Igor Lukšič je naveličan neusklajenih predlogov, ki jih finančni minister prinaša na vlado tudi tri mesece po izvolitvi.
Igor Lukšič je naveličan neusklajenih predlogov, ki jih finančni minister prinaša na vlado tudi tri mesece po izvolitvi. "Trije meseci poskusov, da se praksa obrne, so bili jalovi," je dejal prvak SD-ja. Foto: BoBo

Če Zoran Janković kandidira, pade predsednica vlade, ki je dejala, da odstopi kot predsednica vlade. Te politične izjave so tako močne, da ugotavljamo, da smo tu edina resna, stabilizirajoča sila, ki se permanentno pripravlja na volitve.

Igor Lukšič, SD
Zoran Janković
Ohranjanje napetosti: ljubljanski župan Zoran Janković še razmišlja o vnovični kandidaturi za predsednika Pozitivne Slovenije. Foto: BoBo
Janković neodločen glede kandidature za predsednika PS

Zato je SD na vladi ustavil njegov predlog sprememb Statuta SOD, s katerimi je hotel povečati svojo pristojnost nad kadrovanjem v družbah v večinski državni lasti.
Čuferjevi papirji na vladi niso koalicijsko usklajeni
"Treba je razviti mehanizme, kjer se bo upoštevala tudi odgovornost koalicije, opozicije, stroke in ljudi, ki jih predlagajo, minister pa mora vedeti, da je koalicija ta, ki ga ga podpira, in ne more na vlado prinašati neusklajenih papirjev, s katerimi bi okrepil svojo moč," je preciziral Lukšič.
Težave z upravljanjem zaradi strankarskih apetitov
Prvak SD-ja obžaluje odstop Otmarja Zorna in Sveta SOD, kjer je bil imenovan prav na predlog SD-ja. "To je slabo sporočilo tujini. Slovenija ima zaradi strankarskih apetitov težave z upravljanjem družb v državni lasti. Še vedno nismo razvili prakse, na katero bi bili ponosni," je nadaljeval Lukšič.
Improvizacije se iz strank prenašajo na državo
Vse to je po njegovem posledica improvizacij, ki jih stranke prenašajo na državo, česar si v SD-ju ne želijo. Želijo pa, da se Pozitivna Slovenija notranje konsolidira, da kdo polnokrvno in polnopravno zastopa stranko, ki se mora čim prej spraviti v red, saj v tej nepregledni zahtevni situaciji ne more iti več tako naprej, je komentiral možnosti, da Zoran Janković znova kandidira za predsednika pozitivcev, in napoved Bratuškove, da v tem primeru sama ne bo kandidirala. "Če vlada razpade, bomo to sprejeli kot dejstvo," pa je komentiral informacije, da bi, če bo Janković znova kandidiral, Bratuškova odstopila tudi kot predsednica vlade.

"Če Zoran Janković kandidira, pade predsednica vlade, ki je dejala, da odstopi kot predsednica vlade. Te politične izjave so tako močne, da ugotavljamo, da smo tu edina resna, stabilizirajoča sila, ki se permanentno pripravlja na volitve," sklepa Lukšič.

Govorjenje ob kavi ne spremeni stvari
Združevali se bodo po volitvah in ne pred njimi, imajo jasen program in jasno kadrovsko ponudbo. Ko bo čas, bodo pravočasno prišli z njo v javnost. Lukšič je izpostavil, da potrebujejo ljudi, ki se bodo dejansko angažirali, predvsem mlade, ki jih starejša generacija ne spusti zraven. "Stvari se ne bodo spremenile same od sebe. Če ob kavi ljudje rečejo, kar mislijo, to ne pomeni, da se bo kaj dejansko spremenilo. Celo za tiste, ki so šli na ulico, se je premalo spremenilo," je še dejal Lukšič.

Janković še razmišlja o kandidaturi
Je pa ljubljanski župan Zoran Janković ob podpisovanju pogodbe za upravljanje Arheološkega parka Emona novinarjem dejal, da o vnovični kandidaturi za predsednika PS-ja še razmišlja. Kot poroča STA, na vprašanje, ali bi bil pripravljen kandidirati tudi na račun prihoda trojke, ni odgovoril.

Janković: vlada dela dobro
V preteklih dneh se je pojavilo veliko namigovanj v javnosti, da si je Janković prišel navzkriž z vrhom stranke, med drugim tudi zato, ker rebalans državnega proračuna Ljubljani ne vrača pred leti odvzetih sredstev. Po njegovih besedah namreč vlada dela dobro, predsednica vlade Alenka Bratušek pa je naredila nekaj izjemnih zadev.

Janša odvzel, naša vlada ne vrača
Glede sredstev za Ljubljano je stanje po njegovih besedah nespremenjeno. Spomnil je na pred leti odvzeta sredstva, ki jih nobena vlada doslej ni vrnila. Dodal je, da je zadnja vlada Janeza Janše Ljubljani odvzela še nekaj milijonov, "naša vlada pa tega ne vrne". Po njegovih ocenah je bil lani edini prihranek pri proračunu to, "da je Ljubljani vzel 3,5 milijona evrov".

To je po županovem mnenju neresno, kaže na nespoštovanje Ljubljane kot glavnega mesta in še, da je "njihova odbojnost do Jankovića tako velika, da želijo škodovati mestu, v katerem živijo". Zato z rebalansom državnega proračuna za letos, kar zadeva Ljubljano, ni zadovoljen. Prepričan pa je, da se bo to uredilo z rebalansom proračuna za leto 2014.

Kandidirala bosta ali Bratuškova ali Janković
Je pa vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer že v četrtek dejal, da za predsednika stranke zagotovo ne bosta kandidirala oba. "Kandidirala bo ali Alenka Bratušek ali Zoran Janković. Samo eden od teh dveh," je zatrdil. Prav tako vodja poslanske skupine PS-ja ne vidi možnosti, da bi Bratuškova ostala predsednica vlade, hkrati pa bi Janković postal predsednik stranke.

Nevarnost prihoda trojke
Koalicijski partnerji ob tem opozarjajo, da je bil pogoj za vstop v koalicijo prav Jankovićev umik z vrha stranke. Njegova kandidatura bi zato skoraj zagotovo povzročila resno politično krizo in po njihovem mnenju poglobila nevarnost prihoda evropske trojke.

Če Zoran Janković kandidira, pade predsednica vlade, ki je dejala, da odstopi kot predsednica vlade. Te politične izjave so tako močne, da ugotavljamo, da smo tu edina resna, stabilizirajoča sila, ki se permanentno pripravlja na volitve.

Igor Lukšič, SD
Janković neodločen glede kandidature za predsednika PS