Vlada bo poročilo HSE-ja o gradnji TEŠ 6 obravnavala v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo poročilo HSE-ja o gradnji TEŠ 6 obravnavala v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Zamenjava vodstva TEŠ-a?

Uroš Rotnik se je s pismom premierju Borutu Pahorju odzval na pismo Janeza Kopača, generalnega direktorja direktorata ua energijo, v katerem je ta predstavil svoj pogled na vodenje postavitve TEŠ 6 in v katerem je Kopač Rotnika med drugim obtožil zavajanja. Rotnik Kopačeve trditve zavrača.

Pismi o problematiki TEŠ-a, ki ju je prejel premier Borut Pahor

Pismo Uroša Rotnika

Pismo Janeza Kopača

Premier Borut Pahor je sicer ministrici za gospodarstvo Darji Radić in generalni sekretarki vlade Heleni Kamnar naročil pripravo celovitega gradiva v zvezi s projektom TEŠ 6. Nova ministrica za gospodarstvo in generalna sekretarka vlade morata tako arhiv vseh sklepov, poročil in korespondenc v okviru pristojnosti Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), vlade in DZ-ja od leta 2003 do danes pripraviti čim prej, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Popolna transparentnost je pogoj za nadaljnje odločitve"
Po besedah premierja je namreč "popolna transparentnost dosedanjih odločitev in razlogov ter vseh odgovornih za te, temeljni pogoj za boljše razumevanje dilem, ki jih sproža projekt Teš 6 in za nadaljnje odločitve v zvezi z njim".

Poročilo HSE-ja na vladi v četrtek, bo vodstvo TEŠ-a zamenjano?
Pahor je z Radićevo sicer pregledal poročilo HSE-ja o gradnji šestega bloka Telmoelektrarne Šoštanj, ki mu ga je s sklepom naložila vlada. Poročilo, s katerim so se nadzorniki TEŠ-a seznanili že minulo sredo, v četrtek pa ga bo pretresel še ministrski zbor, bi lahko bilo podlaga za zamenjavo vodstva družbe z Urošem Rotnikom na čelu.

O zaupnici Rotniku bo odločal tričlanski nadzorni svet TEŠ-a, ki ga vodi Djordje Žebeljan. Po njegovih besedah se bodo nadzorniki sestali predvidoma prihodnji teden, zagotovo pa do konca julija. Zamenjav v vodstvu TEŠ-a prejšnji četrtek, ko je vlada prejela 146 strani dolgo poročilo HSE-ja, ni zanikal niti premier Pahor. Dejal je, da bi se projekt lahko vodilo bolj gospodarno, kar niso zanikali niti v HSE-ju.

Vlada si bo prizadevala za objavo poročila
HSE je poročilo označil kot poslovno skrivnost in ga ne želi komentirati, dokler vlada ne odloči, kako ga bo obravnavala in kakšni bodo postopki. Pahor pa je že prejšnji četrtek napovedal, da si bo vlada prizadevala za javno objavo gradiv.

Zamenjava vodstva TEŠ-a?