Letošnji strateški forum bo potekal na temo vpliva gospodarske krize na gospodarske in geopolitične spremembe v Evropi in Evraziji (fotografija je z lanskega foruma). Foto: Srdjan Živulovič/Bobo
Letošnji strateški forum bo potekal na temo vpliva gospodarske krize na gospodarske in geopolitične spremembe v Evropi in Evraziji (fotografija je z lanskega foruma). Foto: Srdjan Živulovič/Bobo
Varnostna kolona
Strateškega foruma se bo udeležilo več varovanih oseb, ki bodo potovale v t. i. varnostnih kolonah s policijskim spremstvom. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Pahor se bo sešel z Jandrokovićem (kjer bo sicer sodeloval še minister Žbogar), de Brichambautom, Gruevskim, Davutoglujem in al Kasmijevo. Foto: EPA
Strateški forum
Prvi panel, ki se bo začel, bo potekal na temo Novo globalno vodenje v 21. stoletju. Nato bo na vrsti panel o evropski varnostni strukturi, pozneje pa še polnočna razprava na temo krepitve gospodarskega povezovanja Zahodnega Balkana kot pomoči pri izhodu iz krize. Forum se bo nadaljeval in končal v ponedeljek, ko bodo sledili še štirje paneli in ena okrogla miza. Foto: Srdjan Živulovič/Bobo

Četrti strateški forum, ki se je začel ob 16. uri, bo potekal na temo vpliva gospodarske krize na gospodarske in geopolitične spremembe v Evropi in Evraziji. Ob začetku foruma sozbrane nagovorili predsedujoči forumu, premier Borut Pahor, gostitelj, zunanji minister Samuel Žbogar, in častni gost, predsednik države Danilo Türk. Odprtja so se bodo udeležili še predsednik državnega zbora Pavel Gantar ter več poslancev in ministrov.

In ker je tema foruma prav gospodarska kriza in njen vpliv na spremembe, je trojica v uvodnem pozdravu opozorila tudi na pomen novega, širšega pristopa pri nadaljnjem spopadanju z globalno krizo in iskanjem poti, kako krizo spremeniti v priložnost.

Türk: Varnost globalna in multilateralna tema
Kot je poudaril Türk, je varnost v današnjem času globalna in multilateralna tema. Ob tem je poudaril, da je premalo institucionalne efektivnosti. Po predsednikovem mnenju moramo misliti na nove mehanizme, na inovacije v kooperativnem in inovativnem smislu, pri čemer družbe ne smejo biti prepuščene same sebi. Poudaril je tudi pomen reforme Varnostnega sveta ZN, ki je v teku.

Tudi premier Pahor je menil, da je potreben nov pristop, ob tem pa dodal, da imajo danes vse pomembnejšo vlogo Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska.

Žbogar in Lajčak za krepitev zavesti v BiH-u
Zunanji minister Žbogar se je sicer tudi že sešel s svojim slovaškim kolegom Miroslavom Lajčakom, govorila pa sta predvsem o položaju v BiH-u. Menita, da bi morala EU narediti narediti več za krepitev zavesti v tej balkanski državi. Žbogar in Lajčak sta se sicer posvetila tudi dvostranskim odnosom in se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Slovaško odlični.

Številni ugledni gostje
Na forum naj bi prišlo okoli 400 politikov, gospodarstvenikov in znanstvenikov. Med njimi bo veliko uglednih gostov iz tujine, tudi en premier in več ministrov. V Slovenijo tako prihajajo makedonski premier Nikola Gruevski, hrvaški zunanji minister Gordan Jankroković in njegov albanski kolega Lulzim Basha, predsednik spodnjega doma češkega parlamenta Miroslav Vlček, luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, njegov turški kolega Ahmet Davotoglu, indijska državna ministrica za zunanje zadeve, zadolžena za Evropo, Preneet Kaur, madžarski zunanji minister Peter Balazs, njegov slovaški kolega Miroslav Lajčak ter ministrica za zunanjo trgovino Združenih arabskih emiratov Šejka Lubna al Kasimi.


Poleg njih na forum prihajajo še generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Marc Perrin de Brichambaut, direktorica oddelka za politične zadeve generalnega sekretariata Sveta EU-ja Helga Maria Schmid, nekdanji britanski obrambni minister in zdajšnji britanski poslanec Geoffrey Hoon, direktor moskovskega centra Carnegie Dmitri Trenin, direktor bruseljskega centra EU-Rusija Fraser Cameron ter predsednik odbora britanskega parlamenta za zunanjo politiko Mike Gapes.

PRIČAKOVANA GNEČA - UPOŠTEVAJTE NAVODILA POLICISTOV
Zaradi foruma lahko med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in Bledom pričakujemo povečan promet. Zaradi potovanja varnostnih kolon s policijskim spremstvom se bodo izvajale krajše mobilne zapore. Da bi zagotovili čim boljšo pretočnost vozil in varnost udeležencev v cestnem prometu, bodo promet na tej relaciji urejali policisti. Strateškega foruma se bo udeležilo več varovanih oseb, ki bodo potovale v t. i. varnostnih kolonah s policijskim spremstvom. Vozniki morajo upoštevati navodila policistov ter svetlobne in zvočne opozorilne znake vozil iz spremstva.

V dveh dneh številni pogovori
Kot že zapisano, je forum namenjen pogovorom o vplivu gospodarske krize. Prvi panel, ki se bo začel po pozdravnih nagovorih in ga bo vodil slovenski zunanji minister, bo potekal na temo Novo globalno vodenje v 21. stoletju. Nato bo na vrsti panel o evropski varnostni strukturi, zatem večerja, pozneje pa še polnočna razprava na temo krepitve gospodarskega povezovanja Zahodnega Balkana kot pomoči pri izhodu iz krize. Forum pa se bo nato nadaljeval in končal v ponedeljek, ko bodo sledili še štirje paneli in ena okrogla miza.

Pahor na več dvostranskih pogovorih
Poleg razprav bo na forumu priložnost še za številna dvostranska srečanja. Pahor se bo tako sešel z Jandrokovićem (kjer bo sicer sodeloval še minister Žbogar), de Brichambautom, Gruevskim, Davutoglujem in al Kasimijevo.

Z al Kasimijevo se bo sešel tudi Žbogar, ki bo sprejel tudi Basho ter visokega predstavnika mednarodne skupnosti in EU-ja v BiH-u Valentina Inzka. Gantar pa se bo danes na Bledu sešel s češkim kolegom Vlčko in Gapesom. Predviden je še sestanek madžarskega in slovaškega zunanjega ministra.

Po besedah organizatorjev forum tako postaja vse bolj prepoznaven v srednji in Vzhodni Evropi, obenem pa ponuja odlično priložnost za zanimivo razpravo in izmenjavo mnenj o evropski ter svetovni prihodnosti.