"SLS je proti zakonu, ker je slab, vsi so mu nasprotovali, vendar ga vladna koalicija z nikomer ni uskladila," je dejal Franc Pukšič. Foto: MMC RTV SLO
RTV
SLS poziva ljudi, naj se udeležijo referenduma in glasujejo proti zakonu. Foto: MMC RTV SLO
SLS poziva proti zakonu o RTV SLO

Svoje nestrinjanje s spremembami na področju javnega zavoda Radiotelevizije Slovenija so v stranki SLS sicer že večkrat izrazili, saj zakona ne podpirajo, ker po njihovem mnenju ne prinaša nič pozitivnega. Na novinarski konferenci sta argumente proti zakonu predstavila podpredsednica stranke SLS-a Olga Franca ter poslanec Franc Pukšič.


Franca: Ministrica naj predstavi spisek premoženja RTV-ja

Radiotelevizija Slovenija je po mnenju France največji kulturni konglomerat v Sloveniji, tako po prometu kot tudi po številu zaposlenih. Statusnemu preoblikovanju v SLS-u nasprotujejo, kajti menijo, da po veljavni zakonodaji popolnoma ustreza delovanju take ustanove. "Ta ustanova je bogata po svojem premoženju, zato bi pozvala ministrico za kulturo Majdo Širca, da javnosti v desetih dneh predstavi spisek premoženja, ki bo prešel v last novega zavoda," je dejala Franca, saj novi zakon ne vsebuje predloga, da bi bilo premoženje zaščiteno in se ne bi odtujilo.

Zakon zaposlenim ne prinaša nič dobrega
Tudi preoblikovanju statusa zaposlenih v stranki SLS odločno nasprotujejo, saj bi spremembe povzročile nezadovoljstvo zaposlenih, veliko težavo pa bi predstavljale tudi pogodbe, ki bi jih morali z zaposlenimi na novo urediti. "Je pa to tudi čudovita priložnost, da se kadrov, ki niso všečni, znebi na enostaven način," je opozorila Franca. Izpostavila je še vprašanje pokojninskega vplačevanja, saj pokojninski sklad v zakonu ni predviden. Dotaknila se je še vsebinskega področja in poudarila, da dobre vsebine ustvarjajo ljudje in ne zakon, zato zavrača argument, da novi zakon prinaša kakovostnejše vsebine.

Pukšič: Vprašljiva bo demokratičnost v zavodu
Poslanec SLS-a Franc Pukšič je dejal, da se s spremembo članov programskega sveta z 29 na 17 postavlja vprašanje demokracije v zavodu. Prav tako dvomi o nazivu samostojne pravne osebe javnega prava, saj bo "zares prišlo od zunaj do možnosti vpliva tako na program kot seveda na politično prepoznavnost in bo prišlo zares do tega, da bodo vladne politične stranke imele možnost propagirati strahovito nesposobno politiko in upravljanje z našo državo", in dodaja: "Zmagu Jelinčiču pa glede na včerajšnje izjave sporočam, da naj se ukvarja s svojo stranko, ker ima z njo dovolj skrbi in brige. Nas pa naj pusti, mi se ukvarjamo s tem, da bi v tej državi kakšno stvar premaknili naprej."

SLS poziva proti zakonu o RTV SLO