Slovenija
SDS bo osnutek predvidoma poslal vsem parlamentarnim strankam. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Kaj se kuha v koalicijske...

Dodaj v

SDS bo v tednu dni razposlal osnutek koalicijske pogodbe

Sestavljanje nove koalicije
15. junij 2018 ob 17:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V SDS-u bodo na osnovi svojega programa v tednu dni pripravili "osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem".

Pri SDS-u, ki je na volitvah na začetku junija osvojil 25 poslanskih mandatov, sicer o svojih povolilnih dejavnostih molčijo. Iz izjav predstavnikov nekaterih drugih strank pa je razbrati, da so se s predstavniki SDS-a neformalno pogovarjali.

Iz stranke pa so v četrtek zvečer prek Twitterja sporočili, da se je sešel strokovni svet, ki je "ocenil izide volitev, za katere je pripravil zmagovit program". Obenem so napovedali, da bo na osnovi tega programa v tednu dni pripravljen tudi osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem. Glede na navedbe prvaka SDS-a Janeza Janše, da nikogar ne izključuje, je pričakovati, da bodo osnutek prejele vse v DZ izvoljene stranke. To so v SDS-u potrdili.

Janša se je sicer že prejšnji teden na neformalnem srečanju sešel s predsednikom republike, po katerem je v izjavi za medije tudi napovedal, da bodo vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči, prejeli vsi. Omenil je, da se je v DZ uvrstilo devet strank, da je takšna situacija posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema in da narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke.

Obenem pa je Janša napovedal, da ne bo sprejel mandatarstva, če bi se izkazalo, da neka druga večina mimo SDS-a izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado s potrebno podporo poslancev.

Vzporedna pogajanja
Nekatere stranke levo od sredine se namreč v teh dneh intenzivno sestajajo in usklajujejo o oblikovanju morebitne levosredinske vlade, ki bi jo vodil drugouvrščeni na tokratnih volitvah, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Obrisi morebitne nove vladne koalicije se bodo pokazali tudi na ustanovni seji DZ-ja ob glasovanju o predsedniku parlamenta, ki jo je predsednik republike Borut Pahor po prejemu uradnih izidov volitev sklical za prihodnji petek.

Kdo bi lahko postal predsednik DZ-ja, v strankah uradno še ne razkrivajo, neuradno je slišati, da si tega položaja želi dozdajšnji premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Prav tako uradno še niso znani potencialni kandidati za ministrske položaje v eni ali v drugi vladi.

Janša je sicer v enem izmed četrtkovih tvitov zapisal tudi, da je po pogovoru pri direktorju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Alešu Šabedru jasnejša slika o stanju v otroški srčni kirurgiji in zdravstvu na splošno. "Med drugim čim prej potrebujemo sposobnega ministra ali ministrico za zdravje," je zapisal.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 15.06.2018 ob 18:05
Glede na volilni rezultat nihče noče strank, ki so dobile samo po 10% ali manj, prav tako nihče noče nevretenčarjev in strank brez programa, prav tako noben noče več gledat Erjavca !
Nikec3
# 15.06.2018 ob 18:35
Glede na volilni rezultat nihče noče strank, ki so dobile samo po 10% ali manj, prav tako nihče noče nevretenčarjev in strank brez programa, prav tako noben noče več gledat Erjavca !

V bistvu, natanko 10% ljudi hoče stranko, ki je dobila 10%.
TheBoss
# 15.06.2018 ob 18:21
Kalimero Veliki bo sam doživel to, kar je pred nekaj leti sam skuhal Ljubljankoviću. Kar je v bistvu povsem ustrezno, saj sta oba enako "poštena" do drugih ljudi.

Drugače je pa zabavno, kako intenzivno "pisalni stroji" določenih političnih struktur oddajajo komentarje pod vsemi novicami. Ali se je tarifa na uro tako močno dvignila, ali pa je padla direktiva, da je potrebno tako intenzivno "štancat", sicer se bo šlo v "gulag"? ;)
Skratka, nekaterim ni pomoči.

Vsem, ki imamo radi Slovenijo, pa želim lep dan še naprej! :)
pepar
# 15.06.2018 ob 18:04
Človek ki je uničil slovensko desnico,sedaj pošilja vabila za koalicijo levim strankam.
oliva
# 15.06.2018 ob 21:10
Ja naj pač pripravi in razpošlje.
Normalno.
Formalnosti, protokoli in tako naprej.
Ni potrebne nobene 'hude krvi' tukaj. :)

Ostali bodo 'sprejeli, vzeli na znanje, pogledali, se pogovarjali, se odločili'.
In to je to. Vse normalno, vse štima, demokracija pač. Izvoljene stranke oz. njihovi poslanci.
Čez 1 teden pa bo prva oz. 'Ustanovna seja DZ'.
In tedaj se bo (vsaj malo) več vedelo.
hernandez
# 15.06.2018 ob 19:14
Ni kaj, vztrajni so tile sdsovci
oliva
# 15.06.2018 ob 21:12
Ja pa saj to je njegova in njihova dolžnost in pravica.
Je bil izvoljen z največ glasovi in je relativni zmagovalec tokratnih volitev.
Dejstva.

Potem pa ostalo (kombinacije itd.).
gnusfraba
# 15.06.2018 ob 22:38
Janša je sicer ... zapisal tudi...Med drugim čim prej potrebujemo sposobnega ministra ali ministrico za zdravje

Čimprej potrebujemo tvojo upokojitev, nestrpnež.
watwat
# 16.06.2018 ob 00:20
Daj utihnite z nekimi programi in kako moramo gledati na programe. Papir vse prenese, nekaj so pa dejanja. In ko predsednik SDS zmerja 75% Slovencev, ki ga niso volili z zombiji, ki zmerja novinarke s prostitutkami, ko jemlje kredite od neznanih virov, ko se povezuje z diktatorji, ki kršijo človekove pravice, ko daje homofobne in ksenofobne izjave ter ponižuje slovenske umetnike, ko Slovence zmerja s trenirkarji, ko njegova stranka lepi in ponareja dokumente, da bi diskreditirala predsednika države, ko njegovi poslanci vse, ki ga niso volili zmerjajo s potomci klavcev, ko celotni Sloveniji laže in podpihuje sovraštvo in ko v 4 letih vladanja naredi večjo škodo državi kot kdorkoli do zdaj programa sploh ne rabim brati. Dajte si že enkrat ubiti to v vaše glave. Papir vse prenese in na njemu lahko piše vse, ta gnojšnica, ki jo ta ogabna stranka iz dneva v dan zliva v Sloveniji pa na nas vpliva neposredno. Briga me za program in nehajte se skrivati za temi bednimi izgovori. Nikoli več Janša, nikoli več SDS.
m72
# 15.06.2018 ob 22:49
"SDS- edina normalna stranka v Sloveniji. Ostalo v glavnem "levičarska interesna združenja", ki jih druži ljubezen do korita in sovraštvo do Janše, ker bi jih odmaknil od njihove ljubezni."

Haha, to bi naj bila normalnost? Ojej, bog se vas usmili :-)
STANE
# 15.06.2018 ob 18:33
slovenc1
Si predstavljaš,da Šarcu spodleti,potem gre pa v koalicijo z Janšo.Tega filma ne more biti...
SAB ima premalo glasov,Cerar pa tudi nikakor ne bo šel v koalicijo z Janšo....
nonparel
# 15.06.2018 ob 20:41
Besednjak Janševih agitatorjev tukaj ni nič drugačen kot je ponavadi besednjak Janše.
No, roko na srce, Janši se je vsaj med volilnim časom, sicer z veliko muko, uspelo malo zadržati, medtem ko njegovi internetni vojščaki še nikoli niso uporabljali toliko verbalnega strupa, kot ravno letos ob teh volitvah. Ko to bereš, se človeku kar zagabi.
rudes
# 15.06.2018 ob 20:04
Pred par dnevi je po družabnih omrežjih zakrožilo odprto pismo bivšega poslanca Ruparja, češ koliko Slovenijo stane vsak dan, ko Marjan "sestavlja" vlado. Do danes še nisem dobil odgovora, koliko Slovenijo stane vsak dan, ko Ivan ne sestavi vlade.

In navkljub lastnim besedam, bo Ivan, ne glede na to, da vlade ne more sestaviti, to svoje početje vlekel v nedogled in nas se malo dodatno osiromašil.
Ramus
# 15.06.2018 ob 18:00
Nihče noče sodelovati z vami g. Janša,....
peglezn
# 16.06.2018 ob 09:44
To je brez veze. Tudi , če mu odpišejo - tip itak ne dviga pošte...
watwat
# 16.06.2018 ob 09:08
A v SDS še niso menjali Janše?
Ne. Ampak pravijo, da bo letos imel samo 108% podporo na volitvah stranke. #demokracija
KovacevaKobila
# 16.06.2018 ob 01:40
Samo previdno SDS... Slovenija je ena zadnjih drzav v Evropi, kjer pod krinko demokracije drzavo vodijo rudementi komunizma

Ko pred 'rudimenti komunizma' opozarjaš edino parlamentarno stranko, v kateri so bivši partijci.

Vrhunska ironija.
jurlin
# 15.06.2018 ob 23:10
Nikoli več Janše.
woodoo
# 15.06.2018 ob 20:49
Zadnjih 10 čivkov JJ.
Zobec in levičarski konstrukt, ZKJ, migranti in 3x Kučan. ehhh

Še 100-iččč. Model, ki me je zmerjal in popljuval in bi v primeru, če bo izvoljen tudi obračunal z menoj me ne zanima. Za mene je ....
Vzemte si ga domov pa vas naj terorizira, zmerja,... udari ... na koncu mu pa še nagrado nakažite-vaša izbira :)
pejtevennazrak
# 15.06.2018 ob 18:36
@firbec111
Novih volitev ne bo. Za stranke je to samo strošek, pa tudi na levi sredini so lahko samo veseli rezultata (LMŠ na primer bo sploh težko spet nabral tistih 13 %, če mu ne uspe sestava vlade).
gnusfraba
# 15.06.2018 ob 22:43
Jajo, jest bi se zamislil glede tega, da še zimzelena vetrnica Kahl noče več slišat zate...
woodoo
# 15.06.2018 ob 22:39
SUGS
ZUJF in ostalo, kar so s Šušteršičem (btw najboljši finančni minister v samostojni Sloveniji in to ne za malo) začeli, sta fikusa in cagavca Bratušek in Cerar nadaljevala in s pridom unovčila.

ZUJF je ustavno sodišče v večih primerih spoznalo za protiustavnega! Kaj SDS misli o neustavnih zakonih vemo. Interpelacija, lustracija,... :))
cairns
# 15.06.2018 ob 20:41
SDS bo v tednu dni razposlal osnutek koalicijske pogodbe

Program 10+100 V.2.20.18
SUGS
# 15.06.2018 ob 18:47
Samodanijanša koalicija:

Židan, Erjavec, Cerar - 3 mesece nazaj razpadli, naredili nobene reforme, zafurali zunanjo diplomacijo in še bolj zdravstvo
in
Bratuškova, ki je 'rešila' Slovenijo pred krizo s Šušteršičevimi krepi
in
Levica s povišanjem DDV, venezuelsko ekonomijo in izstop iz NATA.

Ja, v Sloveniji je problem z nekulturnimi twiti-
SamoRes
# 16.06.2018 ob 09:05
A v SDS še niso menjali Janše?
kreden2
# 16.06.2018 ob 00:29
Ja no, kaj... Pet strank z Janšo al pa šest strank brez Janše... Komu ni kaj jasno?
Ples
# 15.06.2018 ob 22:19
@kapljač
To bo najbolj ohlapna koalicijska pogodba, lahko bi jo poimenovali kar "Janšev Muholovec". Janša je, kadar mora, bolj sladek od same sladkorne bolezni. In je v resnici kot pajek. Najprej okolje ulovi v mrežo , ga omreži okoli naokoli, nato sede k obedu in ga do konca "izsrka". Ogrodje " posrkanega " na zunaj sicer ostane, notranjosti pa ni več nikjer. SMC je naivna, ta bi se lahko ulovila prva.

Ta opis je pa kot en lik iz Harryja Potterja - tisti, ki se ga ne sme imenovat ;)
gnusfraba
# 15.06.2018 ob 22:18
... navedbe prvaka SDS-a Janeza Janše, da nikogar ne izključuje...

Poslednji boljševik nikogar ne izključuje? HAHAHAHAHAHAHAHAHA...
Homer.
# 15.06.2018 ob 20:49
"osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem".

Ne vem, a se samo meni zdi, da živi v nekem paralelnem svetu, saj je morebitni "koalicijki partner" samo eden!
runcajz
# 15.06.2018 ob 20:21
"Omenil je, da se je v DZ uvrstilo devet strank, da je takšna situacija posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema in da narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke" ( J.Janša )

Janez, kakšna bistroumnost in pronicljivost ! Seveda so povabljene vse stranke, ki so se uvrstile v parlament. To ga izrecno moti, saj je posledica izkrivljenega volilnega sistema, po njegovem prepričanju. Najboljši bi bil sistem, ki bi omogočal samo volitev SDS , no morda še kakšne NSi , vse drugo je nepotrebno in moti demokracijo tipa esdees ! Esdees vedno prva !

Kdaj bo ta prepotentni politikant, lažnivec in manipulator priznal, da ima za seboj le tistih 13% od 1700000 volivk in volivcev, torej 221.000 sledilcev ! ( plus/minus 5% gor ali dol!)
No, in kje bo naš Janez Zmagoviti nabral še najmanj 20 poslancev, da bo lahko sestavil vlado ?
Grimsi, Tankoti, Pojbiči, Irglce Godčeve, Krivci, Jerajke,Černači in drugi modrijani in modrijanke
( pa ne muzikanti) SDS na plan z idejami in predlogi, da ne bo moral vaš šef sam iskati rešitev !
Mission impossible ! Tudi če pomaga Borči iz petnih žil. Zdaj se bo videlo koliko veljajo besede naših politikov, levih in desnih ! Bodo držali besedo ali stisnili rep med noge in se postavili h koritu imenovanem VLADA.
microhub100
# 16.06.2018 ob 07:10
Komu bo poslal, samemu sebi? Upam, da bo vsaj svojo pošto znal dvigniti
QUENDI
# 15.06.2018 ob 21:05
...če bi manj spremljali Orban info........bi ugotovili, da so jim klasični Grki zapustili dve modrosti. Pirova zmaga in Sizifovo delo......Alta cadunt odiis, parva extolluntur amore.....
Homer.
# 15.06.2018 ob 20:55
@cairns
# 15.06.2018 ob 20:41
SDS bo v tednu dni razposlal osnutek koalicijske pogodbe
Program 10+100 V.2.20.18
-----------------
Verzijo si falil.
Še niti beta verzija ni ....
vzhodnik
# 15.06.2018 ob 19:39
Oblast je JJ tako minljiva, da enostavno ne dojema realnost in svet okoli sebe. Da je na tleh in da nihče več noče sodelovati z njim in SDS je posledica vseh 25 let izigravanja in zaničevanja pravnega reda in spoštovanja zakonov tudi izigravanje njega,ko je pred vso Slovensko javnostjo ignorira in zavračal sprejemanje pošte, od vročitve do osebnega izročevanja . Posledica je tudi Ustavno sodišče je izigralo in zaščitilo njega, kot edinega, ki lahko vsakega zaničuje in pljuva po drugem, izraža šovinistične govore in poteze. Ne zaveda se, da je prag prestopil tudi v preteklosti in tega noče priznati. Danes kot oseba, ni sprejemljiva za demokracijo, še niti z moralnega vidika. Vse kar je počel v preteklosti, se to danes jasno vidi, pri vseh, ki se zavedajo dejstva, da če se priklonijo njemu in SDS je konec vsake stranke, ki nasede njim in njemu! To, da celo predsednik države ponuja mandat osebi, ki nima niti najmanj
možnosti in po moralni plati ne odgovarja demokratičnim načelom je absurd. Od vsakega državljana se zahteva poštenost in spoštljivost. Koliko, ga je bilo z strani JJ je pa zgodba za vse zgodovino in zgodovinarje. Zgodba se vidi na daljavo! Pošilja vsem, pa je dokaz, da je izgubil tudi kompas, žrtvovati je pripravljen ne sebe ampak razumnike v stranki! Gospod je daleč od poštenega dela in za vse državljane. Tega se ne zaveda in trosi floskule. Adijo JJ!
mataj
# 15.06.2018 ob 18:25
Šest košev se bo napolnilo z janševo koalicijsko pogodbo.
Mirlo
# 16.06.2018 ob 11:13
A bo spisek zamenjav kadrov že priložen?
glasnost
# 16.06.2018 ob 01:10
ne glede na to, četrtine prebivalstva, ki to stranko podpira, vključno s predsednikom stranke, pač ne moreš povsem ignorirati.

To je četrtina polovice prebivalstva (ker volilna udeležba je bila 51 %), se pravi, nekje 13 % prebivalstva.
Ples
# 15.06.2018 ob 22:31
@watwat
Še to ne, pregrobo ;)
firbec111
# 15.06.2018 ob 19:01
gospod iskreni

če verjameš tako kot Janša v strice iz ozadja je čisto vseeno kaj dela
abzng
# 16.06.2018 ob 16:55
Tut če ne! Res smrdi! Janša itak hoče v opozicijo in biti Kalimero. Poštenosti, ki je ne pričakujemo niti od njega niti od Barbike, pa o tem, da Šarec vlado že ima - ni govora.
osservatore
# 16.06.2018 ob 14:32
@SamoRes
# 16.06.2018 ob 09:07

Prijedor
Đuđić
Orban
gulash Slovenija


Eeeeee, SamoRes v tem gulashu si izpustil eno ime: Snežić.
m72
# 16.06.2018 ob 11:18
"A bo spisek zamenjav kadrov že priložen?"

Itak je zelo kratek. Še danes na položajih skoraj vsi tisti, ki jih je nastavil v letih od 2004 do 2008.
bori
# 15.06.2018 ob 23:07
"SDS- edina normalna stranka v Sloveniji. Ostalo v glavnem "levičarska interesna združenja", ki jih druži ljubezen do korita in sovraštvo do Janše, ker bi jih odmaknil od njihove ljubezni."

Janša je zavezan za to korito odkar so ga otvorili.. in ga s seboj vleče.. in izgleda, da je veriga hudo trpežna, da bi ga kdo odrešil.. in bi svobodno k svoji ljubezni stekel..
.. in rešil s tem še nas..
bori
# 15.06.2018 ob 22:54
Do jeseni, ko bodo krajevne volitve, naj ostane tako.
Takrat pa naj bodo ponovne ali ne.. z vprašanjem, katerega (od sedanjih ali od novih list) NE želite.. (še bolje, če bi bilo eksplicitno, koga ne) tudi če bi bile testne. Tako, za zanimivost.
Žarnica
# 15.06.2018 ob 21:19
Prebereš par komentarjev in naletiš na zanimiv pojav: običajni komentatorji komentirajo članek in aktualno politično dogajanje, komentatorji(ki navijajo za Janeza) pa napadajo on žalijo te običajne komentatorje. Dobro jih je Janez naučil...
firbec111
# 15.06.2018 ob 19:17
SUGS

vem, da Židan, Erjavec, Cerar pod vodstvom ne morejo nič spremeniti. Zato imamo svež dokaz.
2004-2008? Nepripravljenost na krizo a obenem vsaj niso zasrali zdravstva, podaljšali sodnih zaostankov in ugonobili partnerstva v EU na račun Rusije.

samo bančna luknja sej ni veliko. Drugače sem mislil na strice iz ozadja, če v to verjameš tako kot Janša je vseeno če sestavi vlado ali ne " ga bodo že poštimali". Lepo je imeti izgovor za vse težave
nochance4u
# 15.06.2018 ob 19:14
Ne razumem tega, da Janša sedaj vabi stranke, ki jih je osebno ali pa preko svojih "trobil" (Nova24, Škandal, Demokracija,...) popljuval in označil za, milo rečene, nesposobne...a sedaj pa so mu dobre za koalicijo ali kaj=??? Upam, da bo njegova ponudba 5x zadela koš v prvo...
woodoo
# 15.06.2018 ob 21:49
hehe ... če večina prebivalstva ne mara Janše je manj sporno, kot, da manjšina vpije kot večina in vidi edinega sposobnega v njemu. Bogu? :))
garmond
# 15.06.2018 ob 20:16
Levosredinske stranke, ne nasedajte mu. Volk dlako menja, čudi nikoli.
firbec111
# 15.06.2018 ob 18:33
ne vem zakaj mislite da bi Janša na ponovljenih volitvah dobil 30%, pa tudi to bo premalo, ker bi spet pobral glasove NSI-ju in je spet na istem
Kazalo