Gregor Virant v pismu članstvu pojasnjuje, da je bil vstop v novo vlado najbolj modra odločitev. Foto: BoBo
Gregor Virant v pismu članstvu pojasnjuje, da je bil vstop v novo vlado najbolj modra odločitev. Foto: BoBo

Trdno sem prepričan, da je Državljanska lista v zapleteni politični situaciji ravnala konsistentno, načelno in v skladu s svojimi vrednotami. Sam sem danes privržen natanko istim vrednotam kot oktobra 2011, ko smo začeli svojo pot - takrat še kot stranka, ki si je "sposodila" moje ime.

Gregor Virant

Gregor Virant je pojasnil, da sta se skupaj z Janezom Šušteršičem sprva zavzemala za to, da po izstopu iz vladne koalicije DL začne pripravljati program nove vlade in da k sodelovanju povabijo še Pozitivno Slovenijo, s čimer Šušteršič ni imel težav.

V trenutku, ko je postalo jasno, da SLS ne bo sodeloval v novi vladni koaliciji, pa se je Šušteršič po Virantovih navedbah začel zavzemati, da se omogoči delo Janševi vladi, vse dokler se premier ne bi sam odločil za predčasne volitve. Teoretično torej lahko tudi do leta 2015.

"Sam s takim pristopom nikakor nisem mogel soglašati, saj smo dnevno opazovali, kakšen nekritičen in brutalen kadrovski cunami zajema državno upravo in gospodarstvo. Prepričan sem, da bi bila velika napaka »ad calendas graecas« pustiti na oblasti vlado s 30 glasovi podpore v parlamentu in največ 15 odstotkov podpore v javnosti. Vlado, katere glavna prioriteta je postalo strankarsko zavzemanje položajev. Taka vlada je za državo škodljiva in stati ob strani in opazovati, kako se rak razrašča, bi bilo povem neodgovorno!" je opozoril Virant.

Do predčasnih volitev bi lahko prišli le s prevaro
Predsednik DL-ja in kandidat za notranjega ministra meni, da je bila konstruktivna nezaupnica odgovorno in državotvorno dejanje. "Ne drži, da bi se lahko po izglasovanju mandatarke Alenke Bratušek kar tako odločili za predčasne volitve. Do njih bi lahko prišli samo s prevaro - tako da bi izigrali ustavo ali se pogajali s figo v žepu. Ker smo se dogovorili o ključnih točkah programa, tudi o prioritetnem nadaljevanju strateško najpomembnejših projektov (sanacija bank, reforma upravljanja državnega premoženja, konsolidacija javnih financ), bi bilo skrajno neodgovorno, če bi na koncu zavrnili sodelovanje v vladi," je zapisal Virant.

Janković ostaja težava
Virant je tudi opozoril, županstvo Zorana Jankovića in odnos Pozitivne Slovenije do Jankovića ostajata problematična. DL bo Jankovića še naprej pozival k odstopu, zagato pa bodo po sprejemu zakona, ki omogoča odpoklic župana, lahko rešile "Ljubljančanke in Ljubljančani".

"Naj bo povsem jasno, da naš odnos do Jankovića ostaja nespremenjen in večkrat bomo opozorili, da ni prav, da se PS izrecno ne ogradi od njega. Tu sva si z našim donedavnim podpredsednikom enotna. Ampak dajmo biti enako dosledni še do SDS. Zahtevajmo, naj se ogradi od svojega predsednika. Me prav zanima, če bova tudi tu enotna z dr. Šušteršičem," je med drugim zapisal Virant in opozoril na dvojna merila, češ da Šušteršič ni nikoli problematiziral tega, niti zahteval, da se SDS ogradi od svojega obremenjenega predsednika, kaj šele, da Janša odstopi z mesta predsednika stranke. Problematično pa naj bi bilo sodelovanje s PS-jem.

"Z imenovanjem vlade bomo naredili veliko za etično prečiščenje slovenske politike. Janša ne bo več predsednik vlade, Janković ne bo več predsednik stranke. Če bi ravnali tako, kot je predlagal dr. Šušteršič, bi Janša ostal predsednik vlade in Janković zamrznjeni predsednik stranke. Bi bil to boljši rezultat?" je še menil Virant.

V svojem pismu članstvu pa je na koncu ugotavljal, da niso dosegli dovolj, vendar je to največ, kar so lahko naredili, ne da bi uporabili kak grd politični trik oziroma prevaro.

"Ravno obratno je, kot trdi Janez - za nezanesljivega in nepredvidljivega partnerja bi upravičeno obveljali, če bi podprli mandatarko, nato pa jo naslednji dan obvestili, da smo jo zvabili na limanice. Ali pa če bi se dva tedna pogajali s figo v žepu. Kako bi se počutili ob tem? Kako bi pogledali v oči tistim, s katerimi smo se pogajali? Je res mogoče načelne cilje doseči z goljufijo?" je za konec zapisal Virant.

Trdno sem prepričan, da je Državljanska lista v zapleteni politični situaciji ravnala konsistentno, načelno in v skladu s svojimi vrednotami. Sam sem danes privržen natanko istim vrednotam kot oktobra 2011, ko smo začeli svojo pot - takrat še kot stranka, ki si je "sposodila" moje ime.

Gregor Virant