Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 62 glasov Ocenite to novico!
Borut Pahor
Borut Pahor je med drugim poudaril, da zaostrovanje odnosov ne bo koristilo ne eni ne drugi strani. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija in Hrvaška
Hrvaška je odstopila od arbitražnega sporazuma in ga očitno ne misli spoštovati, je dejal Erjavec. Foto: BoBo
Miro Cerar
Miro Cerar pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala odločitev arbitraže. Foto: EPA
Karl Erjavec
"Ne smemo pozabiti, da je tudi Slovenija morala nekajkrat sprejeti odločitve, s katerimi se ni najbolj strinjala ali se ji odločitve niso zdele najbolj pravične," je dejal minister. Foto: BoBo
VIDEO
Odziv slovenskega politič...

Dodaj v

Pahor: Vsi vemo, da sporazumu in določitvi meje ni alternative

Odločitev arbitražnega sodišča bo znana 29. junija
19. junij 2017 ob 12:31,
zadnji poseg: 20. junij 2017 ob 00:39
Haag - MMC RTV SLO, STA

Odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško bo javno objavljena v četrtek, 29. junija, so sporočili iz Haaga. Karl Erjavec pravi, da je pripravljenih več scenarijev implementacije odločbe.

Razsodbo bo med 14. in 16. uro predstavil predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume.

Z razsodbo bo arbitražno sodišče v skladu z arbitražnim sporazumom, ki je bil sklenjen leta 2009 v Stockholmu, določilo potek meje med državama na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Mejo morajo določiti na podlagi "pravil in načel mednarodnega prava", pri določitvi stika in režima za uporabo morskih območij pa za "dosego poštene in pravične odločitve" lahko upoštevajo še "pravičnost in načelo dobrososedskih odnosov".

Cerar: Gre za pomembno odločitev
"Slovenija bo, kot smo se k temu zavezali, odločbo arbitražnega sodišča spoštovala in pričakujem, da bo tako ravnala tudi Hrvaška," je ob robu seje DZ-ja dejal predsednik vlade Miro Cerar.

Cerar je še dodal, da gre za izjemno pomembno odločitev, ki bo dokončno razrešila odprto vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško. Zato je izjemnega pomena za obe državi in tudi neki vzorec reševanja sporov za širšo regijo.

Pahor: Pričakujemo stik
Predsednik republike Borut Pahor pa je v pogovoru za TV Slovenija dejal: "Pričakujemo, da bo v skladu s točko 3b arbitražnega sporazuma sodišče določilo tako imenovani stik." Ob tem je opozoril, da morebitna zaostrovanja odnosov in same retorike na koncu ne bi pomagala ne eni in ne drugi strani. "Vendarle vsi skupaj dobro vemo, da sporazumu in nalogi arbitražnega sodišča, da določi meje, ni alternative", je še dejal Pahor.

Erjavec: Več scenarijev je pripravljenih
Po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca imajo na MZZ-ju pripravljenih kar nekaj scenarijev v povezavi z implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča, poudaril pa je tudi, da bo Slovenija odločbo spoštovala.

"Težko si predstavljam, da bi država, ki je članica Evropske unije, ki je članica zveze Nato, navsezadnje tudi organizacije Združenih narodov, ravnala v nasprotju s sprejetimi zavezami, mednarodnim pravom in arbitražno odločbo," je ob prihodu iz Luxembourga, kjer se je udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU-ja, dejal Erjavec.

Erjavec je še dejal, da je bil arbitražni sporazum sklenjen pod okriljem Evropske komisije, pod takratnim švedskim predsedovanjem in način, da je Slovenija umaknila svoje zadržke in je Hrvaška lahko postala polnopravna članica Evropske unije.

"Ne smemo pozabiti, da je tudi Slovenija morala nekajkrat sprejeti odločitve, s katerimi se ni najbolj strinjala ali se ji odločitve niso zdele najbolj pravične," je še dejal. Spomnil je, da je Slovenija spoštovala odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice, ko je šlo za varčevalce v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem in ko je šlo za izbrisane.

Horvat: Arbitraža mora določiti stik z odprtim morjem
Predsednik odbora DZ-ja za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) je povedal, da Slovenija že tako rekoč vse letošnje leto pričakuje odločitev arbitražnega sodišča, in opomnil, da mora arbitražno sodišče v skladu s sporazumom določiti mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju, na drugi strani pa je arbitražni sporazum Hrvaški odprl vrata v EU.

"Že večkrat smo povedali, da bo Slovenija spoštovala odločitev arbitražnega sodišča, med drugim tudi zato, ker v Evropi velja vladavina prava, enako pa pričakujemo tudi od sosedov Hrvatov," je poudaril Horvat in spomnil na sklep DZ-ja iz leta 2011, da če arbitražno sodišče ne bo določilo stika Slovenije z odprtim morjem, potem ne bo izpolnilo naloge arbitražnega sodišča. Slovenija v takem primeru odločitve sodišča ne bo spoštovala, je poudaril Horvat.

Židan: Odnosi v regiji se morajo urediti
Kmetijski minister Dejan Židan je izrazil željo, da se odnosi v celotni regiji čim prej uredijo, "saj je odprtih vprašanj zunaj evropskih meja več kot preveč in jih komaj obvladujemo, vključno z migracijsko krizo". Židan rešitev nerešenega vprašanja o meji med Slovenijo in Hrvaško s pomočjo arbitraže razume kot pomemben prispevek k večji stabilnosti EU-ja.

"Če smo se odločili za arbitražo, je treba spoštovati mednarodno pravo, ker to ves čas očitamo Hrvaški, da tega ne počne," pa je dejal poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec.

Hrvaška arbitražo ignorira
Hrvaška sicer ves ta čas vztraja, da arbitražni postopek ne obstaja več. Kot razlog navaja prisluškovalno afero, ki je po njenem mnenju tako hudo prizadela integriteto postopka, da v njem ne more več sodelovati. Leta 2015 so namreč prek prek hrvaških medijev in politike v javnost pricurljali prisluhi pogovorov med takratnim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem pri arbitražnem sodišču in takratno slovensko agentko Simono Drenik. Njuni telefonski komunikaciji je nekdo prisluškoval (najmanj) 5. novembra 2014 in 11. januarja 2015. Razkrita vsebina je pokazala, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum. Arbitražno sodišče je pozneje presodilo, da lahko kljub temu neodvisno in nepristransko sprejme odločitev.

Izstop Hrvaške je naletel na kritike Evropske komisije in tudi nastop političnega predstavnika Nemčije na nedavnem procesu Brdo je pokazal, da največja evropska država svoje stališče utemeljuje na sledenju mednarodnemu pravu.

Nacionalni preiskovalni urad je zaradi prisluškovanja vložil kazensko ovadbo in jo letos z dodatnimi informacijami dopolnil.

A. K. K., Al. Ma., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Titomir
# 19.06.2017 ob 12:45
Če bo sodišče razsodilo v korist hrvaške tudi ne bodo upoštevali arbitraže ??? Hhahahahaha
mataj
# 19.06.2017 ob 12:36
Na Hrvaškem že vlada izredno stanje. Pripravlja se zgodovinsko sporočilo za prebivalce Hrvaške, katero pa bo imelo grenak priokus. Karl E. je že dal šampanjec na hlajenje.
gun
# 19.06.2017 ob 12:50
Izvirni greh sega v leto 1991, ko so takratni odločevalci tako empatično dovolili, da so sosedje mejni prehod zgradili tam kjer je sedaj, namesto na hribu nad Portorožom, mimogrede, a je že potekel rok za na prestajanje.
xyxy
# 19.06.2017 ob 12:37
Super, pa bomo imeli rešeno mejo in spor s sosednjo Hrvaško.
otto bizantiski
# 19.06.2017 ob 12:48
Zakaj niso v zaporu član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec in agentka zunanjega ministrstva Simona Drenik zaradi veleizdaje.
Mednarodni škandal ki so prikrili , da se zakrije politična prihodnost Karla Erjavca.
semaino
# 19.06.2017 ob 12:39
Nasi spet zamujajo. Ko so HR napovedali, da odstopajo bi morali nasi takoj sproziti sodne postopke proti HR, da z izjavami krsijo clene arbitraznega sporazuma - tega in tega.

Ampak nasi pajacki pac ne upajo nicesar.
TineB
# 19.06.2017 ob 12:40
Me prav zanima, če bodo HRčki si upali zdaj med turistično sezono kake incidente izvajat na morju in kopnu, ko bo SLO začela s 1. julijem "implementirati" odločitev arbitražnega tribunala (beri: prevzela jurisdikcijo nad ozemlji in vodami, ki ji bodo dodeljena; šla zabijat mejne kamne itd).
lahk
# 19.06.2017 ob 12:38
Zelo se bojim, da bo to nov poraz Slovenije. Vedno znova se pokaže, da imamo neposobne politike, ki se brigajo samo za lastni interes in interes svojih krogov elit, ki mu pripadajo. Pa naj bodo levi ali desni. Zadnji primer iz NLB je lep tak primer.
windmaster
# 19.06.2017 ob 12:55
A sta Sokolec in Drenikova že v zaporu, zaradi veleizdaje?
jk11
# 19.06.2017 ob 12:48
To bo taka čudna sodba. Če bo Sloveniji v prid bo Hrvaška rekla, da sodbe ne priznava. Če pa bo Hrvaški v prid pa bodo uleteli Hrvati kako je bilo pravici zadoščeno, četudi so pred tem zavrnili legitimiteto sodišča.
Kolupaila
# 19.06.2017 ob 12:38
Kaj pa, če bo arbitražni sporazum bolj ugoden za RH? Do sedaj se tega sploh ni predvidevalo. Če pa bo ugoden za Slovenijo pa je Pahor resnično veliki zmagovalec.
GUESS
# 19.06.2017 ob 12:48
Ne glede na diletantsko delovanje MNZ in ministra ter zlasti obeh pooblaščencev (!) arbitraža bo sprejela določene sklepe, ki BODO obvezujoči za OBE državi.
Se bodo pa zmuzljivi Hrvati skušali v primeru, če ne bo čisto po njihovem, ampak malo za nas, na vse pretege izogniti. Upam, da ima EU (in NATO) vzvode, da k upoštevanju sklepov AS prisili tudi naše krasne sosede.
Drncl
# 19.06.2017 ob 13:17
Sicer pa kakorkoli bo odločeno, bomo sigurno mi na slabšem. Ker Piranski zaliv je vedno bil naš, sedaj niti pod razno ne dobimo celega. Tudi na kopnem so nam že pred 25 leti postavili mejne prehode krepko na naše ozemlje, tako da...
Arso
# 19.06.2017 ob 13:16
Kakokoli bo, Slovenija bo izgubila del ozemlja tudi zaradi
nesposobne in nezainteresirane diplomacije.
zigag
# 19.06.2017 ob 14:00
Ha, pa ravno pred poletno turisticno sezono! Zanimiv tajming. :-)

Tisti, ki omenjate Sekolca in Drenikovo. Obema so dali lepo placane sluzbe.

Simona Drenik je zaposlena na Ministrstvu za pravosodje in sicer na oddelku za mednarodno sodelovanje. Kdo bi si tako osebo upal postaviti na tako podrocje, je svojevrsten paradoks, vreden zgražanja.

Jernej Sekolec pa deluje na Dunaju v okviru mednarodnih arbitraž.

Lahko bi rekli, da če storiš tako hudo napako, kot sta jo tadva, dejansko ni zate nobenih posledic.
mend055
# 19.06.2017 ob 12:35
Menda se bomo v Sloveniji, po razglasitvi A. S., izogibali izzivanjem - do arbitražnih sporazumov o meji - ''prijazne sosede''. Kar je prav.
karlo6
# 19.06.2017 ob 15:42
Počasi bo potekel osemdnevni rok za prestajanje zaporne kazni Bavčarju, ki je tudi eden izmed glavnih krivcev za izgubo našega ozemlja. Mogoče bo pa sodišče tukaj zamudilo rok . Kdo ve.
mataj
# 19.06.2017 ob 14:52
Čakovec bo baje priključen po novem Prekmurju, kar je za pozdraviti!
direstraits
# 19.06.2017 ob 12:54
Bo treba izvajat Šengen do pike natančno, PA VINJETE PODRAŽIT.
Voly
# 19.06.2017 ob 13:25
To ignoriranje Hrvaške je seveda velik pritisk na arbitražno sodišče in skoraj prepričan sem, da bo razsodba neko skropucalo, ki naj bi zadovoljilo bolj Hrvate kot nas!
Prismuknjen
# 19.06.2017 ob 12:51
Takoj po razsodbi, se bodo Hrvaški čolni znašli v koprskem zalivu.
Miro bo pa dalje protestne note pošiljal.
Drncl
# 19.06.2017 ob 13:14
Ko se enkrat ta saga o meji zaključi, tako slovenski kot hrvaški politiki izgubijo 90% tem v predvolilnem času... Zato verjetno ne enim ne drugim ni prav po godu, da se to enkrat moralo rešiti.
jang
# 19.06.2017 ob 16:05
Mi že kar slavimo nekaj..kje pa piše da je odločitev ugodna za nas?
Da ne bo potem kolektivni jok in stok
ms-360
# 19.06.2017 ob 13:59
Hr.bo pod hudim pritiskom.Tudi njim se bližajo volitve,Obljubljenega imajo ogromno denarja iz EU-ja za projekte kot so mostovi in ostalo,njihovo črpanje bo močno pod vprašajem v kolikor ne bodo spoštovali odločitev evropskih inštitucij,denar pa nujno potrebujejo saj imajo tempirano bombo pod imenom Agrokor,ki jih lahko pokoplje,tako,da razlogov,da bodo morali ubogat EU je več kot dovolj.
Isao
# 19.06.2017 ob 13:55
Hrvati so močno lobirali v mednarodni skupnosti in dobili niso niti enega pozitivnega odziva.Doma lahko lajajo kolikor hočejo in ignorirajo arbitražo, pa jim ne bo nič pomagalo.Slovenija mora samo biti potrpežljiva in v nobenem primeru se ne sme odzivati na morebitne bombice.
rangerno1
# 19.06.2017 ob 13:26
Nauradno nam bodo Hrvati morali vrniti tudi Istro :)
urosh444
# 19.06.2017 ob 13:17
Ko so se oni ubadali z delitvijo BiH leta 91/92, bi mi morali udarit na našo južno mejo in si vzeti svoje. Ne pa da se čaka 25 let in na koncu odločitve v praksi hrvati itak najbrž ne bodo spoštovali. Kaj bomo pa potem, streljali na njih, ko bodo njihovi čolni v Piranu?
ajvard
# 19.06.2017 ob 23:46
če bi mi bili normalna država, bi:

- ne dajali izjav, dokler odločitev ni razglašena;
- če bi bila odločitev za nas ugodna, bi trdili, da jo je potrebno spoštovati;
- sicer pa ne.

ampak mi nismo resna država. vodijo nas populisti, od Kardelja, preko Pahorja, do Cerarja....

mednarodno pravo temelji glede meje predvsem na izvajanja dejanskega nadzora nad ozemljem.

npr.: mi imamo svoj mejni prehod, kot uslugo Hrvatom, že 20 let na "začasnem mestu". v našo škodo.
si-koda
# 19.06.2017 ob 20:12
Narod pa na girice v hrckolandijo. Fuj.
21.12.2012
# 19.06.2017 ob 17:04
ne prehitevajmno.
in da na koncu ne bo tako, da bomo mi svojo izgubo sprejeli, hrvati pa s oje ne in bodo 2x na boljšem.
kotzi
# 19.06.2017 ob 13:08
piranski zaliv bo tri cetrt naš....hrvatje dobijo pa vec zemlje...torej..tako bo...
janezi
# 19.06.2017 ob 15:37
Ne priznavam ovaj sud...ali so dokazi izpuhteli ?
Pred časom sem bral in poslušal da so Hrvatje naši najboljši prijatelji.Kakšni but... so to pisali ?
kapljač
# 19.06.2017 ob 15:30
Židana in Erjavca bi se nujno morali odpovedati.
Lešnik
# 19.06.2017 ob 15:23
Ma kakšne meje.

To poletje bo kot vsako, ko se milijon Slovencev spravi okupirat sosedove plaže, ter jim napolnit turistično blagajno.
nelon
# 19.06.2017 ob 13:24
Hrvaški mediji sploh ne omenjajo te novice
zenga.zenga
# 19.06.2017 ob 13:20
Arso
Kakokoli bo, Slovenija bo izgubila del ozemlja tudi zaradi
nesposobne in nezainteresirane diplomacije.
------
diplomacija tukaj ne more nič - tudi kaj drugega ne . Pomagal bi samo argument moči - tega pa nimamo ker smo ga že zdavnaj zapravili ....
kotzi
# 19.06.2017 ob 13:18
povsod so samo slike od piranskega zaliva..kaj pa druge sporne tocke ..na kopnem..a to ni pomembno
matterhorn
# 19.06.2017 ob 13:11
Nekdanji prvi notranji minister že čaka da dobi azil v Hrvaški, še prej pa bo prestavil mejo na Tartinijev trg v Piranu :-))
kok
# 19.06.2017 ob 13:10
Da ne bo zdj odločitev prst v rit Sloveniji in sredina Piranskega sodišča
Cassell72
# 19.06.2017 ob 13:10
Sam mislim, da bo razsodba arbitražnega sodišča nekje v okvirih dogovora Drnovšek - Račan iz leta 2001 mislim da. Slovenija bo spoštovala odločitev, Hrvaška je ne bo, ker so na osnovi odločitve v Saboru (enostransko) odstopili od tega arbitražnega sporazuma. Zanimive bodo izjave po razsodbi na Hrvaški in tudi na Slovenski strani, pa tudi od Junckerja. Sicer je znano, da je v času trajanja odstopil tudi hrvaški predstavnik v tem postopku, nekje je krožila njegova izjava "gubimo". Seveda lahko verjetno potem pričakujemo kak incident v piranskem zalivu ali kako oviranje kakšne ladje na poti proti mednarodnim vodam.
por
# 19.06.2017 ob 13:09
no ja.

Glede na to, da se je v 'prepovedanem pogovoru' govorilo le o najverjetnejšem razpletu in o ničemer drugem, kar bi prevesilo tehtnico, je ta ''poškodba integritete postopka'' smešna obtožba. Pridobljeni prisluhi pa so tako ali tako na sodišču nesprejemljivi in ne morejo biti uporabljeni kot dokaz.

Da vidimo :)
OMNIC
# 19.06.2017 ob 12:51
@ danimmc ob 12.45 - ZAKAJ? Ali menite, da hrvaški narod ni dovolj razumen, da ne bi večinsko upošteval odločitve Arbitražnega sodišča? Prenapetežev pa je itaq vedno nekaj, na obeh straneh meje.
vranek
# 20.06.2017 ob 02:26
Manrose- odlocitev je zavezujoca za obe strani. AS je mednarodna pogodba. Odlocitev velja v celoti. Odstop od arbitraze ni možen. Prisluskovanje je nelegalno dejanje, s katerim ne mores dokazovati krsitev. A sodišče je odlovilo, da obravnavo nadaljuje in zdaj bo izreklo odlocitev.
Ne mores reči, da as ne velja ker si se doma tako zmenil. Hrvatje so zaradi pristanka na as vstopili v eu. Ze tako so zgagarji in nespostovani, bodo pa še bolj ce jih ne sreča pamet.
Vsak Slovenec ima v rokah adut, DOPUST doma v Sloveniji. Povsod, le pri njih ne. Mojega denarja niso vidli od moje polnoletnosti in ga ne nojo.
stotrideset
# 19.06.2017 ob 20:44
Naj nam bo jasno da imamo Slovenci vse vzvode v svojih rokah - in to samo mi in nihče drug, še najmanj pa nezaupanja in nespoštovanja vredni južni sosedje. Torej se bomo ravnali po Arbitražnem sporazumu in nič drugače!
Ali nam je to jasno!!!!!!!!!!!
cairns
# 19.06.2017 ob 18:56
Cerar: Slovenija bo odločbo arbitraže spoštovala, pričakujem, da tudi Hrvaška

Hrvati se še nikoli niso držali dogovorov in ne podpisanih sporazumov kot je SOPS. Slovenski ribiči bi po tem sporazumu lahko lovili skoraj do Pule, pa še do sredine Piranskega zaliva ne smejo.
Cmerarje optimist brez osnove. Naj rajši zaprosi mednarodno skupnost da bo po objavi sodbe pritisnila na Hrvate.

Sicer pa je še alternativna možnost. Striktna kontrola na južni meji. Preveriti vse dokumente in pregledati podrobno vsa vozila. Pa naj vidijo Hrvati kako je če se držijo mednarodnih pogodb.
FancyBoy
# 19.06.2017 ob 17:13
Hrvatje samo veliko lajajo, ko bo pa prišla odločitev iz Bruslja, bo pa rep med noge in ušesa dol.
kapljač
# 19.06.2017 ob 15:50
Karlo6
Osemdnevni rok še ni začel teči.

Jaz bi ga še dal v preiskavo , da dokončno ugotovimo, kdo je resnici ubil Iveka Krambergerja, edinega politika ,do zdaj ubitega pri nas in v času osamosvojitve in ali je slučajnost , da ravno v času, ko sta Bavčar in Janša istočasno bila ministra. Mene osebno pa še zanima, kako da ubitega Krambergerja volilno telo, ni volilo Bavčarja , temveč Janšo. Kaj je in kje šlo nekaj narobe, kot je bilo zamišljeno?
oliva
# 19.06.2017 ob 13:49
Vprašanje če se bo končala, odkod pa se bodo skrajni politiki in njih podporniki poslej napajali?

Kot je nekdo napisal, izvirni greh sega v l. 91', ko so naši politični kruhoborci, diletantje, prepustili Hrvatom, da so si jemali mic po mic, ker so se (prvi) moral ukvarjat z drugimi stvarmi. ;o)
rangerno1
# 19.06.2017 ob 13:33
kdo je Esulo?

Pravi čudež bo, če obdržimo kar imamo, se mi zdi, da bodo za mir dali Hrvatom nekaj, kar je naše in potem se bodo Hrvati spet zabavali kakšni hlapci smo. In potem se Hrvati čudijo zakaj jih nihče ne mara v regiji, folk pa se še naprej nabija na Hrvaško morje. Torej malce se delajo norca iz nas, potem pa jim dajete še tisti denar, ki vam ostane preko leta.
Binder Dandet
# 20.06.2017 ob 06:30
@RogergR:
"Dejsvo je, da Hrvati ne dobijo praktično nič!"

Lepo prosim, če mi na ZS pošlješ dobitne številke za eurojackpot žrebanje, ki bo v petek, 30.6.2017. Hvala
Kazalo