Predsednika opozicijskih strank so zelo razburile izjave Janeza Janše v intervjuju za Reporter Foto: BoBo
Predsednika opozicijskih strank so zelo razburile izjave Janeza Janše v intervjuju za Reporter Foto: BoBo
France Arhar
Predesdnik združenja bank Slovenije France Arhar je naklonjen napovedanim vladnim ukrepom Foto: BoBo
Janša še pred začetkom sestanka razburja opozicijo

Na političnem vrhu bodo predstavniki vseh parlamentarnih političnih strank razpravljali glede zaključkov dela treh delovnih skupin, ki so se ukvarjale s fiskalnim pravilom, s sanacijo največjih slovenskih bank sta in s predlogom zakona o državnem holdingu, pri katerem obstaja največja možnost, da bo doseženo politično soglasje.

Predsednik vlade Janez Janša pa je pred političnim vrhom močno razburil opozicijske vrste s svojim intervjujem za ponedeljkovo izdajo revije Reporter, kjer je bil zelo kritičen tudi do opozicije. Med drugim je ocenil, da je aktualno dogajanje zelo podobno uverturi v sedanjo politično krizo v Romuniji, ki jo je evropska javnost lahko spremljala spomladi letos, saj Slovenijo pritiskajo k tlom močni ostanki preteklosti, ki se borijo za ohranitev svojih privilegijev in podtalnega vpliva.

Glede na obnašanje največje opozicijske stranke in na vpliv "stricev iz ozadja" na SD pa je po Janševih besedah le malo upanja, da se bo slovenska politika lahko uskladila okoli sanacije bank, upravljanja državnega premoženja in vpisa fiskalnega pravila v ustavo.

Lukšič se je ostro odzval na Janševe izjave
Zaradi namigovanj Janše glede vpliva stricev iz ozadja na SD, se je ostro odzval predsednik SD Igor Lukšič. Po njegovi oceni je Slovenija pod takšno vlado "obsojena na ideološke spopade, ki so tudi s tem intervjujem razglašeni za eno glavnih usmeritev te vlade". Lukšič je največji vladni stranki očital, da ponujene roke ne znajo izkoristiti v prid boljših odločitev. "Žal taki vladi ni pomoči," je še dejal Lukšič.

Janković zaskrbljen zaradi grobe, žaljive in razdiralne vladne politike
Intervju z Janšo v reviji Reporter je razburil tudi predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ki je v sporočilu za javnost med drugim navedel, da je logični pomislek, da razdiralna politika kot je preimenovanje vojašnic, uvedba novih praznikov in podobni ukrepi služi za prikrivanje nesposobnosti vlade, da bi se konkretno spopadla s krizo in sprejela ukrepe, ki bodo pospešili gospodarsko rast.

»Redko kdaj v zgodovini naroda nastopi trenutek, ko je pomiritev strasti in osredotočenost na reševanje težav z dialogom tako nujno potrebno, kot sedaj. Odpiranje ideoloških tem ne rešuje ničesar in nima nobenega smisla, vsaj jasnega ne, prav tako pa neprestana namigovanja na neke »strice iz ozadja«, ki naj bi bili krivi za vse, česar vlada ne dela oziroma kar dela slabo, » je med drugim dejal Janković.

Arhar meni,da je predlog sanacije bank dober
Politični vrh bo kot kaže bolj kazanje mišic med vladajočo koalicijo in opozicijo kot pa strokovna debata glede zaključkov dela treh delovnih skupin. Predlagano sanacijo največjih slovenskih bank je sicer pozitivno ocenil direktor Združenja bank Slovenije (ZBS) France Arhar, ki meni, da je ideja, da bi slabe terjatve bank prenesli na pravno osebo v lasti države, dobra.

"Rešitev je optimalna, če bo šlo za prenos slabih terjatev treh največjih bank v Sloveniji in če se bo z njimi skupinsko upravljalo z namenom, da se pri dolžnikih doseže čim boljši rezultat. Gre namreč za tri največje banke tudi po tržnem deležu, kar pomeni, da je njihova prisotnost s terjatvami pri posameznih dolžnikih potencialno največja " je povedal Arhar.

Pritisk finančnih trgov ne popušča
Politična in gospodarska kriza v Slovenijo pa še naprej skrbita za slabo pdobo Slovenije na globalnih finančnih trgih. Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice se je na elektronski borzi MTS nekaj pred poldnevom gibal pri 7,31 odstotka, torej še vedno nad psihološko mejo sedmih odstotkov, ki velja za nevzdržno.

G. C.

Janša še pred začetkom sestanka razburja opozicijo