Levo Marjan Šarec, desno Niko Peleshi. Foto: MORS/Bruno Toič
Levo Marjan Šarec, desno Niko Peleshi. Foto: MORS/Bruno Toič

Slovenski obrambni minister Marjan Šarec je poudaril, da je Zahodni Balkan za Slovenijo ključna zunanja in varnostnopolitična regija, prednostne naloge Slovenije pa bodo usmerjene v "reševanje skupnih izzivov hibridnih groženj, kibernetske varnosti in vojaške mobilnosti". Albaniji, ki je članica Nata, je poleg tega izrazil jasno podporo Slovenije pri njenih prizadevanjih za vstop v Evropsko unijo.

Glede vojne v Ukrajini je Šarec izrazil pričakovanje, da se bodo na vrhu Nata, ki bo v Vilni 11. in 12. julija, dogovorili o okrepitvi in poglobitvi vojaške pomoči Ukrajini. Izrednega pomena je po njegovih besedah ohranjanje enotnosti zavezništva, potrebne pa so tudi jasne smernice za krepitev vojaške industrije v članicah zavezništva.

Dvodnevni uradni obisk v Sloveniji

Albanski obrambni minister Niko Peleshi se je ob koncu dvodnevnega uradnega obiska v Sloveniji Šarcu zahvalil za podporo, ki jo Slovenija Albaniji nudi na obrambnem področju, predvsem pa pri civilni zaščiti, kjer državi načrtujeta podpis sporazuma o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Albanski minister je Šarca pozval tudi k podpori Kosovu pri sodelovanju v regionalnih iniciativah, saj bi to predstavljalo dodano vrednost pri mednarodnem sodelovanju v regiji Zahodnega Balkana.

Sodelovanje že poteka

Foto: MORS/Bruno Toič
Foto: MORS/Bruno Toič

Šarec je pri tem predstavil nekatera področja, na katerih državi že sodelujeta. Državi skupaj urita vojake v okviru vojaških vaj in usposabljanj, sodelovanje pa je močno v okviru balkanskih zdravstvenih namenskih sil – Balkan Medical Task Force, kjer je Slovenija lani prevzela vlogo nosilne države. Prav tako bodo albanski vojaki letos sodelovali na vaji Triglavska zvezda, ki bo potekala v okviru vaje Defender 2023.

V okviru mednarodne vojaške vaje Adrion sodelujeta tudi mornarici, ministra pa si prizadevata tudi za okrepitev sodelovanja prek Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah. Oba ministra si želita predvsem sodelovanja na področju hibridnih groženj in kibernetike.
Peleshi je namreč izpostavil, da se je tudi Albanija pred kratkim soočila z obsežnim kibernetskim napadom, ki je za več dni javnim institucijam onemogočil dostop do lastnih baz podatkov, po nekaj dneh pa so napad s pomočjo zavezniških držav odbili.

Ministra sta se dotaknila tudi prenove strateških dokumentov, Slovenija je po besedah Šarca sicer trenutno v procesu njihovega pregledovanja in posodabljanja. Marca 2023 je parlament sprejel nov dolgoročni obrambni načrt do leta 2040, pripravljata pa se tudi nova obrambna strategija in srednjeročni obrambni program.