Afere bulmastifi očitno še ni konec. Foto: MMC RTV SLO
Afere bulmastifi očitno še ni konec. Foto: MMC RTV SLO
Miro Senica
Iz pisarne Mira Senice so sporočili, da bo ta sodno preganjal vsakogar, ki bo širil "lažniv in nizkoten konstrukt". Foto: MMC RTV SLO
Ob Baričeviću v hiši še nekdo?

Iz faksimilov dokumenta, ki ga je pridobilo uredništvo spletnega portala pozareport.si, je razvidno, da je preteklo sredo višja državna tožilka Dragica Kotnik iz posebne skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala na ljubljansko okrožno sodišče poslala predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih pogovorov dveh oseb. Predlog, spisan na sedmih straneh, je ljubljanska preiskovalna sodnica Marjana Tupy že čez dva dni, pretekli petek, zavrnila, piše požareport.si.

Omenjeni pregled bi namreč lahko pomagal pojasniti, kaj se je v resnici dogajalo 2. februarja lani na Oražnovi ulici 11 v Ljubljani, ko so trije bulmastifi raztrgali svojega lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča.

Čigava je najdena kri?
Policisti specializiranega oddelka, ki sodi pod državno tožilstvo, so namreč 31. januarja letos znova opravili ogled vile na Oražnovi ulici in zavarovali najdene "posušene" krvne madeže na stikalih v predsobi v prvem nadstropju, piše v dokumentu tožilstva. Analize vzorca so pokazale, da kri ne pripada niti Saši Baričeviču niti policistu, ki je bil ranjen v obračunu z ustreljenimi bulmastifi. Njuno kri so ljubljanski policisti našli in zavarovali ob tragičnem dogodku.

Iz dokumenta tožilstva je namreč razvidno, da je na sledove krvi tretje osebe že ob ogledu kraja tragedije 2. februarja lani vodjo ogleda, morda pa tudi spremljajočega policista, opozarjala Deja Baričevič, sestra pokojnika. Dva dni po smrti Saše Baričeviča je Deja Baričevič o krvnih madežih obvestila tudi zdravnika Inštituta za sodno medicino, kar je ta 14. marca letos tudi potrdil policistom specializiranega oddelka.

Iz pisarne Mira Senice so sporočili, da bo ta sodno preganjal vsakogar, ki bo širil "lažniv in nizkoten konstrukt". "Kar je preveč, je preveč. Stvari so presegle vsakršno mero dobrega okusa. Nikoli v življenju nisem bil ne v stanovanju ne v garaži pokojnega dr. Saše Baričeviča. Tokrat ne bom izbiral sredstev za zaščito svoje osebne integritete in dobrega imena, zato bom proti vsakomur, ki bo tovrstni lažnivi, podli, nizkotni in škodoželjni konstrukt širil, takoj sprožil civilno-pravne in kazenske postopke ne glede na to, ali so to uradne osebe na tožilstvu, “tako imenovane priče ali kdor koli tretji”, " je sporočil Senica.

Priči naj bi videli bežati Senico, ta bo tožil
Kot piše pozareport.si, je tožilstvo je v svojem spisu navedlo tudi izjavo priče. Ta trdi, da je "še v času, ko so na kraj prihajali kriminalisti, po Oražnovi ulici z veliko hitrostjo odpeljal večji terenski avto črne barve prestižne znamke, pri čemer je z agresivno vožnjo voznik tega avta z gotovostjo nakazoval, kot da beži pred čem ali nekom. V času, ko je vozilo videl, je bil prepričan, da je v njem odvetnik Senica, kar je potrdil tudi njegov sodelavec ..."

Tožilstvo naj bi v dokumentu navajalo tudi, da je odvetnik Senica med drugim lastnik "terenskega avtomobila znamke porsche cayenne/S, črne barve."

Tožilstvo: Informacije niso prišle od nas
"O zadevah, ki so v fazi predkazenskega postopka, zaradi interesa postopka nikoli ne obveščamo javnosti. Tako je bilo tudi v tem primeru, o katerem sprašujete. Informacije, ki se pojavljajo v medijih, niso prišle s tožilstva. V interesu postopka ne komentiramo nobenih navedb medijev v tej zadevi," pravijo na tožilstvu.

Na Policijski upravi Ljubljana so zapisali, da je policija preiskovala dogodek "v skladu z načeli kriminalistične taktike in metodike, delo policije pa je ves čas usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani".

V zvezi z zbranimi podatki, opravljenimi razgovori, ogledom kraja dejanja ter različnimi preiskavami Nacionalnega forenzičnega laboratorija, Inštituta sodne medicine in Nacionalnega veterinarskega inštituta je bilo po mnenju Policijske uprave Ljubljana ugotovljeno, da na kraju ob času napada psov ni bilo navzočih drugih oseb, kar izhaja tudi iz zaključnih poročil Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, posredovanih Okrožnemu državnemu tožilstvu Ljubljana. "O vseh ukrepih policije in ugotovljenih dejstvih je bilo sproti seznanjeno ODT Ljubljana, ki je s sklepom zavrglo poročilo PU Ljubljana in povzelo, da je bilo ugotovljeno, da na kraju ni bilo tretje osebe," so še zapisali in dodali, da preiskovalce na kraju samem in tudi pozneje prav tako ni nihče opozoril na obstoj bioloških madežev zunaj kraja dogodka.


Z Generalne policijske uprave so sporočili, da zadeve ne morejo komentirati, saj s strani tožilstva niso prejeli nikakršnega dokumenta v zvezi s tem primerom.

"Perverzna inkvizicija" nad Kresalovo
"Dovolj imam te perverzne inkvizicije. Že več kot leto dni se spušča megla v zvezi z mojo vlogo okoli zadeve Baričevič. V tej zadevi nimam kaj skrivati, ker imam popolnoma čisto vest. Zato pozivam vse, policijo, tožilstvo in sodišče, naj javnosti predstavijo vse podatke o zadevi. Če so dokumente označili z oznako internosti, naj jo umaknejo, saj ne verjamem več v naključja, da v tej zadevi podatki, za katere tožilstvo trdi, da jih varuje v interesu predkazenskega postopka, vedno znova pridejo v roke izbranim medijem. Gre za učinkovito metodo manipulacije, da se lažje ribari v kalnem. Šele, ko bodo znana vsa dejstva, bomo videli, kdo je v tej državi zlorabljal funkcijo in kdo bo moral odstopiti," je v svojem odzivu za javnost zapisala Katarina Kresal.

Ob Baričeviću v hiši še nekdo?