Slovenija

Poudarki

  • V Sindikatu poštnih delavcev KS90 pozivajo parlamentarne stranke k spremembi zakonodaje in uvedbi standardiziranih poštnih nabiralnikov.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 9 glasov Ocenite to novico!
Pošta
V sindikatu so stopili v bran poštarjema, ki sta bila zaslišana v odškodninski tožbi novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo. Foto: BoBo

Dodaj v

Sindikat poštnih delavcev poziva k zakonskim spremembam na področju vročanja

V sindikatu so stopili v bran poštarjema, ki sta skušala vročiti sodno pošiljko Janezu Janši
14. junij 2017 ob 18:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikat poštnih delavcev (SPD KS90) prelaganje krivde za nesprejem sodne pošte na ramena pismonoš označuje za zavržno dejanje. Parlamentarne stranke pa poziva, naj predlagajo spremembe oz. dopolnitve zakona o poštnih storitvah.

V sindikatu so se z javnim pismom odzvali na izjave odvetnika prvaka SDS-a Janeza Janše Francija Matoza o neprepričljivem in neverodostojnem pričanju pismonoš v pravdni zadevi, v kateri novinarka Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Eugenija Carl zaradi spornega tvita odškodninsko toži Janšo.

Zaslišana poštarja sta v torek na obravnavi pojasnila, kako sta skušala sodno pošiljko vročiti Janši, vendar jima to ni uspelo, ker ga ob vročitvi ni bilo doma. Po navedbah enega izmed njiju pa mu v nabiralnik pošiljke ni vstavil, ker je bil ta premajhen in se je bal, da bi se pošiljka lahko poškodovala. Po oceni Matoza pa je šlo za nepravilno vročanje pošiljke.

Sindikat: Diskreditacija naših kolegov
V sindikatu poudarjajo, da trdno stojijo za navedbami obeh kolegov, ki sta jih podala med pričanjem, in trdijo, da sta postopke vročanja sodne pošte izvedla profesionalno, korektno in v skladu z vsemi zakonskimi pravili vročanja. "Odvetnikovi napori pri dokazovanju po njegovem prepričanju nepravilnega vročanja so v nekaterih delih diskreditacija naših kolegov in s tem našega poklica, pri čemer se poraja sum, da so v ozadju politične in druge motivacije, nepovezane s samim primerom," so zapisali.

Prepričani so, da sta pismonoši "ravnala tako, kot jima narekujejo in ju zavezujejo interna pravila Pošte Slovenije, to pa je, da v poštne nabiralnike strank pismonoše nikoli ne smejo puščati pošte - ovojnic in drugih pošiljk na način, da bi do njih prišla tretja oseba". Ob tem poudarjajo, da interna navodila zavezujejo pismonoše tudi k temu, da ne smejo vstavljati pošiljk tako, da bi se lahko kakor koli poškodovale. "Pri vročanju pošiljke v nabiralnik Janeza Janše sta omenjeni pismonoši vse našteto dosledno upoštevala," so navedli v javnem pismu.

Težave zaradi doma izdelanih nabiralnikov
Obenem so v sindikatu opozorili, da se pismonoše pri svojem delu vse pogosteje srečujejo s težavami zaradi neustreznih in tudi doma izdelanih poštnih nabiralnikov. Po zakonu o vročanju v upravnih in pravdnih postopkih morajo pismonoše presojati in sporočiti pošiljatelju, da je poštni nabiralnik naslovnika neuporaben in zato sodnih dopisov ni mogoče puščati v njem. "V zvezi s tem je zato zelo sporno, da so pismonoše vse prevečkrat primorani pričati na sodišču, pri čemer se zastavlja vprašanje, ali so hišni nabiralniki namenoma predelani tako, da se sodno vročanje ne more opraviti," so dodali.

Kot so navedli, bi njihovo težavo rešili standardizirani, enotni in dovolj veliki poštni nabiralniki. Zato so vse parlamentarne stranke, torej tudi SDS, pozvali k predlogu sprememb zakonodaje in dodali, "naj se nehajo sprenevedati, ko se zaradi lastnih političnih ali populističnih interesov izmikajo dvigovanju uradne pošte, v nadaljevanju pa nato krivijo in diskreditirajo vročevalce - pismonoše".

Janši izrečena zamudna sodba
V pravdni zadevi, v kateri Carlova od Janše terja plačilo odškodnine zaradi objave na družbenem omrežju Twitter, je velenjsko okrajno sodišče lansko jesen razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv, ter mu naložilo plačilo 6.000 evrov odškodnine. Pri tem je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.

Na tožbo pa Janša ni odgovoril, ker, kot navaja, sodnega pisanja lani v času poletnega dopusta ni prejel oz. mu ga vročevalec ni vročil. Zdaj želi dokazati, da ima pravico do vrnitve v prejšnje stanje. Če bo zadeva vrnjena v prejšnje stanje, se sodba razveljavi in se postopek začne znova.

Zaradi istega tvita je Janšo tožila tudi novinarka in urednica RTVS Mojca Šetinc Pašek. Tudi v tem primeru je velenjsko okrajno sodišče v zamudni sodbi ugodilo zahtevi Šetinc Paškove po odškodnini v višini 6.000 evrov, a je tudi v tej zadevi tožena stran zahtevala vrnitev v prejšnje stanje, ker tožbe ni prejela in nanjo ni odgovorila.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Nikolaj
# 14.06.2017 ob 19:19
Janši se lahko vročitev opravi tudi v parlamentu.
levkup
# 14.06.2017 ob 21:13
Haha tip ki v vsej svoji delovni dobi ni opravil dneva v nekem
konstruktivnem in produktivnem delu... kritizira delavca, ki
se trudi pošteno opravljati svoje delo ? Res so si ustvarili
državo po svoji meri. :(
Pa to ni najbolj žalostno ? Najbolj žalostno je, da se večina
sploh ne zaveda kakšna oslovska ušesa nam rastejo :((
Partizan Miha
# 14.06.2017 ob 18:56
Poštarji, Slovenski narod je z vami !
TitoVasMaRad
# 14.06.2017 ob 20:20
Tkole je...vsak je sam dolžan poskrbet za svoj poštni nabiralnik in ga namestit na primerno mesto, kjer bo imel poštar dostop do njega s kolesom ali motorjem. Nabiralniki so različnih dimenzij in izdelave (malo po domače) nekateri imajo cele trdnjave, nekateri pa raznorazne cevi in gajbice namenjene za odlog pošte in reklam ( predvsem v hišah)....in če nekdo nima nabiralnika in ima zato nameščeno gajbico, cev ali kaj drugega v kar želi prejemat pošiljke, potem je tudi to primerno mesto za dostavo....če so položnice plačane, potem je vse v redu...izmikanje sodnim pismom pa ne bi smel biti izgovor. Dolžniki naj plačujejo dolgove, nepoštenjaki naj živijo pošteno, potem tudi takih banalnih izgovorov in prelaganja krivde in odgovornosti na drugega ne bo treba glede vročanja pošte.
TAKLE MAMO V SLOVENISTANU....

Upam in verjamem, da noben poštar ne bo volu te osebe!!!!!
firtoh
# 14.06.2017 ob 22:00
Sodnega vročevalca po ameriškem sistemu. Suprise! You've been served
CT
# 14.06.2017 ob 22:42
To je bulšit. Kolikokrat sem dobil pošto v nabiralniku tako, da bi jo lahko nekdo komoto povlekel ven saj ni bila vnesena do dna nabiralnika in je pošta štrlela ven.


štil
# 15.06.2017 ob 09:26
Bil poštar in upam, da nikoli več. Najmanj polovica nabiralnikov neizpravnih oz. premajnih (ali jih sploh ni) za dostavo navadne pošte in reklam, kaj šele priporočene, še posebej iz sodišč in policije. Potem pa se folk pritužuje če je pošta zmečkana, ker ni šla v namiralnik, če ni vročena ker je nabiralnik neizpraven, če je vročena pa bi lahko kdo drug dostopal do nje... Odzadaj ti pa še inšpekcija hodi. Če bi janša mel interes bi pošto že dvignil.
garmond
# 15.06.2017 ob 07:11
Glavni esdeesovski zdrahar ima za norca tudi naše poštarje. Verjetno mu bodo to vrnili na naslednjih volitvah.
elGoyc
# 15.06.2017 ob 12:34
Zakaj normalen, pošten in delaven državljan vedno dobimo priporočene pošiljke, kot je treba, razni dežurni nergači, lenuhi in barabe vseh sort pa imajo s tem vedno probleme.

V konkretnem primeru, če je ima Janša primeren nabiralnik potem je v njem zagotovo našel obvestilo o prispeli pošiljki. Ker spada v slednjo kategorijo zgoraj opisanih dveh skupin jo seveda ni dvignil in močno upal, da poštarju ne bo uspelo stlačiti sodne pošte v nabiralnik ali, da bo tako zmečkana, da se bo lahko izgovarjal na nečitljivost, ker ne bo mogle prebrati dveh črk.
Ves problem je v tem, ker sodstvo dopušča tovrstna norčevanja, namesto, da bi dobil konkretno kazen ali zaradi nedvigovanja pošte ali zaradi neprimernega nabiralnika.
etore
# 15.06.2017 ob 12:39
Če bi bil to njegov prvi in edini problem z vročanjem, bi razumel. Tako pa, en navaden nategun, ki se šlepa že od leta 1988. Kao nek demokrat in osamosvojitelj... dejansko pa najbolj zamerljiv tip z omejenimi sposobnostmi (razen sposobnosti manipulacije) in večni nergač.
m72
# 15.06.2017 ob 11:28
"Janši se lahko vročitev opravi tudi v parlamentu."

Zgleda, da ga je tam težko najti, zdaj, ko ni več ogrožena demokracija.
sab
# 14.06.2017 ob 22:19
Naj vročo pošto vroča tisti kateri je zapisal pravila vročanja in parlamentarci kateri so tak način potrdili.
Re
# 15.06.2017 ob 13:36
V veliko ameriških filmih lahko vidimo kako je vročanje urejeno pri njih; pošiljko vroči "sodni sluga" tako, kot je treba, da jo naslovniku neposredno v roke, kar termin "vročiti" tudi pomeni. Pri nas ti pošiljko kar nalepijo na vrata in to je za slovenski sodni sistem "vročena pošiljka". Pošta Slovenije bi lahko namesto prodaje čokolad in vsega mogočega vpeljala "vročitveno službo" in vročala pošiljke v roke naslovnika, kot bi morala. Nepravilno vročanje pošiljk se nesramno izkorišča s strani tistih, ki imajo od tega korist, Mestno redarstvo MOL npr.
GORILA
# 15.06.2017 ob 08:10
To je bulšit. Kolikokrat sem dobil pošto v nabiralniku tako, da bi jo lahko nekdo komoto povlekel ven saj ni bila vnesena do dna nabiralnika in je pošta štrlela ven.

...priporočena pošta?
PICENG
# 15.06.2017 ob 16:27
Garmond. ++++++++++
GORILA: ++++++++
štil: ++++++++++++
bič božji: - - - - - - - - - - - - - (vse za velikega vodjo, naj bo še taka neumnost)
m72: +++++++++
elGoyc: +++++++++++
etore: ++++++++++++
Re: +++++++++++++
kislec
# 14.06.2017 ob 19:32
No, v našem bloku imamo že 30 let standardne nabiralnike - pa A4 pošiljka ne gre noter, če je ne preganeš.

Zmenite se, kaj hočete!
smeško 562
# 14.06.2017 ob 21:44
Predlagam treniranje teka na 100 metrov. Da jih boste lahko lovili.
Flagellum Dei
# 15.06.2017 ob 09:57
" ...priporočena pošta?" - jaz govorim o vsej pošti kar tudi piše v članku:

"interna pravila Pošte Slovenije, to pa je, da v poštne nabiralnike strank pismonoše nikoli ne smejo puščati pošte - ovojnic in drugih pošiljk na način, da bi do njih prišla tretja oseba"
Flagellum Dei
# 14.06.2017 ob 19:08
"ravnala tako, kot jima narekujejo in ju zavezujejo interna pravila Pošte Slovenije, to pa je, da v poštne nabiralnike strank pismonoše nikoli ne smejo puščati pošte-ovojnic in drugih pošiljk na način, da bi do njih prišla tretja oseba"

To je bulšit. Kolikokrat sem dobil pošto v nabiralniku tako, da bi jo lahko nekdo komoto povlekel ven saj ni bila vnesena do dna nabiralnika in je pošta štrlela ven.
Kazalo