"Vsi smo soodgovorni za stanje v državi," je dejal predsednik državnega zbora Gregor Virant šefu zveze sindikatov Dušanu Semoliču ob dnevu človekovih pravic. Foto: BoBo

Ta uspeh pa naj bo spodbuda za nadaljnje vztrajanje pri socialnem dialogu, je poudaril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič na sprejemu pri predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu ob svetovnem dnevu človekovih pravic.

Virant se je strinjal, da Slovenija potrebuje čim več takšnih pozitivnih zgodb, in ob tem izpostavil tudi veliko soglasje pri sprejemanju proračuna, ki so ga podprli tudi nekateri opozicijski poslanci.

Vsak mora narediti korak k iskanju soglasja
"Vsi smo soodgovorni za stanje v državi," je poudaril Virant in dodal, da mora vsak izmed nas narediti korak k iskanju soglasja. To bo zelo pomembno tudi pri dogovoru o reformi trga dela, kjer bo po Virantovem mnenju treba razmisliti o večji fleksibilnosti in zaščiti mladih iskalcev zaposlitve kot najranljivejše skupine na trgu dela.

Velik izziv je ustrezno delovanje pravne države
Sogovorniki so bili soglasni, da velik izziv predstavlja ustrezno delovanje pravne države, ki je temelj zaščite socialnih pravic. Predstavniki sindikatov so pri tem opozorili na sistematično kršenje delovnopravne zakonodaje in pozvali k učinkovitejšemu nadzoru tega področja. Za zaščito pravic mladih na trgu dela so vzpostavili sindikat mladih in pri tem poleg potrebe po oblikovanju konkretnih ukrepov za zaposlovanje mladih izpostavili tudi pravico do izobraževanja.

Pričakujejo večjo skrb evropskih institucij
Poudarili so, da poleg odgovornosti države pri zaščiti socialnih pravic pričakujejo tudi večjo skrb evropskih institucij, saj te nemalokrat zanimata zgolj finančni in gospodarski položaj v posameznih državah, ne pa tudi, kako sprejeti ukrepi vplivajo na položaj ljudi.

Prepričani so, da bi bilo prav, da bi Evropska centralna banka (ECB) po vzoru ameriške centralne banke med svoja načela zapisala tudi "polno zaposlenost prebivalstva". Poudarili so, da ostra varčevalna politika in večja fleksibilnost trga dela, ki najbolj prizadeneta predvsem mlade, nista pravi rešitvi za pot iz krize, temveč si je treba prizadevati za več socialnih pravic, več zadovoljstva na delovnem mestu, več inovativnosti.

Jamstvena shema za mlade
Kot korak v pravo smer so izpostavili priporočili Evropske komisije o jamstveni shemi za mlade in shemi dostojno plačanega pripravništva in predlagali, da omenjeni priporočili Slovenija vključi v svojo zakonodajo.

Virant je poudaril, da je v danih razmerah znižanje javne porabe nujno, da pa mora biti sorazmerno, pravično in socialno vzdržno. Pozdravil je omenjeni priporočili Evropske komisije in dejal, da rešitev vidi v povečanju konkurenčnosti države, ki mora biti skupen cilj vseh.

Sogovorniki so se strinjali, da morajo pri tem vsi socialni partnerji odigrati svojo vlogo, saj si, kot je poudaril Virant: " ... Vsi želimo dobro za našo državo, želimo si uravnotežene družbe, z delujočo pravno in socialno državo in zadovoljnimi delavci."