Najnovejša vinjetna ureditev ustreza evropski zakonodaji. Foto: MMC RTV SLO
Najnovejša vinjetna ureditev ustreza evropski zakonodaji. Foto: MMC RTV SLO

Postopek je ustavljen, ker je komisija na podlagi analiz ugotovila, da je novi slovenski vinjetni sistem cestninjenja skladen z evropsko zakonodajo, je v Bruslju dejal tiskovni predstavnik evropskega komisarja Fabio Pirotta. Postopek so ustavili, saj so analize pokazale, da je novi slovenski vinjetni sistem v skladu z evropsko zakonodajo.

"Komisija potrdila, da smo imeli prav"
Medtem je minister za promet Patrick Vlačič dejal, da so bili, ko so se odločali za spremembo sistema cestninjenja in cene, prepričani, da imajo prav, kar je zdaj z odločitvijo potrdila tudi Evropska komisija.

Naj spomimo, da je Evropska komisija postopek proti Sloveniji uvedla v začetku oktobra 2008, saj je ocenila, da letne vinjete za 55 evrov in polletne za 35 niso bile v skladu s pravnim redom EU-ja, ker so diskriminirale državljane Evropske unije, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot slovenski državljani.

Nov sistem od prvega julija lani
Po pripombah komisije je vlada predlagala uvedbo tedenskih vinjet za 15 evrov, ukinitev polletnih in podražitev letnih s 55 na 95 evrov. Zatem je še podala predlog za uvedbo mesečnih vinjet, ki bi stale 30 evrov. Predlog je začel veljati 1. julija lani.

Cena petnajstih evrov je za tedenske vinjete obveljala, čeprav je komisar za promet Antonio Tajani najprej zahteval, da bi se zanje plačalo pet evrov, nato osem in pol, pozneje pa je predlagal deset evrov. Nato je Tajani dejal, da je opitimist, da bosta obe strani našli rešitev, slovenska stran pa je menila, da Evropska komisija s spremembo sistema nima več pravne podlage za postopek proti Sloveniji.

Ustavitev postopka je Tajani v pismu napovedal že novembra lani, do zdaj pa je bilo na ustavitev treba čakati zaradi izvedbe vseh postopkov.