Novo določilo naj bi dovoljevalo posvojitev biološkega otroka enega od partneric/partnerjev v okviru istospolne partnerske skupnosti. Foto: Thinkstock
Novo določilo naj bi dovoljevalo posvojitev biološkega otroka enega od partneric/partnerjev v okviru istospolne partnerske skupnosti. Foto: Thinkstock
Družisski zakonik
Zaradi kopice amandmajev, burnih razprav in procesnih zapletov seje matičnega državnozborskega odbora potekajo po polžje. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
Nad dozdajšnjim potekom zakonodajnega postopka je budno bdela tudi civilna iniciativa, ki je sprejemu predlaganega besedila ostro nasprotovala. Foto: Državni zbor
Družinski zakonik – kompromisna rešitev?

Po petkovem sestanku vodij poslanskih skupin je postalo jasno, da lahko pričakujemo spremembe predloga družinskega zakonika. Po neuradnih informacijah sobotnega dnevnega tiska je koalicija oblikovala spremembe, po katerih bi zakonska zveza ostala skupnost le med moškim in žensko, medtem ko bi imela partnerska skupnost dveh žensk oziroma moških enake pravne posledice kot zakonska zveza. Po drugem amandmaju pa bi imela istospolna skupnost pravico do posvojitve otroka le, če je eden izmed partnerjev tudi biološki roditelj, poroča Dnevnik.

Stisnjeni zobje
Kljub omenjenim spremembam pa nekateri aktivisti za pravice istospolnih poudarjajo, da je v Sloveniji posvojitev biološkega otroka partnerja danes že mogoča. "To smo pred kratkim izvedeli iz razsodbe okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je gejevskemu paru iz Slovenije, ki je v ZDA s pomočjo nadomestne matere dobil otroka, priznalo, da sta 'naravna, skupna in enakovredna pravna starša' otroka," za isti dnevnik razlaga koordinator kampanje Za vse družine Mitja Blažič in dodaja, da so v obrazložitvi med drugim zapisali, da sme skladno s 135. členom zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih "vsak od partnerjev v istospolni partnerski skupnosti pod splošnimi pogoji posvojiti biološkega otroka svojega partnerja". Po nekaterih podatkih se je v Sloveniji za začetek postopkov posvojitve biološkega otroka partnerja že odločilo nekaj staršev iz istospolnih družin.

PREBERITE VEČ
- Družinski zakonik: ali se civilni iniciativi omejuje svoboda govora?
-Klepet z Mitjo Blažičem: "Čez 10 let posvojitev v istospolno družino ne bo nič posebnega"
- Klepet z Alešem Primcem: "Oče in mati sta otrokova pravica"


Čeprav naj bi bili vodje koalicijskih skupin na strani prvotne različice družinskega zakonika, se ob tem zavedajo, da je tak zakonik v tem trenutku politično težko izvedljiv. Ostro mu nasprotujejo opozicijske stranke, vendar tudi poslanci koalicijskih strank niso enotni, na kar je v začetku tega tedna po kolegiju pri predsedniku vlade opozorila tudi Katarina Kresal. Po besedah predsednice LDS-a so koalicijski partnerji takrat zavzeli tudi stališče, da "gnilih kompromisov, ki bi bili v nasprotju z ustavo in bi neposredno kršili človekove pravice, ne sme biti".

Poslanske skupine koalicije se bodo do spremembe družinskega zakonika opredelile v začetku prihodnjega tedna, medtem ko bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve s spremembami seznanilo opozicijo, da sporoči, ali so zanjo takšne rešitve sprejemljive. Kot kaže, bi lahko bila stranka SLS takšnim spremembam naklonjena, saj je v začetku tega tedna pozvala predsednika vlade Boruta Pahorja, naj koalicija iz predloga družinskega zakonika umakne člen, ki izenačuje zakonsko zvezo in družino z istospolnimi zvezami. Nekateri sicer trdijo, da bi lahko pri novi različici zakonika nastale težave tudi zaradi ohranitve možnosti, da istospolni partnerji posvojijo otroka, vendar je znano, da so nekateri opozicijski poslanci na odboru za delo že izkazali naklonjenost petkovi rešitvi. Koalicija naj bi vztrajala pri prvotni različici družinskega zakonika in s tem tvegala referendumsko odločanje, če opozicija tudi z napovedanimi spremembami ne bo privolila v kompromis.

Pospešitev polžjega postopka
"14. člen ustave pravi, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na osebne okoliščine. Ko v zakonodaji zanikanje enakopravnosti utemeljimo na osebni okoliščini, je to brez dvoma protiustavno. Vendar bi bilo še veliko slabše, če družinski zakonik pravic istospolnih parov in družin sploh ne bi urejal in bi obveljalo obstoječe protiustavno stanje. Slovenska zakonodaja je namreč polna institucionalizirane diskriminacije istospolnih parov in družin, in to je treba odpraviti," končuje Blažič.

Obravnava družinskega zakonika na matičnem odboru DZ-ja se bo nadaljevala 10. februarja, do takrat pa ima koalicija čas, da sklene kompromis z opozicijo, piše Dnevnik.

Družinski zakonik – kompromisna rešitev?