Gašperšič bo po vsej verjetnosti prestal interpelacijo. Foto: RTV SLO
Gašperšič bo po vsej verjetnosti prestal interpelacijo. Foto: RTV SLO

Premier Miro Cerar je obvestil koalicijske partnerje, da je izvršni odbor SMC-ja v preteklih dneh soglasno podprl Gašperšiča in kljub nekaterim pomislekom primorskih poslancev pričakuje, da bodo pri končni odločitvi na glasovanju o interpelaciji, ki bo predvidoma na redni septembrski seji, enotni.

Vse poslanske skupine koalicije se bodo sicer v prihodnjem tednu sešle z ministrom. Jurša je pred nekaj dnevi že dejal, da je poslanska skupina glede podpore Gašperšiča razdeljena. Tudi danes je v izjavi novinarjem pojasnil, da imajo nekateri pomisleke in ni pričakovati enotne podpore. Prepričan pa je, da bo večina poslancev DeSUS-a ministra vseeno podprla.

V SD-ju imajo po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana za Gašperšiča nekaj pomembnih vprašanj, zlasti glede Luke Koper in koncesij na pomolih ter izgradnje nekaterih cest v Sloveniji, je pojasnil in dodal, da se bodo o podpori še odločili.

Ministrovanje obeh še pod vprašajem
Koalicija predvidoma prihodnji teden čaka še sestanek z ministrico za zdravje, do katere so poleg opozicije in cehovskih organizacij kritični tudi nekateri v SD-ju in DeSUS-u. Odgovorila naj bi na očitke in pojasnila tudi svoje načrte.

Na vprašanje, ali se bosta lahko oba ministra SMC-ja obdržala, je Han danes odgovoril, da so vsebine njunih ministrstev zahtevne in je od omenjenih ministrov odvisno, ali bosta lahko verodostojno še naprej delovala.