Turk mora oditi, so prepričani v Svizu. Foto: BoBo
Turk mora oditi, so prepričani v Svizu. Foto: BoBo

Štruklja je zelo presenetilo to, da so imeli težave pri prepričevanju ljudi, da je podpis v podporo pozivu njihova ustavna pravica in da se jim ni treba bati za delovno mesto. Zbrani podpisi so shranjeni v sefu in jih ne bodo nosili na ministrstvo, je zagotovil tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj. Minister Turk pa naj se zamisli, ali bo še naprej opravljal delo ministra in podpise ignoriral, je poudaril.

Ob tem je komentiral tudi spremembe zakonodaje na področju vrtcev in osnovnih šol, ki jih je objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) in posredovalo ministrstvu za javno upravo. Štrukelj je prepričan, da MIZKŠ spreminja standarde mimo sindikatov, s čimer krši stavkovni dogovor, zato bodo take načrte v sindikatu "preprečili z vsemi sredstvi".

"Z nami se o tem ni nihče posvetoval, čeprav smo pisno posredovali ministrstvu pripravljenost, da se o spremembah na področju vzgoje in izobraževanja usklajujemo v okviru socialnega sporazuma," je poudaril Štrukelj.
Turk potrebuje le podpis Janše
"Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk spoštuje mnenje vsakogar, torej tudi mnenje tistih, ki so se odločili, da s podpisom podprejo poziv Glavnega odbora SVIZ-a, naj minister odstopi, ne glede na to, da se je v medijih pojavila informacija, da so pooblaščenci sindikata k podpisu poleg svojih članov pozivali tudi sorodnike, prijatelje in znance, pa tudi, da je SVIZ svoj predlog utemeljil z zavajajočimi in deloma neresničnimi trditvami. Ministra je izvolil DZ na predlog predsednika vlade; za njegov odstop zadostuje en sam podpis, to je njegov," so na kratko odgovorili z MIZKŠ-ja.