Andrej Vizjak (SDS) je na seji komisije za nadzor javnih financ kritično ocenil izplačane regrese. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Vizjak (SDS) je na seji komisije za nadzor javnih financ kritično ocenil izplačane regrese. Foto: MMC RTV SLO
Regresov ne bodo vračali

Sejo komisije je zahtevala poslanska skupina SDS, potem ko so mediji poročali o visokih regresih, ki so jih izplačali v nekaterih podjetjih v pretežni lasti države. "Slovenija je še vedno v objemu gospodarske in finančne krize, številna podjetja dihajo na škrge in nikakor se ne odlepimo od dna, medtem pa se nekatera podjetja v večinski lasti države sploh ne zavedajo okoliščin, v katerih so," je povedal Andrej Vizjak iz SDS-a.

Zaposleni prejeli bistveno višje regrese od priporočenih
"Kolektivna pogodba res določa pravico do regresa, a se lahko začasno zadrži, če obstajata dogovor s sindikati in objektiven razlog," je dodal Vizjak in pojasnil, da sta izguba za 180 milijonov evrov in potreba po dokapitalizaciji verjetno zadosten razlog, in opozoril na primer NLB-ja, kjer so zaposleni letos prejeli regres 1566 evrov bruto.

"Vlada je podjetjem v pretežni lasti države priporočila regres v višini minimalne plače, a NLB ni osamljen primer. Tako so v Slovenskih železnicah izplačali regres v višini 1082 evrov bruto in v Telekomu Slovenije okoli 1000 evrov bruto," je nadaljeval Vizjak in kot najbolj ekscesen primer izpostavil Zavarovalnico Triglav, kjer "so si samo vodilni razdelili 40.000 evrov regresa".

Vizjak: Gre za kršitev zakona
Vizjak je prepričan, da gre za kršitev zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države in samoupravnih lokalnih skupnosti. "Izplačilo tako visokih zneskov je zelo vprašljivo," se je strinjal član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS Marko Golob, ki je še opozoril, da omenjeni "t. i. Lahovnikov zakon ne vsebuje določb o regresu, trinajsti plači, božičnici in podobnih izplačilih".

"Kakšen smisel ima zakon, če so spretni direktorji našli obvode in si preko regresov izplačujejo tisto, kar jim je zakon omejil pri plačah," je vprašal Vizjak. In še dodal: "V praksi nas izigrajo na vsakem koraku. Mislim, da je to nedopustno. Ker gre za davkoplačevalski denar in javne finance, komisija ne more ostati ravnodušna."

Člani soglasno podprli sklep ...
... da naj ministrstvo za gospodarstvo preveri vsa izplačila prejemkov direktorjev v obdobju od uveljavitve Lahovnikovega zakona marca lani. Prav tako naj se vlada opredeli do veljavnega sistema izplačila regresov. Ko bodo prejeli zahtevana gradiva, to je čez 30 dni, pa bodo to problematiko vnovič uvrstili na dnevni red seje komisije za nadzor javnih financ.

"Poročilo o izplačilih regresov je sicer od nadzornih svetov podjetij v pretežni lasti države zahtevala že tudi agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Za zdaj so prejeli poročila le treh družb, pa še ta so nepopolna," je še povedal Golob in dodal, da bodo pri ocenjevanju dela nadzornih svetov vsekakor upoštevali tudi to dejstvo.

Regresov ne bodo vračali