporabnik
# 02.08.2018 ob 18:17
SAB-u, saj v manjšinsko vlado ne bi dali svojih ministrov.

LOL... Temu bo sledil še SMC in dobili bomo ministre z vrst Šarčevih amaterjev, salonskih socialistov in Korla Velikega. Vsi skupaj pa bodo morali hodit po podporo k Lukecu. Komaj čakam, da vidim ta politični debakel.

Politika me iz mandat v mandat preseneča z novim podnom. Ko že misliš, da nižje pa res ne more it, "just hold on, here we go again".
slovenc1
# 02.08.2018 ob 16:38
Mi rabimo stabilno vlado,ne pa manjšinske s podporo skrajne levice. V SMC in SAB so zeankrat izrazili le podporo mandatarju,ne pa manjšinski vladi. Upam,da ne pristanejo na to.
xavi
# 02.08.2018 ob 17:56
Če bi bil petorček pameten ne bi sprejel tovrstnega pogojevanja levice. Potem je boljše, da 4 stranke, ki prisegajo večno zvestobo LMŠ, zagotovijo "mandatarju", podporo, vendar ne vstopijo v koalicijo in ne zagotovijo ministrov. Enako kot levica. Naj vlada LMŠ s svojim PV, drugi ga pa naj podpirajo brez, da vstopijo v vlado. Bomo pač imeli 1+5 namesto 5+1. Saj je vseeno. Bo tako komedija popolna, pa še svetovni unikum bomo postali in o Šarcu bo pisal cel svet. Tako kot si želi!. Saj je pomembno samo, da si v soju žarometov, Če je to zaradi pameti ali zaradi neumnosti pa je v Butalah tako in tako vseeno.
Miša
# 02.08.2018 ob 17:30
Levici se je treba izogniti v velikem loku.
slovenc1
# 02.08.2018 ob 17:02
@veza
Razumnika zato,ker sta zaenkrat edina izrazila pomisleke kako bi ta vlada sploh delovala. Če človeka pogleda naokrog po Evropi lahko vidi,da manjšinske vlade ponavadi sestavi ena močna stranka z pomočjo ene ali dveh manjših strank. Pri nas pa bi imeli kar 5 strank,ki nebi imele večine,njihovi voditelji pa so med sabo skregani,najtežjega kadrovskega razreza se pa sploh še niso lotili. Po glasovanjih v DZ v prejšnem in tem mandatu človek ugotovi,da so prav med Levico in ostalimi strankami največje razlike,š SDS in NSi sta bližje. Sicer pa,moja preferirana vlada je SDS+LMŠ+SMC+NSi.
Bivši uporabnik
# 02.08.2018 ob 19:13
LMŠ&CO:
Applecore
# 02.08.2018 ob 16:38
Sicer pa: če bo Šarec izvoljen za mandatarja že v drugem krogu, za kar načeloma ima potrebnih 46 glasov, bo prava preizkušnja šele imenovanje ministrov (za kar ponovno potrebuje 46 glasov). Spet bo Levica lahko postavljala ultimate, če ji kateri od ministrov ne bo po godu. Če pa Šarec počaka do tretjega kroga in je izvoljen z navadno večino, bo tudi za imenovanje ministrov zadoščala navadna večina ob nekaj vzdržanih glasovih. Šarec mora torej pošteno premisliti, ali ne bi raje počakal na tretji krog.
Applecore
# 02.08.2018 ob 17:06
Še nečesa ne razumem: Levica bo petorčku šele konec tedna poslala pogoje za podporo manjšinski vladi, že sedaj pa članstvo na referendumu glasuje o tej podpori? Zdaj: ali glasujejo o nečem, kar je že na mizi, ali pa Levica zavaja lastno članstvo? Kako namreč lahko že sedaj glasujejo o nečem, kar sploh še ni znano?
oven14
# 02.08.2018 ob 16:48
Kdo pa bo minister v tej vladi - SAB ne - SMC dvomi v učinkovitost te koalicije - Šarec pa še kar naprej vztraja "košarice" pa dobiva od vse povsod. Kdo bo končal te smešince? GG na potezi ste da končate te smešnice - Milan namerč na dopustu!
endvatrilovi
# 02.08.2018 ob 20:57
Vlada, ki je razpadla (Cerar, Židan, Erjavec), naj bi sedaj v sestavi Cerar, Židan, Erjavec + Bratušek + Šarec +/- Mesec delovala bolj efektivno in trdno?
Se samo meni zdi ali je to kaos, ki ga nekdo namerno povzroča?

Nove volitve, na njih pa SDS 30 mest, NSI 10 mest in SMC (očiščen Brgleza) 10 mest - desno sredinska vlada, ki se ne bo izogibala odgovornosti in ukrepov...
Applecore
# 02.08.2018 ob 17:00
Očitno res vsi, zlasti Cerar in Bratušek, (optimistično) računajo, da bo po izvolitvi Šarca za predsednika vlade k tej koaliciji pristopila NSi.

Zanimiva bo situacija, ko bo že izvoljen nov predsednik vlade, ki bo brez ministrov, hkrati pa bodo v vladi še vedno ministri Cerarjeve vlade. Podobno se je pri nas dogajalo že leta 2000, ko je bil PV Bajuk, ki pa še ni imel ministrov, v funkciji so bili ministri Drnovškove vlade. Kot zanimivost: takrat so za tuje vladne delegacije organizirali ločena sestanka: enega s predsednikom vlade in drugega z ministri.

Zadeva pa je tako absurdna predvsem zato, ker ministre pri nas imenuje državni zbor. V Nemčiji se vlada oblikuje že z izvolitvijo kanclerja, ta da ministre v potrditev zveznemu predsedniku (ki jih vedno potrdi) in vlada lahko začne z delom. Predsednik vlade ima tudi polno odgovornost, ker lahko sam menja ministre. Pri nas pa se ministri vedno lahko zatečejo k državnemu zboru, predsednik vlade pa ima zvezane roke.
BAD
# 02.08.2018 ob 17:12
Bolj ko poslušam kandidata za bodočega predsednika vlade g. Šarca imam občutek da mu je v otroških letih bila želja da postane šofer.

Vse prispodobe se nanašajo na avto in cesto
slovenc1
# 02.08.2018 ob 16:43
V SMC in SAB glede na tokaj so povedali včeraj računajo na to,da bi se izvolilo PV,potem bi se pa NSi odločil za vlado. Nevem sicer kako upajo na to če so ravnokar potrdili pomisleke NSi,da jih bodo preglasovali s pomočjo Levice,za NSi pa bi bila to smrt. No tudi sodeč po dejavnosti Tonina na twitterju in izjave Horvata nič ne kaže na to,da bi bika to resna možnost,tudi če si Novakova in Pogorelec to želita.
TIGR
# 02.08.2018 ob 19:09
Zvišat parlamentarni prag na 8% in ponovne volitve...dovolj je tega vrtičkarjenja!
mangrooooo
# 02.08.2018 ob 18:18
Farsa 143. del.
Bivši uporabnik
# 02.08.2018 ob 21:25
Janša za radio Ognjišče: "Ne skrbite ne bo dolgo trajalo... trenutno teče druga polovica kroga obupanih".

JJ rules… Pa naj še kdo reče, da tip nima smisla za humor. Vrhunski cinizem.
gospod iskreni
# 02.08.2018 ob 18:59
Za vse je najboljša rešitev ponovne volitve. Smo videli kako so vlade pri nas. Cerar gladko zmagal volive, pa so ga male stranke držale za kravato. Večino ukrepov sploh ni moral storiti, moral je tolerirati nesposobne ministre kot je AKM. Na koncu sta Desus in SD lepo rekla, jaz nisem del te koalicije in na volitvah je Cerar iz zmagovalca prišel na raven SDja. Tukaj pa ne bo nič drugače. Zakaj silijo v to vlad. V redu, razumemo, nočete z Janšo, imate vso pravico za to. Ampak sestavljat manjšinsko vlado, ki bi jih podpirali samo pri populističnih ukrepih kot so zviševanje sociale itd, pri težki ukrepih, ki so za vsako državo zelo zelo pomembni pa bi jih vsi pljuvali. Kam pridemo s tako vlado? nikamor.
The Matrix
# 02.08.2018 ob 18:56
Bratuškova: Levica stisnila rep med noge

Točno tako! Bravo Alenka! Kar povej jim!
Alenka ima več jajc, kot vsi karizmatični levičarji v Levici skupaj!!!
Bivši uporabnik
# 02.08.2018 ob 18:30
Ti kekci se zmerjajo, še predno so uspeli sestavit vlado. Patetika na kvadrat. Pa saj ne, da ni zabavno. Šarec je opustil vlogo Drnovška in se vrnil k Serpentinšku. Naj se politična veselica začne, Pahor zašpilaj eno :)

Marjan Šarec: "SMC in SAB jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. Predlagam 1+5. LMŠ sama v koaliciji z močno podporo od zunaj. Septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo."
nevem
# 02.08.2018 ob 17:18
Nič kaj dobro se nam ne obeta, če nam bo državo vodil možakar s kupom popravcev na neki levi srednji šoli, ki pa mora poprej za "dovoljenje" na kolenih prositi "faliranega" študenta ekonomije, brez kakršnihkoli ustreznih znanj in izkušenj...

Saj ni res... pa je.
the law1
# 02.08.2018 ob 16:37
@borut-blas

preden človek začne razpredati odesnici in levici naj si ogleda ta video
ki dokazuje da je statistično največ zelo bogatih v socialnih državah z brezplačnim šolstvom in močnimisindikati , ne pa v brutalnem kapitalizmu združenih držav ...
https://youtu.be/A9UmdY0
E8hU


Ja, izključiš npr. Švico ali pa Singapur iz te analize in potem ti to smatraš za resno analizo. Izključiš pa jih zato, ker seveda rušijo tvojo teorijo.
Kvantni mehanik
# 02.08.2018 ob 21:32
SAB v manjšinsko vlado ne bi dal ministrov

Se pravi kaj? Da bo nova vlada enaka prejšnji, dodana ji bo le LMŠ? Stara vlada, ki je na volitvah kapitalno pogorela (SMC -70%) bo vseeno tvorila večino nove??? Zakaj ne bi manjšinske vlade setavila kar SNS? Groteska.
Churchill W.
# 02.08.2018 ob 20:47
Predlagam 1+5. LMŠ sama v koaliciji z močno podporo od zunaj

Šarec očitno še vedno obvlada komedijo.
Skippy
# 02.08.2018 ob 19:50
Kdo se boji Levice, njenih jasnih stališč in zahtev za spremembe in boljše življenje za vse ljudi?

Veš kaj, velika večina ljudi hodi v službo in dela. In če vam to ni dovolj, da ljudem na neka način zaplenite vse tja do 80% njihovega zaslužka in jim ga hočete še več, le kako je to boljše življenje za vse ljudi?
Applecore
# 02.08.2018 ob 19:07
Šarec: "septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo".

Dragi moj Šarec, če predsednik vlade ne bo izvoljen že avgusta, bo septembra že volilna kampanja pred novimi državnozborskimi volitvami.
sumtb
# 02.08.2018 ob 18:41
Šah mat v treh potezah Šarec bi pa še kar igral in upal na čudež. Tale trma Šarca pa že zelo meji na neumnost.
Afnogunc-de lux
# 02.08.2018 ob 18:29
RTV zamujate, Nova 24 Imperij, vas je krepko prehitela s to novico. Cenzura?
Orionstar
# 02.08.2018 ob 18:23
SMC in SAB jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. Predlagam 1+5. LMŠ sama v koaliciji z močno podporo od zunaj. Septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo.
#koalicija komedija
Kazalo