Veber glede vojaške obveščevalne službe zagovarja zagotovitev civilnega nadzora na različnih ravneh. Foto: BoBo
Veber glede vojaške obveščevalne službe zagovarja zagotovitev civilnega nadzora na različnih ravneh. Foto: BoBo
Kandidati brez težav dobili podporo odborov

Veber je pretežni del predstavitve pred matičnim odborom DZ-ja namenil prav učinkovitemu spopadanju z naravnimi nesrečami in s tem povezanim statusom pripadnikov civilne zaščite in gasilcev ter vpetosti vojske v sistem zaščite in reševanja.


Za to bo potrebno zvišanje obrambnega proračuna, je poudaril. Ker je denar omejen, Veber rešitev vidi v nabavi večnamenske opreme, ki bi se lahko uporabljala v vojski in v primerih naravnih nesreč. Veber med prednostne cilje uvršča pripravo nacionalnega programa varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Pri sistemu prostovoljstva, predvsem prostovoljnih gasilcev, je treba poskrbeti za ustrezen status društev, zvez in pravnih oseb, da bodo lahko sami dobili denar za posodabljanje. Glede statusa prostovoljnega gasilca pa Veber zagovarja nadgrajevanje odnosa med delodajalcem in zaposlenimi prostovoljci.
Manj denarja bi dal za plače
Ministrski kandidat se zavzema tudi za ohranjanje vseh 13 regijskih centrov, saj je težko predvideti, kje se bodo zgodile nesreče. Pomembno se mu zdi tudi ohranjanje uporabe policijskih in vojaških helikopterjev pri nudenju nujne medinske pomoči, prav tako načrtuje tudi spremembo srednjeročnega obrambnega programa za obdobje 2015-2020. Veber bi obenem drugače razporedil denar znotraj obrambnega resorja, saj ga gre zdaj skoraj tri četrtine za plače.

Med prednosti pri delovanju vojske Veber prišteva dosledno ureditev osrednjega vadišča na Počku, usposabljanje bojnih enot ter vzpostavitev dveh pehotnih enot, ene na zahodu in ene na vzhodu. Po njegovem mnenju bi lahko oblikoval eno bataljonsko skupino ter aktivirali vojaško strateško rezervo.

V predstavitvi je Veber omenil tudi razvoj centra odličnosti za gorsko bojevanje in analizo zakona o obrambi. Glede vojaške obveščevalne službe zagovarja zagotovitev civilnega nadzora na različnih ravneh. Pošiljanje vojakov na Zahodni Balkan se mu zdi pravilna usmeritev, je pa tudi zagovornik pametne obrambe v okviru Nata, torej, da vsaka država članica ne razvija vsega, ampak da države sodelujejo in se dopolnjujejo glede na zmožnosti, ki jih imajo.

Kandidati brez težav dobili podporo odborov