Jožef Školč je začasno zasedel mesto vodje poslanske skupine LDS-a. Foto: RTV SLO
Jožef Školč je začasno zasedel mesto vodje poslanske skupine LDS-a. Foto: RTV SLO
Srečni časi LDS-a so minili. Foto: RTV SLO
Novi ubežniki iz LDS-a

Anton Rop, Darja Lavtižar Bebler in Marko Pavliha so v ponedeljek izstopili iz LDS-a, Milan M. Cvikl pa je to storil že prej. Vsi štirje so včeraj zapustili tudi poslansko skupino LDS-a in se že pogovarjajo o morebitnem prestopu v poslansko skupino SD-ja. Socialni demokrati so potrdili, da pogovori potekajo, drugih komentarjev pa so se vzdržali.

Iz poslanskih vrst LDS-a še več poslancev?
Namigovanja nekaterih medijev, da naj bi se danes sešla nova skupina poslancev liberalne demokracije, ki razmišlja o odstopu iz poslanskih vrst te stranke, so se izkazala za točna, vendar pa so omenjeni poslanci (med njimi naj bi bili Geza Džuban, Ljubo Germič, Matjaž Švagan, Miran Jerič, Mitja Slavinec in Vili Trofelnik) odločanje o morebitnem odhodu preložili.

Sicer pa so se poslanci za zdaj še vedno največje opozicijske poslanske skupine odločili, da zavrnejo vnovično vabilo predsednika vlade Janeza Janše k Parnerstvu za razvoj.

LDS pozval k umiku slovenskih vojakov iz Iraka
Predsednik LDS-a Jelko Kacin je vlado pozval, naj ne podaljša mandata slovenskih inštruktorjev v Iraku, kjer sodelujejo pri urjenju iraških vojakov, saj naj to ne bi prispevalo k umiritvi razmer. "Prej obratno, saj ni videti skorajšnjega konca krvave državljanske vojne," je poudaril Kacin.

"V LDS-u z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da so kljub večinskemu nasprotovanju slovenskih državljanov slovenski vojaki še vedno v Iraku," je še dodal predsednik liberalne demokracije. Pozivi opozicije, tudi SD-ja, k umiku slovenskih vojakov iz Iraka se pojavljajo že od prve napotitve pred dobrim letom.

Trenutno sta v Iraku dva slovenska vojaška inštruktorja, častnik in podčastnik. Častnik sodeluje pri načrtovanju logistične zagotovitve in pri upravljanju baze, podčastnik pa opravlja naloge na kadrovskem področju.

Novi ubežniki iz LDS-a