Kako gospodarno je bilo do zdaj vodenje projekta TEŠ 6, še ni povsem jasno. Foto: MMC RTV SLO
Kako gospodarno je bilo do zdaj vodenje projekta TEŠ 6, še ni povsem jasno. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić
Menjava vodstva TEŠ-a ni v neposredni pristojnosti vlade, je dejala ministrica Radićeva. Foto: MMC RTV SLO
Je šesti blok TEŠ-a prava odločitev?
Poročilo o TEŠ-u razkrilo nepravilnosti

Kot je povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić, je vlada ob obravnavi poročila, ki ga je pripravil Holding slovenske elektrarne, hotela predvsem najti odgovor na vprašanji, ali obstajajo nepravilnosti pri vodenju investicije in ali je bila vrednost projekta doslej pravilno ovrednotena. Iz poročila HSE-ja, tako Radićeva, je sicer razvidno, da je nova uprava holdinga od nastopa mandata do danes sprejela nekaj ukrepov, s katerimi je poskušala izboljšati vodenje projekta izgradnje TEŠ-a 6.

Ni pa jasnih odgovorov o tem, ali je bilo vodenje do zdaj tako zelo slabo, da bi moral kdo nositi odgovornost. Zato so sprejeli sklep, da je poročilo treba dopolniti, saj želijo jasen odgovor o tem, kako se je investicija vodila, je povedala. Dosedanji direktor elektrarne Uroš Rotnik, o zamenjavi katerega se je ugibalo zadnje dni, za zdaj torej ostaja na položaju.

Pristojnost menjave vodstva TEŠ-a je stvar nadzornega sveta in HSE-ja, je dodala. O tej menjavi se za zdaj tudi z direktorjem HSE-ja niso pogovarjali, saj za zdaj nimajo razlogov, ki bi govorili temu v prid oziroma ti iz poročila niso razvidni, je še povedala Radićeva.

Pahor: Dogodkov ne izključujem
"Ne bi prehiteval dogodkov, jih pa ne izključujem," je o morebitnih kadrovskih menjavah dejal premier Borut Pahor. Kot je dejal, ga nekatere organizacije obveščajo o nameri referenduma v zvezi z izgradnjo 6. bloka, in tudi zato je potrebno, da imamo odgovore na vsa vprašanja o gospodarjenju in finančnem servisiranju tega projekta. Nisem brez skrbi glede okoljskih učinkov in ekonomike projekta; so pa me sogovorniki, zlasti Matej Lahovnik, prepričali, da gre za premišljeno odločitev, saj energijo v naslednjem desetletju do začetka obratovanja drugega bloka NEK-a potrebujemo, je še dejal.

Premier Pahor je napovedal še, da bo imela vlada v petek dopoldne delovni posvet, na katerem bo skušala ugotoviti, kje bi lahko povečali in kje zmanjšali proračunska sredstva.

Stroške bo treba predstaviti natančneje
Področje vrednosti investicije je ministrski zbor obravnaval pod drugo točko. Iz poročila se vidi, da vsi stroški verjetno niso bili vključeni v investicijski program, na podlagi katerega so se delale finančne ocene. Uprava in nadzorni svet HSE-ja morata zato pripraviti natančno oceno investicijskih stroškov v TEŠ, saj vlada želi zelo jasno sliko o tem. Stanje želi nato predstaviti tudi javnosti in parlamentu.

Rok za predložitev dopolnjenega poročila je konec julija, prav tako je to rok za pripravo nove ocene vrednosti investicije, je dodala ministrica.

Na vprašanje, kdaj bo v imenovanje predlagala sekretarja na ministrstvu, je odvrnila, da se bo to zgodilo prihodnji teden.

Ministrica in sekretarka pripravljata arhiv
Kot je znano, je premier Borut Pahor pred tednom dni dejal, da bi bilo projekt TEŠ 6 mogoče voditi gospodarneje. Zato je ministrici za gospodarstvo Darji Radić in generalni sekretarki vlade Heleni Kamnar tudi naročil, naj pripravita arhiv vseh sklepov, poročil in korespondenc, povezanih s projektom, od leta 2003 do danes.

HSE pa je 146 strani dolgo poročilo vladi dostavil prejšnji četrtek. Za zdaj nosi oznako zaupno, predsednik vlade pa je že napovedal, da si bodo prizadevali za umik te oznake.

Je šesti blok TEŠ-a prava odločitev?
Poročilo o TEŠ-u razkrilo nepravilnosti