Predsedniki skupaj. Foto: Reuters
Predsedniki skupaj. Foto: Reuters
Predsedniki sosed na obisku

Danilo Türk je ob tej priložnosti priredil kosilo, predsedniki pa se bodo udeležili tudi osrednje slovesnosti ob obletnici.

Osrednjo državno slovesnost lahko spremljate na 1. programu TV Slovenija, v živo jo bo spremljal tudi MMC.

Na Gradu so se sešli predsedniki Italije Giorgio Napolitano, Avstrije Heinz Fischer, Madžarske Pal Schmitt in Hrvaške Ivo Josipović. Srečanje so ob 13. uri začeli s kosilom, ki ga je zanje ob tej priložnosti v Stanovski dvorani priredil gostitelj, slovenski predsednik Türk. Kosila sta se med drugimi udeležila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik DZ-ja Pavel Gantar.

V zdravici ob začetku kosila je Türk poudaril pomen samostojnosti za državo. "Zanjo smo si prizadevali, da bi gradili prijateljstva," je dejal in izrazil veselje, da lahko danes v Ljubljani pozdravi predsednike vseh štirih sosednjih držav. "To ponazarja prijateljstvo in skupno zavezanost gradnji boljšega sveta in Evrope," je dodal.

Slikanje pred Prešernovim spomenikom
Po kosilu so se visoki gostje z vzpenjačo z Gradu spustili na Krekov trg, od tam pa z avtomobili odšli do Prešernovega trga, kjer so se skupaj fotografirali pred spomenikom Franceta Prešerna. Predsedniški gostje so si med drugim vzeli tudi čas za pogovore z novinarji iz svojih držav. Josipović je tako v pogovoru s hrvaškimi novinarji v Ljubljani Sloveniji čestital za njen rojstni dan in za vse uspehe, ki jih je dosegla, ter ji zaželel vse najboljše.

Kot je ocenil, so si bili Hrvati in Slovenci vedno blizu, njihovi zgodovini pa tesno prepleteni. Sedanje odnose med državama je opisal kot "zelo dobre" in brez posebnih odprtih vprašanj, potem ko je bilo vprašanje meje z odločitvijo za arbitražo uspešno urejeno, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tudi avstrijski predsednik je v pogovoru z avstrijskimi novinarji menil, da so dvostranski odnosi med njegovo državo in Slovenijo "zelo dobri", nedavni kompromis glede dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem pa jih je še dodatno "stabiliziral". Avstrija je namreč po njegovih besedah z zamudo vendarle izpolnila to, kar je obljubila v avstrijski državni pogodbi.

Prve dame na kosilu v vili Podrožnik
Žena predsednika Barbara Miklič Türk je v okviru damskega programa sprejela ženi avstrijskega in hrvaškega predsednika, Margit Fischer in Tatjano Josipović. Prve dame so se srečale na kosilu v vili Podrožnik.

Predsedniki sosed na obisku