Janez Janša in Marjan Šarec: Kdo od njiju bo sestavil vlado? Foto: BoBo
Janez Janša in Marjan Šarec: Kdo od njiju bo sestavil vlado? Foto: BoBo

Če bi poslušali hrvaške goste sinočnje oddaje Otvoreno tamkajšnje državne televizije, ki je bila namenjena slovenskim volitvam, potem je zanje kljub relativni zmagi največji poraženec volitev Janez Janša, za katerega ne verjamejo, da bo lahko sestavil vlado.

Prodekan visoke šole za mednarodne odnose Goran Bandov meni, da so izidi volitev odziv na populistično kampanjo Janeza Janše. Stranke levega centra ocenjuje kot precej združljive, razumne in tudi prijaznejše do prihodnjih slovensko-hrvaških odnosov.

Predsednik Hrvaškega politološkega društva Branko Caratan meni, da bo Šarec precej mehkejši sogovornik od Janše, saj je že v kampanji dal slutiti, da ni treba s silo vztrajati pri uveljavitvi arbitražnega sporazuma. Levosredinska koalicija ima tudi precej večje kadrovske možnosti za izbiro ministrov, meni politolog Davor Gjenero in dodaja, da bi s slovensko administracijo, ki uporablja liberalnejšo retoriko, vprašanje meje postalo manj trdo, kot je bilo doslej.

Pri tem je profesor Bandov dodal, da ima Hrvaška z arbitražnim sporazumom težavo dejansko le v procesnem smislu, precej manj pa v vsebinskem in v tem vidi možnost dogovora.