Termoelektrarna Šoštanj sicer Sloveniji zagotavlja tretjino električne energije, ko bo TEŠ 6 zgrajen - predvidoma konec leta 2014 - pa bo kot hladna rezerva ostal le še peti blok. Foto: MMC RTV SLO
Termoelektrarna Šoštanj sicer Sloveniji zagotavlja tretjino električne energije, ko bo TEŠ 6 zgrajen - predvidoma konec leta 2014 - pa bo kot hladna rezerva ostal le še peti blok. Foto: MMC RTV SLO
EBRD TEŠ-u 200 milijonov evrov

Kot so sporočili iz EBRD-ja, se je odbor izvršnih direktorjev banke tako odločil na podlagi ugotovitev, da je projekt skladen s politiko in mandatom EBRD-ja. Neposredno bo EBRD zagotovil 100 milijonov evrov posojila, ostalo pa bo skupno posojilo EBRD in komercialnih bank. S tem se je finančna konstrukcija za TEŠ 6 zaprla.

Projekt TEŠ 6 ocenjen na 1,1 milijarde evrov
EBRD je za razliko od Evropske investicijske banke, ki za posojilo zahteva poroštva države, od vlade zahteval le pismo podpore projektu. Vlada je to pismo podprla 16. junija.

Šeststomegavatni šesti blok TEŠ-a je ocenjen na 1,1 milijarde evrov in bo nadomestil dozdajšnjih pet blokov. TEŠ sicer Sloveniji zagotavlja tretjino električne energije, ko bo TEŠ 6 zgrajen - predvidoma konec leta 2014 - pa bo kot hladna rezerva ostal le še peti blok.

Še 550 milijonov evrov naj bi za TEŠ 6 zagotovil EIB
Poleg posojila EBRD-ja bo posojilo za TEŠ 6 dal tudi EIB. Ta bo zagotovil 550 milijonov evrov posojila, o poroštvu države pa bo predvidoma jeseni odločal državni zbor.

Z ministrstva za finance pa so sporočili, da je odbor izvršnih direktorjev EBRD-ja v torek popoldne soglasno sprejel novo strategijo za Slovenijo, kljub pomislekom nekaterih članic o upravičenosti nadaljnjih strategij v novih državah članicah EU-ja. V skladu s svojo politiko EBRD namreč meni, da bo ostal še naprej aktiven v omenjenih državah, in sicer vse do sprejetja skupne odločitve EBRD-ja in vlad o primernosti posamezne države za t. i. graduacijo. Ta predstavlja korak, po katerem država ni več upravičena do sredstev EBRD-ja.

Bo tokratna strategija EBRD-ja zadnja?
Že maja so v EBRD-ju oznanili, da bodo v Sloveniji ostali do leta 2013, čeprav so pred časom napovedali, da se bodo z iztekom letošnjega leta umaknili iz države. Slovenija sicer pozdravlja sprejetje nove strategije EBRD za našo državo. Prioritete, ki jih banka izpostavlja v dokumentu, so v veliki meri usklajene s prioritetami, ki jih v okviru strukturnih reform pripravlja in izvaja slovenska vlada, pravijo na ministrstvu.

Hkrati je Slovenija mnenja, da bi bila ta strategija lahko tudi zadnja, če se bodo v tem obdobju občutno izboljšale razmere na svetovnih finančnih trgih in zadolževanje slovenskih subjektov pri EBRD-ju ne bi bilo več zanimivo, so prepričani na ministrstvu.

Politika banke v strategiji ostaja približno enaka
Nova strategija se z vidika prioritet EBRD-ja ne razlikuje bistveno od zadnje strategije za Slovenijo iz leta 2006, navajajo na finančnem ministrstvu. Politika banke v strategiji ostaja še naprej usmerjena v financiranje in promocijo zasebnega sektorja zlasti malih in srednjih podjetij, promocijo energetske učinkovitosti, podporo modernizaciji in infrastrukturnih storitev (vključujoč javno-zasebno partnerstvo) in okrepitvi finančnega sektorja in trgov kapitala.

EBRD TEŠ-u 200 milijonov evrov