Foto:
Foto:
Pripravlja se splošna stavka

Sindikat se je na seji glavnega odbora pogovarjal predvsem o predvidenemu znižanju mase plač in posegu v normative v izobraževanju. Sviz se je odločil za oblikovanje stavkovnega odbora. Ko bodo vodstva sindikatov določila datum in način stavke, se bodo v sindikatu do nje dokončno opredelili.

"Vlada se ni hotela pogajati o masi plač za prihodnje dve leti," je dejal glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj in dodal, da je vlada prvič v dvajsetih letih pogajanja kategorično zavrnila. "To izključevanje možnosti pogajanj pomeni, da nas je vlada potisnila v konfliktno situacijo." Ob tem se je ostro odzval na izjavo predsednika vlade, češ da v Sloveniji vlada sindikalna demokracija.

"To je zelo cinična izjava, saj se ta država ne želi pogajati," je ob tem dejal Štrukelj in dodal, da je predsednik vlade s tem napovedal pogrom proti sindikatom. Stavka je zato po Štrukljevih navedbah edina možnost, kot mogoč datum pa je omenil tudi 21. december, ko so že načrtovani protestni shodi.

Na seji je Sviz oblikoval tudi načelen poziv članom, naj se tem demonstracijam pridružijo. "To razumemo kot naš prispevek, da bodo demonstracije mirne in brez izgredov, obenem pa bomo izrazili nasprotovanje tej obsedeni varčevalni politiki vlade."

Sviz ne bo podprl pokojninske reforme
Sviz prav tako ne bo podpisal podpore vladni pokojninski reformi, saj ne sprejemajo ukinitve dodane dobe za čas študija brez prehodnega obdobja. Ob tem je Štrukelj dejal, da se potem ljudje čez noč znajdejo v popolnoma različni situaciji. Drugo pereče vprašanje je višina pokojnin. V Svizu pa se niso opredeljevali do napovedi referenduma, je še dejal Štrukelj.

Glavni odbor sindikata je uvodoma podprl protest zaposlenih v javnih vrtcih, ki je napovedan danes popoldne v Brežicah. Zaposleni želijo s protestom opozoriti na "nesprejemljiv poseg v kakovost javne predšolske vzgoje." Sviz je ob tem javno pozval ministra, pristojnega za izobraževanje Žigo Turka, naj se za en dan pridruži zaposlenim pri delu v vrtcih "in od blizu spozna, o čem odloča".

Ministrstvo krši zavezo, da ne bo posegov v normativ brez socialnega dialoga, zaradi katerega smo privolili med drugim tudi v znižanje plač, je ob tem opozoril Štrukelj in dodal, da se bodo s stavko "zgolj branili in silili vlado, da spoštuje zavezo, ki jo je podpisala".

Pokojninsko reformo danes čaka še zadnja, tretja, obravnava v parlamentu, vlada pa si prizadeva, da bi začela veljati s prvim januarjem prihodnje leto. Reforma naj bi prinesla za 150 milijonov evrov pozitivnih proračunskih učinkov.

Pripravlja se splošna stavka