SLS bo Janši za gospodarskega ministra predlagal predsednika stranke Radovana Žerjava. Foto: BoBo
SLS bo Janši za gospodarskega ministra predlagal predsednika stranke Radovana Žerjava. Foto: BoBo
Razdeljevanje resorjev se nadaljuje

Po besedah predsednika stranke Radovana Žerjava bodo vsa imena ministrov znana v petek. Koalicijski partnerji se bodo sešli v četrtek, kjer naj bi dokončno določili imena vseh ministrov Janševe vlade, je zatrdil in izrazil upanje, da bo mandatar sprejel ministrska kandidata njegove stranke.

Novinarjem je povedal, da se po njegovem mnenju spremembe zakona o vladi, ki združuje nekatere resorje, ne bodo zgodile, saj koalicija za zdaj ne namerava predlagati sprememb koalicijske pogodbe, v kateri so vladne spremembe zapisali.

Na novinarsko vprašanje, ali je kot morebitni minister za gospodarstvo že razmišljal, koliko proračunskega denarja naj bi bilo namenjenega za pomoč podjetjem, je odgovoril, da konkretnega odgovora na to vprašanje še ne more dati.

"Rebalans najtežje delo prihajajoče vlade"
Pojasnil je, da je rebalans, ki je v pripravi, verjetno najtežje delo v prvem letu bodoče vlade, saj je treba poiskati prioritete, ki bodo gospodarski rasti dale najvišjo dodano vrednost, vendar so te postavke odvisne od prihodnjih usklajevanj, ne samo znotraj ministrstva za gospodarstvo, ampak tudi finančnega ministrstva in še kakšnega. Dodal je, da bo vlada, ki prihaja, delovala v zelo ozkih okvirih, kar se tiče financ.

Zavedati se je treba, da bo v prihodnjih dveh letih treba tudi "ogromno" privarčevati, je še ocenil predsednik SLS-a, ki meni, da je treba analizirati leta, ko je Slovenija preživela z manj kot osmimi milijardami javne porabe in ugotoviti, zakaj nekateri proračunski porabniki porabijo več, kot so pred leti, ko je bila javna poraba bistveno nižja. Na podlagi teh analiz bodo zniževali stroške, je zatrdil Žerjav.

Razdeljevanje resorjev se nadaljuje