Irena Majcen pred odborom. Foto: BoBo
Irena Majcen pred odborom. Foto: BoBo
Irena Majcen
Ministrstvo za okolje in prostor ima zgolj enega geodetskega inšpektorja in pet stanovanjskih, je izpostavila kandidatka. Foto: BoBo

Majcnova je trenutno zaposlena kot vodja oddelka za okolje, prostor, promet in zveze na Upravni enoti Slovenska Bistrica. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je kandidirala na DeSUS-ovi listi, vendar ni bila izvoljena za poslanko. V letih od 2005 do 2010 je bila županja Slovenske Bistrice, takrat še kot članica SLS-a. V vlado je imenovana iz kvote DeSUS-a.


Učinkovita raba virov, trajnostni razvoj
V predstavitvi pred člani matičnega odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor je poudarila, da bodo težili k hitrejšim, preglednejšim in enostavnejšim postopkom pri sprejemanju aktov. Med svojimi prioritetami ima učinkovito rabo virov, trajnostni razvoj in ambiciozno politiko na področju podnebnih sprememb, ki da bo šla predvsem v smeri ustvarjanja zelenih delovnih mest. Poudarila pa je tudi spodbujanje zelenega naročanja.

"Naša skrb bo omogočiti ustreznejšo sanacijo po naravnih nesrečah, vzpostavili bomo ničelno toleranco do namenskih posegov v okolje," je dejala Majcnova.

Glede ohranjanja narave je prepričana, da je treba voditi ukrepe za zmanjšanje izpustov in ukrepe za doseganje ustrezne kakovosti zraka. "Zapostavljen pa je monitoring onesnaženosti tal, saj ni dovolj podatkov, če želimo pripraviti ukrepe za zdrava tla," je dejala.

Nov stanovanjski program
Prostor je po mnenju Majcnove omejena dobrina in pomemben razvojni potencial, njen cilj pa je ohraniti, izboljšati in vzpostaviti prostor za kakovostno bivanje in uspešen gospodarski razvoj. "Ponovno je treba zastaviti jasno strategijo prostorskega razvoja na državni ravni in preveriti usmeritve prostorskega razvoja na lokalni ravni," je poudarila.
Napoveduje nov nacionalni stanovanjski program, ki bo znal odgovoriti na aktualno problematiko stanovanjske politike, predvsem za ranljive skupine, kot so mladi, starejši in gospodinjstva z določenim cenzusom.

Poslanci bodo glasovali v četrtek
O celotni kandidatni listi bodo poslanci odločali na četrtkovi izredni seji. Če bodo večinsko potrdili listo, bomo s tem dobili 12. slovensko vlado.