Če bo Pavliha ostal podpredsednik DZ-ja, bodo odločil DZ. Cvikl je prepričan, da bodo štirje poslanci nekako našli način, da bodo opozarjali na napake vlade in se pripravljali na leto 2008. Foto: RTV SLO
Če bo Pavliha ostal podpredsednik DZ-ja, bodo odločil DZ. Cvikl je prepričan, da bodo štirje poslanci nekako našli način, da bodo opozarjali na napake vlade in se pripravljali na leto 2008. Foto: RTV SLO
Tone Rop, Darja Lavtižar Bebler
Tako Rop kot tudi Lavtižar Beblerjeva sta bila na vodstvenih pozicijah v stranki. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin
Kacin je poudaril, da bo delo poslancev LDS-a od zdaj še zahtevnejše. Foto: RTV SLO
Matej Lahovnik
Lahovnik je eden vidnejših članov novega društva, ki je nastalo po izstopih iz LDS-a. Foto: RTV SLO
LDS še naprej razpada

Poslanci naj bi polnopravni člani SD-ja postali v sredo. Vsi štirje poslanci, ki zapuščajo LDS-ovo barko, so bili njeni vidni predstavniki. Tone Rop je bil predsednik vlade in stranke, do zdaj je vodil poslansko skupino LDS-a, Marko Pavliha je eden ostrejših kritikov zdajšnje vlade. Darja Lavtižar Bebler je bila članica izvršnega odbora LDS-a, Milan M. Cvikl pa je predsednik komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ.

Odhod poslancev ne bo le oslabil poslanskega kluba LDS-a, ki bo od zdaj imel le še 13 članov, ampak bo neposredno vplival na delovanje DZ-ja, saj bo povzročil prerazporejanje v delovnih telesih.

Kacin za alternativo zdajšnji koaliciji
Predsednik LDS-a Jelko Kacin obžaluje odločitev štirih poslancev, jo pa tudi spoštuje, "saj gre za njihovo osebno presojo".

Po njegovih besedah bo delo poslancev LDS-a od zdaj še zahtevnejše. "V prihodnje moramo namreč skupaj intenzivno delovati, da pokažemo javnosti, da LDS kot stranka še vedno v celoti izpolnjuje opozicijsko poslanstvo nadzora oblasti," je dejal. Dodal je, da bodo skupaj s kolegi, ki so prestopili, in njihovimi poslanskimi klubi skušali oblikovati prepričljivo alternativo zdajšnji koaliciji.

Predsednik sveta LDS Aleš Gulič je sporočil, da bo poslanska skupina LDS-a v torek imenovala svojega začasnega vodjo. To naj bi postal Jožef Školč.

Zakaj so prestopili, kdo jim bo sledil ter kaj to pomeni za Slovenijo, lahko razpravljate na forumu.

(Kdaj) v SD?
V medijih se že dalj časa ugiba, ali bodo poslanci vstopili v SD. Izstopi iz LDS-a in ugibanja o vstopih v SD so voda na mlin zadnjemu, saj je bil SD marca po javnomnenjski raziskavi časopisa Večer najbolj priljubljena stranka. Stranka, ki jo vodi Borut Pahor, je prehitela tudi največjo stranko v slovenskem parlamentu, vladni SDS.

Četverica poslancev je potrdila, da se pogajanja o vstopu v SD bližajo koncu. Rezultati teh pogovorov naj bi bili znani v prihodnjih dneh.

Rop, ki je odstopil tudi kot vodja poslanske skupine LDS-a, namerava do konca mandata delovati kot navaden poslanec in ne namerava prevzeti nobenih funkcij. Stranko je zapustil, ker se je LDS v zadnjih dveh letih temeljito spremenil. Dejal je, da v novem LDS-u ne najde izzivov. Po besedah Darje Lavtižar Bebler je delo v DZ-ju postajalo vse bolj oteženo, saj je čutila veliko pritiskov iz stranke. Meni, da je LDS ubral drugo pot in drugo retoriko, zato se v tej stranki ni več prepoznala. Pavliha je LDS zapustil, ker "ni več ambiciozna stranka". LDS je po njegovem mnenju danes stranka, ki ustvarja "areno medsebojnega prerivanja, izključevanja in nezdrave tekmovalnosti".

Prvi je LDS zapustil Drnovšek
Leta 2006 je dotedanje zamrznjeno članstvo iz LDS-a umaknil predsednik republike Janez Drnovšek, stranko sta takrat zapustila svetovalec predsednika Ivo Vajgl in nekdanji izvršni direktor LDS-a Bogdan Biščak. Konec leta se jim je pridružil tudi nekdanji sekretar stranke Gregor Golobič.

V LDS-u se je januarja letos sprožil nov plaz odhodov vidnih članov. Odšli so Matej Lahovnik, Slavko Gaber, Milan M. Cvikl, Miha Kozinc, Maksimiljan Lavrinc, Jani Möderendorfer, Roman Jaklič, Peter Božič, Dunja Piškur Kosmač, Vika Potočnik in Stane Pejovnik, nato pa februarja še Pavel Gantar, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Alojz Posedel.

Zares prva formacija po izstopih
Šest nekdanjih članov je pod vodstvom Mateja Lahovnika ustanovilo društvo Zares, kateremu sta se pridružila tudi Gregor Golobič in Bogdan Biščak. Zares bo najverjetneje prerasel v stranko, saj mu je javno mnenje naklonjeno.

A. J./M. P.

LDS še naprej razpada