Gorenak je izpostavil, da je umik tajnosti z dokumentov o orožarskih poslih, kar zdaj predlaga koalicija, pred tem predlagal že predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO
Gorenak je izpostavil, da je umik tajnosti z dokumentov o orožarskih poslih, kar zdaj predlaga koalicija, pred tem predlagal že predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO

Kakšen pa je kaj danes koalicijski meni? Prvi pogled mi kaže, da zadeva 'hudimano' zaudarja. Vsaj, kar se mene tiče, ni užitna.

Vinko Gorenak (SDS)
Dušan Kumer
Kumer je poudaril, da je zagotovo potekala tudi gotovinska trgovina z orožjem, kar naj bi dokazovali tudi dokumenti ministrstva za obrambo. Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju predlagateljev te seje je prišel čas, da rečemo bobu bob, in ne samo bobič.

Dušan Kumer (SD)

Člani odbora za notranjo politiko so na pobudo koalicije razpravljali o zahtevi za umik stopnje zaupnosti z vseh dokumentov, povezanih z očitki o trgovini z orožjem v začetku 90. let. Sklepi še niso bili sprejeti, saj je bila seja prekinjena.

Kumer: Prišel je trenutek, da se pojasnijo orožarski posli
Dušan Kumer
(SD) je v imenu predlagateljev pojasnil, da je osnovni namen seje razjasniti ponavljajoče se očitke o stranpoteh trgovine z orožjem in vpletenosti vidnih slovenskih političnih fuknkcionarjev. Kot pravi, je prišel trenutek, da se pojasnijo orožarski posli in da se razkrije, ali je v Sloveniji potekala nezakonita trgovina z orožjem morebiti tudi pod pokroviteljstvom politike.

Zatrdil je, da so se očitno prvi tajkuni pojavili prav v nezakoniti trgovini z orožjem. Kot je povedal, je v Sloveniji potekala večmilijonska gotovinska trgovina z orožjem, kar naj bi dokazovali tudi dokumenti ministrstva za obrambo. Izpostavil je tudi, da se pojavljajo ista imena v aferi Patria in v orožarski aferi izpred 17 let.

Pojasnil je še, da da je v prejšnjem mandatu na vlado in MORS dvakrat naslovil vprašanje v zvezi s tem, ali je bila dokumentacija glede selitve orožja iz Ljubljane v Kočevsko Reko uničena, kot naj bi bilo zapisano v enem izmed dokumentov, ki je prišel iz MORS-a na komisijo za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, vendar odgovora ni dobil.

Gorenak: Stopnjo zaupnosti lahko umaknete čez pol ure
Vinko Gorenak
(SDS) je pojasnil, da je koalicija, takrat, ko je zapirala arhive SDV-ja, opozicijo obtoževala, da jo ovira pri ukvarjanju z resnimi temami, ker naj bi odpirala teme iz preteklosti. "Sprašujem se, ali z današnjo temo ovirate sami sebe," je dejal.

"Zdi se, da ste pravzaprav pozabili, da ste koalicija. Kdo pa o tem odloča, kar predlagate," koalicijo sprašuje Gorenak in opozarja, da ima v rokah vse vzvode, da umakne stopnjo zaupnosti z dokumentov. "Če bi vi resno mislili z današnjo sejo, pa tega ne mislite, ne bi prišli po neka priporočila in sklepe. Stopnjo zaupnosti lahko mimo tega odbora umaknete čez pol ure. Sem za to, da damo dokumente nato takoj novinarjem," je zatrdil.

Poudaril je, da bodo v SDS-u zahtevo koalicije podprli, čeprav ne verjamejo, da si ta v resnici želi razkritja dokumentov o trgovini z orožjem, saj naj bi ji ta tema prišla prav pred vsakimi volitvami. "Vse dokumente imate od leta 1994 na razpolago, v javnost pa jih spuščate po potrebi, zaradi diskreditacije Janeza Janše ali pa SDS-a," je izpostavil.

"Moge na Hrvaškem prosil za dokumente, ki bi obremenili Janšo"
Jože Jerovšek (SDS) je pojasnjeval, kako je bil Rudolf Moge v času, ko je vodil komisijo o orožarskih poslih, ves iz sebe, ker se zadeve niso razvijale po scenariju, kot si ga je predstavljal, in kako naj bi zato hodil celo po Hrvaški in prosil za dokumente, ki bi obremenili Janeza Janšo.

Silven Majhenič iz SNS-a je dejal, da ne razume, v čem je problem, saj si tako koalicija kot tudi opozicija želita razkritja dokumentov. Po njegovem je pomembno, da se odprejo vsi dokumenti, da ne bi prihajalo do manipulacij.

Koalicija sklepa, da je bil oškodovan državni proračun
Vodje koalicijskih poslanskih skupin SD, Zares, DeSUS in LDS so sklic nujne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje zahtevali 9. marca, potem ko se je v medijih pojavilo več zapisov o domnevni vpletenosti slovenskih političnih funkcionarjev v trgovino z orožjem od osamosvojitve Slovenije naprej.

Na podlagi teh zapisov namreč predlagatelji sklepajo, da je pri tako imenovani trgovini z orožjem prišlo do oškodovanja državnega proračuna in do več različnih kaznivih dejanj. Pozdravljajo sicer poziv predsednika SDS Janeza Janše po umiku oznake zaupnosti s Poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo predsednika takratne vlade Janeza Drnovška, a menijo, da je treba odpreti tudi druga gradiva, povezana s tem.

Takšno stališče so na kolegiju pri premierju Borutu Pahorju 9. marca zavzeli tudi predsedniki koalicijskih strank, a se je Pahor odločil, da se bo pred dokončno odločitvijo posvetoval še z obrambno ministrico Ljubico Jelušič.

Kakšen pa je kaj danes koalicijski meni? Prvi pogled mi kaže, da zadeva 'hudimano' zaudarja. Vsaj, kar se mene tiče, ni užitna.

Vinko Gorenak (SDS)

Po mnenju predlagateljev te seje je prišel čas, da rečemo bobu bob, in ne samo bobič.

Dušan Kumer (SD)