Gregor Golobič in Zares sta po mnenju Mladega foruma slaba za gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič in Zares sta po mnenju Mladega foruma slaba za gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Darja Radić
Golobič se čudi oporekanju članov Mladega foruma ministrici za gospodarstvo Darji Radić, ki je bila predlagana s strani predsednika SD, da ukrepa v primeru očitnih nepravilnosti in da zagotovi javni interes. Radićevo je sicer pri odločitvi o razrešitvi nadzornikov Pošte in HSE-ja podprl tudi premier. Foto: BoBo
Borut Pahor
Golobič pravi, da premier Pahor uspeva striktno in dosledno ločevati strankarske interese od državnih. Foto: MMC RTV SLO

"V Mladem forumu smo presenečeni nad ravnanjem vlade, da mimo pravil, ki si jih je postavila sama, razreši nadzorni svet HSE-ja in Pošte Slovenije," je na novinarski konferenci dejal predsednik Mladega foruma (MF) Marko Kastelic. Po njegovih besedah je ta odločitev toliko bolj presenetljiva, ker vlada nad delom razrešenih nadzornikov ni imela bistvenih pripomb.
Nacionalni šampioni, neodvisni od Golobiča
"MF zato opozarja premierja Boruta Pahorja, da je odgovoren državljanom in državljankam, in ne parcialnim politikantskim interesom stranke Zares," je opozoril Kastelic. Ob tem je dodal, da bi morala nova gospodarska ministrica Darja Radić zaradi kadrovskih potez, ki jih je izvedla v HSE-ju in Pošti Slovenije, nositi posledice, pri čemer v MF-ju načelno podpirajo tudi interpelacijo zoper ministrico. "Tu ne gre za nezaupnico vladi, temveč samo za nestrinjanje z njenim delom, "je še poudaril Kastelic.

V MF-ju so prepričani, da je treba "odgovorno pristopiti k vodenju gospodarstva", pri čemer Pahorja pozivajo, naj ponovno preuči njihov predlog o doktrini nacionalnih šampionov. Te bi bilo, tako v MF-ju, "potrebno razvijati neodvisno od politikantske doktrine Gregorja Golobiča in stranke Zares, ki škodi slovenskemu gospodarstvu". Golobiča zato pozivajo, naj se namesto s kadrovskimi menjavami raje ukvarja s svojim resorjem, v nasprotnem primeru pa je bolje, da odstopi.

Golobič meni, da je forum slabo informiran
Na njihove bsede se je odzval minister Golobič, ki pravi, da tako "surove, neutemeljene in nestrpne politične govorice s strani političnih strank v zadnjih 10 letih nisem videl." Sicer pa se sprašuje, ali so člani podmladka SD-ja slabo informirani ali jih je kdo namerno pristransko usmeril v tej zadevi. Prav tako ga čudi, da oporekajo ministrici Radićevi, ki je ukrepala v primeru "očitnih nepravilnosti".

Zagotovil je, da premier Pahor uspeva ločevati strankarske interese od državnih interesov. "Bitka, ki se dogaja znotraj vsake od strank, in ki jo ta hip bije tudi predsednik vlade z mnogimi člani SD, je zelo pomembna," je dejal in dodal, da upa, da se bo Pahor zmogel postaviti po robu pritiskom, ki jih "lahko motivirajo tudi kapitalski, vsekakor pa netransparentni interesi, ter da bo na svoji načelni poziciji vzdržal naprej."

Podmladek Zares: Izjave narekuje kapitalski lobij
Sporočilo Mladega foruma prav tako ni všeč njihovim kolegom - podmladku stranke Zares - Zares Aktivni. Predsednik podmladka Dejan Radunić namreč meni, da način, s katerim Mladi forum vstopa v politično debato, "spominja na vlogo podmladka Komunistične partije Kitajske v času kulturne revolucije na Kitajskem v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja".

Sicer pa je prepričan, da so te izjave narekovali "kapitalski lobiji in tisti, ki vidijo vlado kot vzvod za doseganje kapitalskega cilja in ne kot samostojne in izvršne veje oblasti". V podmladku Zaresa svojim kolegom v SD-ju tudi sporočajo, da naj se odločijo, ali bodo politični podmladek ali lobistična organizacija, ki streže zgolj kapitalističnim interesom.

Spomnimo, ministrica Radićeva je ob močni podpori Boruta Pahorja razrešila nadzornike HSE-ja in Pošte Slovenije, kar je močno razburilo člane SD-ja. Zelo hitro so se zato pojavile govorice, da se v vrstah SD-ja zbirajo podpisi za interpelacijo, kar pa je Bojan Kontič, predsednik poslanske skupine SD-ja, zanikal, čeprav so po njegovih besedah o tej možnosti razmišljali.

Mlada Slovenija: Dokaz, da so v koaliciji trenja
Svoje mnenje o spopadu podmladkov SD-ja in Zaresa ima tudi podmladek NSi-ja. Sporočili so namreč, njihove razprtije razumejo kot dokaz, da so v koaliciji velika trenja in napetosti, zaradi gospodarskih in osebnih interesov strank SD in Zares.

"Leve politične podmladke kot kaže sploh ne zanima socialno stanje mladih v Sloveniji in beda, katero občutijo zaradi mačehovskega odnosa vlade do perečih mladinskih vprašanj. Bolj jih zanimajo kadrovanja in osebni interesi, ki z mladimi nimajo nič skupnega. Zanimajo jih zgolj članstva v nadzornih svetih in upravah slovenskih podjetjih," so prepričani.